Kuoči: Kfor zabrinut zbog incidenata na Kosovu

Zabrinuti smo zbog poslednjih incidenata na Kosovu i radimo na tome da to sprečimo, rekao je u bazi Bondstil komandant Kfora Salvatore Kuoči.

Kfor je danas organizovao posetu novinara bazi Bondstil. Cilj je bio da se pokaže kako je Kfor organizovan.

Komandant Salvatore Kuoči je obraćajući se novinarima rekao da je dužnost Kfora da obezbedi sigurnost građana na Kosovu bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost.

Istakao je da je zabrinut zbog poslednjih incidenata na Kosovu, ali da Kfor radi na tome kao bi se oni sprečili.

"Naš posao je da uđemo u srž događaja i da saznamo dve stvari. Zašto se to događa i kako da to sprečimo", rekao je Kuoči.

Dodao je da sa "šire tačke gledišta" situacija na Kosovu je mnogo bolja nego 1999. godine. 

"U prilog tome govori i podatak da je 1999. godine na Kosovu bilo angažovano 55.000 vojnika, a danas ih ima samo 4.000", naveo je Kuoči.

Američki oficir Nik Dučić rekao je da je o bezbednosnoj situaciji razgovarao sa gradnačelnikom Gračanice Srđanom Popovićem, te da je tom prilikom dogovoreno da se u narednom periodu poveća broj partola vojnika Kfora, jer su u Gračanici u toku različite manifestacije koje okupljaju veliki broj ljudi.

Na pitanje da prokomentariše činjenicu da je zbog etničkog porekla izuzetno zanimljivi medijima u centralnoj Srbiji koji brižljivo beleže i prenose svaku njegovu izjavu, tretirajući ga vrlo često kao pop zvezdu, Dučić je rekao da je to verovatno zbog toga jer je on privi oficir srpskog porekla na Kosovu.

"Italija ispituje posledice NATO bombardovanja"

Salvatore Kuoči kaže da Italija aktivno istražuje vezu između bombardovanja osiromašenim uranijumom i kancerogenih bolesti kod italijanskih vojnika koji su boravili na Kosovu i Metohiji tokom sukoba, a s druge strane, podseća, da je zvaničan stav NATO-a da takve povezanosti nema.

"To je nešto na šta Italija obraća pažnju. Oformili smo komisije koje treba da saznaju uzrok – šta se tačno desilo. Aktivno rade na tome", rekao je Kuoči u bazi Bondstil odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše tvrdnje italijanskih vojnika da su dobili kancer zbog bombardovanja Jugoslavije osiromašenim uranijom, kao i formiranje Komisije za istragu posledica NATO bombardovanja u Srbiji.

Podsetio je da je NATO tim 2001. godine uradio istragu u kojoj su, prema njihovim tvrdnjama, dokazali da ne bi trebalo da bude povezanosti između bombardovanja i navedenih bolesti.

Kako je rekao, oni poštuju istragu NATO-a, ali videće šta mogu i sami da saznaju u vezi sa tim.

Nedavno je u Skupštini Srbije formirana Komisija za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine čiji je predsednik poslanik SNS-a Darko Laketić. 

Rok za prvi preliminarni izveštaj komisije je kraj 2020. godine, a komisija će imati obavezu da na svakih šest meseci obavesti parlament o radnjama koje je preduzela i rezultatima.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво