Selaković: Danas ili sutra novi datum za nastavak dijaloga

Generalni sekretar Predsednika Srbije Nikola Selaković kaže za RTS da je važno da se dijalog, koji izgleda kao da je u blokadi, nastavi. Napominje da su Prištini kost u grlu državne članice EU koje nisu priznale secesiju KiM od Srbije.

Nikola Selaković rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da odbijanje Prištine da se dijalog nastavi, nije ništa novo.

"Ono što je novo je činjenica da je to njihovo odbijanje - iznošenje raznih neistinitih ili ciničnih izgovora, ovog puta praćeno i nasiljem nad kosovsko-metohijskim Srbima", kaže Selaković.

Ističe da je važno što je američka administracija napad na kosovske Srbe okarakterisala kao akt nasilja. 

"Interesantno je što su Amerikanci rekli da je reč o nasilju i imali smo reakcije vašingtonske administracije. To nam pruža negde neku nadu da će posle stišavanja situacije na Korejskom poluostrvu američka administracija početi da vodi drugačiju politiku kada je u pitanju Balkan", smatra Selaković.

Dodaje da sa prištinske strane, pokušaj trgovine sa ZSO postoji odavno.

"Oni pokušavaja da se time bave, ali je važno da se dijalog nastavi, koji izgleda kao da je u blokadi čemu dobrim delom doprinosi Priština. Nadam se danas ili sutra novom datumu za dijalog u Briselu", kaže Selaković.

Napominje da će kosovska strana uraditi sve da se izvrši pritisak na predsednika Vučića.

"Imam poverenja u njega i građani Srbije treba da imaju poverenja jer bez obzira na pritiske, on je neko ko ume i zna da donosi odluke u interesu države i naroda", ističe Nikola Selaković.

Napominje da će predsednik Vučić održati konsultacije sa predstavnicima Srpske liste i ističe da "Srbi na KiM nemaju većeg saveznika niti onog ko više razume njihove probleme i bori se za njihovo rešavanje od predsednika i vlade u Beogradu".

Govoreći o sporazumu o carinskom ujedinjenju Prištine i Tirane koji je usvojio kosovski parlament, Selaković kaže da se stvara albansko-albanska carinska unija.

"Formiraju se neki elementi realne unije, a nedostaje im samo kralj pa da imaju i personalnu uniju. Aleksandar Vučić je predložio ranije formiranje carinske unije na Zapadnom Balkanu ali je to odbijeno", podseća generalni sekretar Predsednika Srbije.

Kaže da su Prištini kost u grlu državne članice EU koje nisu priznale secesiju KiM od Srbije.

"Španija nam je prijateljska država i cenimo njihov jasan stav po pitanju Kosova i Metohije", napominje Selaković.

Dodaje i da ne očekuje nikakvu reakciju EU na događaje na Kosmetu.  

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара