Nova polemika SNS-a i DSS-a

U reagovanju na istup direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića povodom jučerašnje protestne šetnje pristalica DSS-a, ta stranka je saopštila da se funkcioner SNS-a "ponovo bruka" tvrdeći da je odgovorna za jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Đurićev zamenik i član Glavnog odbora SNS-a Dušan Kozarev uzvraća da DSS nije ništa naučio iz svojih poraza i da ne treba da se nada da će populizmom zaslužiti povratak na političku scenu.

Demokratska stranka Srbije optužila je direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića da "pribegava najvulgarnijim lažima i da bi nagovešteno priznavanje nezavisnosti Kosova bilo neustavno i teško krivično delo".

U saopštenju stranke se napominje da DSS nikada nije mrzeo svoje političke protivnike - pojedince, pa ne mrzi ni aktuelnog predsednika.

Međutim, DSS se uvek, pa to čini i danas, svim snagama suprotstavljao politici kojom se nanosi fatalna šteta srpskim državnim i nacionalnim interesima, sve to za razliku od Srpske napredne stranke", stoji u reagovanju te partije na subotnju ocenu direktora Kancelarije za KiM performansa DSS-a.

Marko Đurić je juče komentarišući protestnu šetnju DSS-a zbog politike vlasti prema KiM, rekao da je apsurd da na Ustav i nacionalne interese predsednika Srbije podsećaju oni za vreme čije vlasti je jednostrano proglašena nezavisnost KiM i raskinuta veza Srbije i Crne Gore.

Demokratska stranka Srbije održala je sednicu Glavnog odbora, a zatim i šetnju u znak protesta zbog politike vlasti prema Kosovu i Metohiji.

Nakon šetnje su na stepenicama ispred zgrade Predsedništva ostavili Ustav, Krivični zakonik, naočare i lisice, kao simboličnu poruku predsedniku.

Iz DSS-a ocenjuju da se Đurić "ponovo bruka iznošenjem potpuno besmislenog prigovora toj stranci da je odgovorna, jer je za vreme njene vlasti jednostrano proglašena nezavisnost Kosova".

"Gospodin Đurić bi naime morao da zna da samoproglašenje 'nezavisnosti' po definiciji ne može da se spreči. Ali opet za razliku od SNS-a i svih vlada koje su vodile državu od 2008. godine naovamo, Demokratska stranka Srbije tu istu "jednostrano proglašenu nezavisnost" nikada nije potpomogla, a kamoli nameravala da prizna", stoji u saopštenju.

Zato, kako kažu, još jednom upozoravaju aktuelnu vlast da je za Srbiju jedini razuman izbor da se kosovski problem održi u stanju zamrznutog konflikta.

"Suprotno tome, svaki oblik posrednog ili neposrednog priznanja secesije južne srpske pokrajine neminovno bi doveo u pitanje budućnost srpskog naroda i srpske države a krivična, moralna i istorijska odgovornost za jedan takav čin bi bila nemerljiva", zaključuje se u saopštenju DSS-a.

Kozarev: DSS nije naučio ništa iz svojih poraza

U odgovoru na saopštenje DSS-a, član Glavnog odbora Srpske napredne stranke Dušan Kozarev i zamenik direktora Kancelarije za KiM, Dušan Kozarev kaže da ta stranka nije naučila ništa iz svojih poraza i danas ne treba da se nada da će populizmom zaslužiti povratak na političku scenu.

Prema njegovim rečima, DSS je "poslovično poznata po inertnosti i nesposobnosti, a bezidejnost je odlika i njene sadašnje politike, jer ono što ta stranka predlaže državi jeste nečinjenje".

"A upravo je nečinjenje Demokratske stranke Srbije i njenih tadašnjih stranaka saveznica dovelo do toga da se i Crna Gora odvoji od Srbije i da Priština u međunarodnoj zajednici stekne kritičnu podršku za jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova", naglašava se u saopštenju Kozareva.

Prema njegovim rečima, apsurd je da DSS govori o bilo čijem brukanju, jer da zna šta je bruka ne bi posle svega, čemu je aktivno ili pasivno doprinela, ništa ni saopštavala.

"Državnim brodom se mora upravljati sa hrabrošću i odgovornošću, onako kako to danas čine Srpska napredna stranka i predsednik Aleksandar Vučić, jer nije dovoljno samo biti za kormilom i ne raditi ništa ili posmatrati sove", zaključuje Kozarev.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво