"Moguće ubrzanje dijaloga između Beograda i Prištine"

Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku kaže za RTS da suštinske promene formata dijaloga između Beograda i Prištine neće biti, ali da je realno očekivati osnažen uticaj SAD.

Dragan Đukanović rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da je realno očekivati da će se dijalog između Beograda i Prištine ubrzati.

"Dijalog ulazi u neku vrstu završnice i realno je očekivati da se završi pravno-obavezujućim sporazumom između dve strane. Mislim da suštinske promene formata neće biti, ali bi trebalo očekivati osnažen uticaj SAD koje su i do sada imale neformalan uticaj", objašnjava Đukanović. 

Dodaje da se ne može očekivati da Sjedinjene Američke Države budu direktan posrednik u dijalogu.

"Imaćemo neformalne uticaje ili posebne izaslanike SAD za normalizaciju, ali ne možemo očekivati da SAD budu direktan posrednik, to je ipak EU", kaže Dragan Đukanović. 

Dodaje da bi za Srbiju bilo značajno da se u ceo proces uključe Rusija i Kina.  

"Za Srbiju je važno i što pet država članica EU nisu prizale nezavisnost Kosova", kaže Đukanović. 

Napominje da je EU pokazala da nema nikakve kapacitete da natera Prištinu da formira ZSO, a da SAD imaju kapacitet da utiču na kosovsku stranu.

Govoreći o nedavnim incidentima na KiM, Đukanović dodaje da su oni više od slučajnosti. 

"Čini mi se da ti incidenti predstavljaju neku vrstu koordinirane aktivnosti. Ide se ka nekoj vrsti maksimalizma, da se zauzmu oštrije pozicije. Beograd pokazuje više dobre volje da se dođe do rešenja", napominje Đukanović. 

Kaže da je rekacija EU na incidente bila minimalna. 

"Juče je kancelarija EU u Prištini saopštila da osuđuje ove vrste incidenata i bilo je makar minimalne reakcije EU. Beogradu se upućuje primamljiva poruka da će se, ukoliko dođe do ubrzanja procesa, ubrzati i evropske integracije", smatra Đukanović. 

Nada se, kaže, da će Srbija krajem juna uspeti da otvori dva poglavlja. 

"Možda ukoliko se dinamika procesa normalizacije odnosa ubrza, možemo očekivati još jedno poglavlje", zaključuje Dragan Đukanović. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво