Skupština usvojila set finansijskih zakona

Parlament usvojio set finansijskih zakona, koje je podnela Narodna banka Srbije, kao i izmene zakona o privrednim društvima i o stečaju i tri sporazuma o zajmu Srbije od od ukupno 225,7 miliona evra. NBS od 1. januara preuzima deo nadležnosti Poreske uprave.

Skupština Srbije usvojila je Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga kod ugovaranja na daljinu, odnosno putem interneta, kojim se, između ostalog, propisuje da bankarski klijenti neće morati da plate usluge koje prilikom uzimanja kredita nisu naručili, poput nekih vrsta osiguranja.

Usvojen je Zakon o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica, kojim je predviđeno da međubankarske naknade za transakcije koje se obavljaju platnim karticama budu ograničene na 0,2 odsto od vrednosti transakcije za debitne i na 0,3 procenta za kreditne kartice.

Obrazlažući taj akt u raspravi, guverner NBS Jorgovanka Tabaković je rekla da će se u prelaznom periodu od šest meseci, primenjivati ograničenje od 0,5 odsto za debitne i 0,6 odsto za kreditne kartice, kako bi se banke prilagodile tim uslovima.

Ona je objasnila da, kada u prodavnici plaćamo račun karticom, banka koja je postavila POS terminal za prijem kartica kod tog trgovca (banka primalac) plaća tzv. međubankarsku naknadu banci koja je izdala karticu potrošaču (banka izdavalac).

U praksi, banka primalac prevaljuje tu naknadu na trgovce, preko trgovačke naknade, koji taj trošak ugrađuju u cenu robe i usluga, tako da u konačnom ishodu, ceh plaćaju potrošači.

NBS od 1. januara preuzima deo nadležnosti Poreske uprave

Narodna banka Srbije će od 1. januara sledeće godine preuzeti deo nadležnosti Poreske uprave koje se odnose na izdavanje i oduzimanje ovlašćenja za obavljanje menjačkih poslova i kontrolu menjačkog i deviznog poslovanja, predviđeno je izmenama i dopunama Zakona o NBS koje je danas usvojila Skupština Srbije.

NBS je navela da će od 1. januara preuzeti oko 60 zaposlenih koji obavljaju te poslove u Poreskoj upravi.

Izmenama i dopunama Zakona predviđeno je i ukidanje Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama kao posebne organizacione jedinice u Narodnoj banci, a zaposleni bi nastavili da obavljaju poslove koje trenutno obavljaju.

Skupština je usvojila i izmene i dopune Zakona o privrednim društvima, kao i izmene i dopune Zakona o stečaju.

Zakoni o izmenama i dopunama Zakona o NBS i Zakona o privrednim društvima stupaju na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku.

Prvi član izmena i dopuna Zakona o NBS, koji se odnosi na preuzimanje dela nadležnosti Poreske uprave, stupa na snagu od 1. januara.

Skupština je potvrdila i više međudržavnih sporazuma - Sporazum o zajmu (Drugi programski zajam za razvojne politike u oblasti javnih rashoda i javnih preduzeća) između Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, Sporazuma o zajmu (Projekat pružanja podrške finansijskim institucijama u državnom vlasništvu) između Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj i kao i Sporazum o zajmu (Dodatno finansiranje za Drugi Projekat razvoja zdravstva Srbije) između Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

Usvojena je i odluka o izboru četiri člana Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, koji je podneo Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava. 

Tabaković: Za sve kartice isti tretman 

Jorgovanka Tabaković izjavila je da je "Dina" domaća i prva platna kartica i njena prednost je u tome, ali da se ne zabranjuje izdavanje "Vize" niti se ograničava izdavanje "Masterkarda" ili bilo koje druge kartice, kao i da se one na isti način personalizuju i da niko nikome ne namešta posao.

Naime, tokom rasprave o amandmanima na Predlog zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga na daljinu, poslanica DS-a Gordana Čomić se osvrnula na predlog zakona o platnim karticama i upitala Tabakovićevu da "razveje sumnje koje su se pojavile u javnosti" oko načina izrade "Dina" kartice – na koji će način to biti urađeno, kakva je procedura, ko raspisuje tender, koliko je transparentno...

Tabakovićeva je odgovorila da na način na koji se pravi plastika za "Dinu", pravi se i za "Vizu" i "Masterkard" i za bilo koju karitcu.

"Na isti način se personalizuju, procesiraju. Šest procesorskih kuća. Niko nikog ne može da uslovljava, nikome se posao ne namešta. Da li tražite od mene da kažem da će SNS da pravi plastiku za karticu 'Dina', a ne za 'Vizu' ili 'Masterkard'", rekla je Tabakovićeva, na šta je Čomić rekla: "Bože sačuvaj".

Guvernerka je istakla da "Dina'', kao i "Master" i "Viza" ima pravo da bude kartica u novčaniku svakog građanina, a da je njena prednost jer je domaća, jer NBS vrši procesiranje, konačno sravnjenje i garantuje sigurnost tog platnog sistema, a uopšte ne uslovljavaja da "Dina" bude prva kartica izbora.

Šef poslanika SNS-a Aleksandar Martinović rekao je da ono što govori Gordana Čomić govori zato što je "ambasador SAD protiv toga da Srbija ima domaću platnu karticu 'Dina', a da u Srbiji mogu da postoje samo dve 'Master' i 'Viza'".

"DS danas ima obavezu da priča o tome, protiv domaćih platnih kartica, a u korist stranih. Da li su dobili neki novac ili im je nešto obećano, neka pomoć da obnove ostatke DS-a, ne znam, ali pustite ljude da odrade posao koji im je naređen za danas, jer je danas poslednji da rasprave o amandmanima i DS mora da priča, jer je stigao nalog iz strane ambasade", rekao je Martinović.

Zato je "zamolio" Arsića da bude džentlemen i pusti Čomićevu da "odradi posao koji joj je namenjen", a koji, rekao je, nije u interesu građana, već stranih banaka.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво