Vulin: Sprečiti stvaranje velike Albanije

Ministar odbrane Aleksandar Vulin pozvao je Evropsku uniju da spreči stvaranje "velike Albanije", pre nego što region postane ugrožen "silom koju niko nije tražio".

Stvaranje "velike Albanije je opasnost za mir na čitavom prostoru Balkana, ali ne samo Balkana, jer sve što se desi prelomi se i na veće i moćnije, upozorio je Aleksandar Vulin na otvaranju međunarodne konferencije "Sloboda i bezbednost u realnom i sajber prostoru".

Vulin je, pozivajući Evropu da ne ponovi greške koje je činila u građanskom ratu u bivšoj Jugoslaviji, kada su "mislili da će zlo biti naklonjeno samo srpskom narodu", istakao da stvaranje "velike Albanije" trajno može da ugrozi stabilnost mir na ovim prostorima.

Prema mišljenju Vulina, ukidanje granične kontrole između Kosova i Albanije je dokaz o stvaranju "velike Albanije", što možda jeste interes tog, ali nije ostalih naroda na Balkanu.

"Kada ono što zovemo Kosovo ukine granicu prema Albaniji, onda svet o tome ćuti. Da li bi ćutao da se to dešava u nekom drugom delu sveta ili bliže centrima EU, ili se ćuti samo zato što se najglasnije čuje srpski glas", zapitao je ministar odbrane.

Govoreći o bezbednosti u sajber-prostoru, konstatovao je da Internet sve više utiče na živote ljudi i uređuje ih i zato je na odgovornim ljudima da na vreme prepoznaju laž i ukažu na nju, "da budemo korak ispred laži".

Naglasio je da se, nažalost, sudbine čitavih naroda određuju na osnovu brutalnih laži koje, kad ispune svrhu, više niko ne pominje, jer informacije traju kratko.

Kao primer brutalne laži Vulin je naveo informaciju koja se pojavila 17. marta 2004. godine, da su Srbi sa "krvoločnim psima" naterali četvoricu albanskih dečaka u Ibar i oni su se zbog toga utopili.

Podsetio je da je ta laž izazvala pogrom, nad Srbima, 18 ih je ubijeno, desetine hiljada proterano, spaljene su brojne crkve i manastiri, a dva dana kasnije više niko nije pitao šta je sa ta četiri dečaka, jesu li nađena njihova tela, niko nije posetio njihove porodice.

"Niko se više nije vratio na izvor informacije koja je opravdala martovski pogrom, zbog te laži niko nije odgovarao", rekao je Vulin, ukazujući da je zato potrebno prepoznati laž pre nego što ona proizvede posledice. 

broj komentara 10 pošalji komentar
(subota, 09. jun 2018, 01:10)
anonymous [neregistrovani]

Kosovo

Gospodin Vulin treba da koristi svu svoju pamet da ubedi EU i USA da povuku priznavanje drzavnosti Kosova i sprece stvaranje tkzv, velike albanije .

(petak, 08. jun 2018, 23:53)
Boki cacak [neregistrovani]

Gledaj svete

Ukidanje carina i granica medju drzavama jedan je od kljucnih faktora ka ujedinjenju. Albanija je ponovo pokazala da nepreza mnogo od EU vec samouvereno provociraju ne samo Srbiju vec celu EU. Nadu i oslonce imaju SAD,koja svojim pijunima kao sto su Albanija i kosovo,pokazuje i demonstrira moc i silu u Evropi. Evropo otvori sirom oci terora na Balkanu moze biti,a vec sutra vama moze doci.

(petak, 08. jun 2018, 19:07)
Siki [neregistrovani]

Nema sanse

Velika Albanija nikada nece postati stvarnost.

(petak, 08. jun 2018, 18:38)
Uros [neregistrovani]

Вулин: Спречити стварање велике Албаније

Ni na javi, ni u snu, Albanci nece dosanjati tu bolesnu fantaziju .

(petak, 08. jun 2018, 17:06)
stefan [neregistrovani]

kosovo

Ne daj Boze da se ovako nesto desi,nas narod na Kosovu ce patiti jos vise

(petak, 08. jun 2018, 14:38)
anonymous [neregistrovani]

kiki

Albanija je pokazala agresivnost i bahatost i treba da ih bude sramota da se tako ponasaju.

(petak, 08. jun 2018, 14:01)
kornjacarade [neregistrovani]

stvaranje

stvaranje velike albanije ugrozilo mir i stabilnost u evropi

(petak, 08. jun 2018, 13:58)
Buda [neregistrovani]

nedostižno

Možda je velika Albanja nečija želja i pokušava da je ostvari uz pomoć velikih sila, ali to sigurno neće moći jer je svet video na koji način oni to pokušavaju i neće im dozvoliti

(petak, 08. jun 2018, 13:31)
anonymous [neregistrovani]

f

To su pusti snovi Albanaca.

(petak, 08. jun 2018, 13:26)
anonymous [neregistrovani]

r

To se ne sme dogoditi.