Carinsko ujedinjenje Prištine i Tirane, više od ekonomije

Sporazum o objedinjavanju carina Prištine i Tirane za Srpsku listu je manifestacija tzv. velikoalbanske politike, što potvrđuje potrebu najhitnijeg sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Beograd kritikuje odsustvo reakcije međunarodne zajednice.

Nesložni oko formata briselskog dijaloga, ali gotovo jednoglasni o odluci koja bi Beograd i Prištinu mogla da udalji od kompromisa. Skoro svi prisutni kosovski poslanici izglasali su sporazum o carinskom ujedinjenju sa Albanijom. Sagovornici RTS-a potez vide kao politički, a ne ekonomski.

"Mislim da je ovako učinjeno više kao jedna vrsta političkog manevra Ramuša Haradinaja koji je iskoristio tu inicijativu da privoli opoziciju na svoju stranu", rekao je Nenad Đurđević iz Privredne komore Srbije.

Prema njegovim rečima, rezolucija nije obavezujuća, jednostrana je – apeluje na Albaniju da to učini.

Protiv je Srpska lista – to je i jedna od tema o kojoj žele da razgovaraju na hitnom sastanku koji su tražili od Aleksandra Vučića.

"Odluka da se faktički ukinu kontrole između Kosova i Albanije su potvrda naših strepnji da Albanci žele stvaranje 'Velike Albanije', a da budem iskren, oni to bez podrške stranaca nikada ne bi smeli da učine. Zato, za ovo pitanje – adresa nisu Priština ili Tirana, već neke evropske prestonice", smatra predsednik Srpske liste Goran Rakić.

Na toj adresi već su podržali stvaranje carinske unije, ali na nivou celog Zapadnog Balkana, čiji je inicijator predsednik Srbije. Ideja, koju su u EU videli kao osnov budućeg pristupanja, bila je prihvatljiva Tirani, ne i Prištini. U Beogradu kažu da je sada jasno i zašto.

"Naravno, to je odbijeno. A to pravo se prećutno prihvata, priznaje da postoji onima koji imaju ekskluzivno pravo da na Balkanu imaju svoje dve nacionalne države, a to su Albanci. Vidimo da se tu stvaraju neki elementi realne unije. Još nedostaje zajednički kralj, pa da imaju i personalnu uniju", kaže generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković. 

"Nije lak period ni za nas, a kada kažem za nas, mislim pre svega za Srbiju. Neke stvari koje su ispred nas moramo da rešavamo, a s druge strane moramo da učinimo sve da naši ljudi na KiM žive životom dostojnog čoveka", rekla je Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije.

Otežano poslovanje 

Sa ekonomskog stanovišta – u Privrednoj komori Srbije sumnjaju u domete inicijative, pozivajući se na primer CEFTA sporazuma. Iako već deceniju predviđa slobodan protok robe, zemlje regiona nadomestile su to brojnim bescarinskim barijerama. Pa, tako i Albanija i Kosovo – koje u sporazumu predstavlja Unmik.

"Nama se naše kolege s Kosova često žale da imaju otežano poslovanje sa Albanijom i da lakše posluju Srbija i Albanija nego Kosovo i Albanija. Uvode im barijere na pivo, pa Pećka pivara koja je sponzor albanske reprezentacije ne može da prodaje pivo u Albaniji", rekao je Đurđević.

Otuda i mišljenje da Tirana i Priština time šalju jasnu poruku Briselu – bez evropske perspektive, spremni smo na jednostrane poteze.

Nezadovoljstvo po tom pitanju, albanski premijer pokazao je na nedavnom samitu Unije u Sofiji, gde Albanija nije dobila konkretne rokove.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво