Zamrznut konflikt najbolje rešenje za 63 odsto građana

Znatno više od polovine građana, tačnije 63 odsto, smatra da je zamrznut konfilkt trenutno najbolje rešenje za pitanje Kosova i Metohije, a da status KiM neće biti rešen u narednih pet do 10 godina stav je svakog drugog građanina.

Konkretan dogovor gde će i Srbi i Albanci nešto dobiti ili izgubiti podržava 21 procenat ispitanika, a za sporazum između Beograda i Prištine po svaku cenu izjasnilo se njih devet odsto, pokazalo je istraživanje agencije "Faktor plus", sprovedeno ovog meseca.

Prema rečima direktora te agencije Vladimira Pejića ostaje nejasno zašto je veliki broj građana za zamrznuti konflikt, da li je to iz razloga što druga rešenja izostaju, ili ipak zbog straha.

Ono što je sigurno, jeste da, prema podacima istraživanja, čak 63 odsto građana oseća tugu zbog trenutne situacije na Kosovu i Metohiji, svaki treći ispitanik je besan, a 15 odsto je onih koji osećaju razočaranje.

Zbog skorašnjih događaja agencija je u istraživanje uvrstila i pitanje šta bi Srbija trebalo da uradi ukoliko "Kosovske snage" okupiraju sever KiM, a gotovo polovina građana izjasnila se da bi trebalo da upotrebi vojnu silu, bilo na celoj teritoriji, ili na severu.

U tom kontekstu, Pejić je izrazio zabrinutost takvim rezultatom, posebno što je za dogovor diplomatskim putem tek 25 odsto građana.

Da građani nisu preterano optimistični po pitanju ishoda pregovora između Beograda i Prištine, pokazao je podatak gde 35 odsto njih smatra da "Srbija neće normalizovati odnose sa Kosovom, niti će ga priznati".

Pa ipak, posledica nepotpisivanja sporazuma za 40 odsto građana je ekonomska izolacija, a 30 odsto plaši se i rata u južnoj srpskoj pokrajini.

Više od polovine građana izjasnilo se i da Kosovo i Metohiju oseća kao svoju zemlju, a upitani da li su spremni da njihov život po bilo kom pitanju trpi da bi Kosovo ostalo u Srbiji, 18 odsto se izjasnilo da bi, i to u velikoj meri, dok je odrečan odgovor dalo 50 odsto ljudi.

broj komentara 14 pošalji komentar
(nedelja, 10. jun 2018, 20:08)
anonymous [neregistrovani]

Jedino pravo resenje,

ali uverite ove "pregovarace." Kao, pregovarace, ili pokrenite reku naroda.

(subota, 09. jun 2018, 13:12)
Косовац [neregistrovani]

@Lako

Као неко са Косова, драже ми је да имам замрзнут конфликт, него да Космет признају и да Србима буде далеко горе него данас јер тек тада не би имао ко да их брани. Утопили би се у већинско становништво.

(subota, 09. jun 2018, 13:11)
anonymous [neregistrovani]

@Rsk

RSK je bila izvan teritorije SR Jugoslavije i pala je za 4-5 dana i zato se nije mogla braniti. A i sta su Srbi iz RSK uradili za sebe i sto se nisu organizovali kao Srbi u BiH? Sa druge strane, Kosmet je u okviru Srbije, posebno sever koji je u "klinu" centralne Srbije tako da su to dva primera koja se ne mogu porediti.

(subota, 09. jun 2018, 12:20)
anonymous [neregistrovani]

Da, zaista, gde ste bili da branite RSK, kad se moglo oružjem???

Nije vas bilo nigde!

(subota, 09. jun 2018, 12:18)
anonymous [neregistrovani]

Rsk

Zaista, toliko se busamo da smo ratnički narod i da nam je rat način da se povratki izgubljeno... onda nestade RSK iako je bilo vreme rata i kad se sve rešavalo oružjem...
Ako u ta vremena, koje je, kao, nama odgovaralo, nismo ni prstom mrdnuli, kako ćemo onda u miru vratiti Kosovo???
Ajte, molim vas.

(subota, 09. jun 2018, 12:13)
anonymous [neregistrovani]

Dp godine???

Samo koje?
Jevreji su uvek bili na strani VB i SAD i dali su ogromne novce kako lobistima, tako i lokalnim Palestincima da kupe njihovu zemlju...
Danas ovaj drugi način više ne pali.
Jevreji su bili jedinstveni svih ovih milenijuma, a inali su podršku Zapada, a i vremena su bila potpuno drugačija!

(subota, 09. jun 2018, 09:39)
MIRA [neregistrovani]

U pravu ste

99%

(subota, 09. jun 2018, 08:26)
anonymous [neregistrovani]

Istina

Dogodine u Prizrenu!

(subota, 09. jun 2018, 07:12)
anonymous [neregistrovani]

A zašto niste ovako srčani bili za RSK???

Gde ste bili kad je "oružje govorilo"?
Krajiški Srbi su izgleda, zaista, bili sano kusur!

(subota, 09. jun 2018, 05:01)
Petar [neregistrovani]

Treba strpljivo sačekati još vro malo

Konflikt je i o sada bio zamrznut, a boljeg rešenja za sada još uvek nema, ali biće ga već u 2021. godini, kada će KiM ponovo ući u sastav Srbije, zaslugom Boga i Ruske Vojske.