"Moguće ubrzanje dijaloga između Beograda i Prištine"

Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku kaže za RTS da suštinske promene formata dijaloga između Beograda i Prištine neće biti, ali da je realno očekivati osnažen uticaj SAD.

Dragan Đukanović rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da je realno očekivati da će se dijalog između Beograda i Prištine ubrzati.

"Dijalog ulazi u neku vrstu završnice i realno je očekivati da se završi pravno-obavezujućim sporazumom između dve strane. Mislim da suštinske promene formata neće biti, ali bi trebalo očekivati osnažen uticaj SAD koje su i do sada imale neformalan uticaj", objašnjava Đukanović. 

Dodaje da se ne može očekivati da Sjedinjene Američke Države budu direktan posrednik u dijalogu.

"Imaćemo neformalne uticaje ili posebne izaslanike SAD za normalizaciju, ali ne možemo očekivati da SAD budu direktan posrednik, to je ipak EU", kaže Dragan Đukanović. 

Dodaje da bi za Srbiju bilo značajno da se u ceo proces uključe Rusija i Kina.  

"Za Srbiju je važno i što pet država članica EU nisu prizale nezavisnost Kosova", kaže Đukanović. 

Napominje da je EU pokazala da nema nikakve kapacitete da natera Prištinu da formira ZSO, a da SAD imaju kapacitet da utiču na kosovsku stranu.

Govoreći o nedavnim incidentima na KiM, Đukanović dodaje da su oni više od slučajnosti. 

"Čini mi se da ti incidenti predstavljaju neku vrstu koordinirane aktivnosti. Ide se ka nekoj vrsti maksimalizma, da se zauzmu oštrije pozicije. Beograd pokazuje više dobre volje da se dođe do rešenja", napominje Đukanović. 

Kaže da je rekacija EU na incidente bila minimalna. 

"Juče je kancelarija EU u Prištini saopštila da osuđuje ove vrste incidenata i bilo je makar minimalne reakcije EU. Beogradu se upućuje primamljiva poruka da će se, ukoliko dođe do ubrzanja procesa, ubrzati i evropske integracije", smatra Đukanović. 

Nada se, kaže, da će Srbija krajem juna uspeti da otvori dva poglavlja. 

"Možda ukoliko se dinamika procesa normalizacije odnosa ubrza, možemo očekivati još jedno poglavlje", zaključuje Dragan Đukanović. 

broj komentara 7 pošalji komentar
(subota, 09. jun 2018, 15:52)
anonymous [neregistrovani]

Naravno da treba ubrzati dijalog

Cemu vise cekanje, treba jasno i glasno da pitamo EU sta cine da se briselski sporazum ispuni, oni su garant istog. Sto se Albanaca tice, sa njima, do daljnjeg, imamo samo jednu temu, kada ce biti osnovana ZSO. I sve to treba ubrzano raditi, postavljati ta dva pitanja barem jednom nedeljno. Ako se USA pridruze dijalogu, njih treba pitati kao lidera NATO-a kada ce biti omoguceno da se srpska vojska i policija vrate u pokrajinu prema Kumanovskom sporazumu. Ako se sporazumi ne postuju, nema razloga da pravimo nove.

(subota, 09. jun 2018, 14:10)
anonymous [neregistrovani]

Pravi trenutak

Pa da, narod će da prati MUNDIAL. Neće ni znati šta se dogovorilo.Pravi trenutak za ubrzanje dijaloga.

(subota, 09. jun 2018, 12:41)
Viktor [neregistrovani]

Samo Amerima se zuri...

U Siriji gube, Turska polako izmice, Makedonija-Grcka limbo, kosovo* propada ekonomski, za BiH nemaju resenje, a sve to kosta. Ameri traze novi "Rambuje" da bi se resili barem kosova* s programa a onda ostale kockice u regionu se slazu. Ne dati im tu sansu, ostai pri zamrznutom konfliktu!

(subota, 09. jun 2018, 12:28)
anonymous [neregistrovani]

1244

Ako 1244 nije bilo obavezujuce za njih zasto pravimo novi koji ve biti obavezujuci samo za nas?

(subota, 09. jun 2018, 11:42)
anonymous [neregistrovani]

Ujedinjenje

Treba forsirati ujedinjenje Republike Srpske sa Srbijom. A Republika Srpska da jednostranim aktom proglasi drzavu
Pa da vidimo kako ce onda da reaguje medjunarodna zajednica.
Nekoliko zapadnih zemalja uzelo je sebi za pravo da kroji sudbinu celom svetu.
Taj isti Spanac Solana se zdusno borio i izborio da Crnogorski Referendum bude priznat kao legitimno politicke sredstvo.
Naravno da to u Spaniji ne vazi...

(subota, 09. jun 2018, 11:39)
anonymous [neregistrovani]

?!

A sto mi da zurimo ako se drugima zuri?

(subota, 09. jun 2018, 09:08)
anonymous [neregistrovani]

Republika Srpska...

...Srbi u Srbiji ako vas uopste i ima,probudite se...Druzina na vlasti vam i Prijatelji joj,neumoljivi su a voleli to cuti ili ne,Kosmet je Srbija.