Više od 1.000 amandmana na set finansijskih zakona

Poslanici Skupštine Srbije razmatrali su amandmane na set finansijskih zakona. Nastavak rasprave sutra u 11. Na sednici se polemisalo i o "slučaju" poslanika SDPS Meha Omerovića koji je nedavno priveden na frankfurtskom aerodromu, kao i o kreditima u švajcarskim francima i ispumpavanju novca iz Kolubare.

Skupština Srbije započela je raspravu o amandmanima na set finansijskih zakona. Poslanici su podneli oko 1.000 amandmana. Više od 500 stiglo ih je na Predlog zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga kod ugovaranja na daljinu. Nastavak rasprave sutra u 11 časova.

U parlamentu se, između ostalog, polemisalo se o "slučaju" poslanika SDPS Meha Omerovića koji je nedavno priveden na frankfurtskom aerodromu.

Najglasniji u kritici Omerovića bili su poslanici SRS, dok je poslanik DS Radoslav Milojičić izneo stav da radikali tako skreću temu sa zaduživanja države.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković pozvala je poslanike da se uzdrže od komentarišanja da je reč o krivičnom delu krađa dok se ne dobije izveštaj nadležnih organa, ali je potvrdila da se Meho Omerović u Frankfurtu pozvao na diplomatski imunitet.

"Svesna sam da je tema vrlo delikatna i da moramo da insistiramo kod nadležnih organa koji mogu da nam pomognu, da nam daju nekakvo razjašnjenje i izveštaj šta se desilo", rekla je Gojkovićeva.

Jedino sa cime sam upoznata je da se poslanik pozvao na diplomatski imunitet, rekla je Gojković i dodala da ne zna da li je to "kočnica" da se dobije detaljniji izveštaj.

Poslanica Vjerica Radeta najpre se osvrnula na izjavu Jorgovanke Tabaković, koja je nedavno rekla da je "vernost spremna životom da plati", rekavši da je aktuelni guverner NBS pokazala koliko je verna i odana ideologiji "kada je ukrala mandat SRS".

Navodeći da je najveća povreda dostojanstva skupštine bila "krađa" mandata, Radeta je dodala i da je Omerović "bacio senku" krađom kozmetike i pozivaju većinu da taj problem reši tako što će poručiti poslaniku SDPS da podnese ostavku.

Njena stranačka koleginica Nataša Jovanović kaže da je Omerovićeva priča da je morao u toalet "smešna" jer oni koji su bili na tom aerodromu znaju koliko je udaljen fri šop od toaleta.

"Treba da se osudi i žigoše ovaj visoko nemoralan čin", rekao je poslanik SRS Dubravko Bojić, dok je poslanik DS Milojičić ističući da nema razloga da brani bilo kog poslanika, naveo da smatra da radikali skreću pažnju sa zaduživanja države u iznosu od 225 miliona evra.

Umesto toga, kako kaže, mi raspravljamo o nekoj krađi u fri šopovima, a ne da je, kako tvrdi, SNS zadužila državu za 10 milijardi evra u poslednjih šest godina.

Odgovorila mu je Radeta rekavši da svaka poslanička grupa ima pravo da utvrđuje prioritetei istakla da radikali ne govore samo o Omeroviću već takođe govore i o zakonima.

Ona je podsetila poslanika DS, kada se govori o šteti koja se nanosi parlamentu, da je u njihovo vreme parlament imao 308 poslanika i da je to nešto što će da se pamti.

Poslanik SDPS Milorad Mijatović, stranke kojoj pripada i Meho Omerović kaže da SDPS ne osporava taj događaj u Franfurtu, ali da niko ne može biti kriv dok se to ne dokaže.

Mijatović je pozvao poslanike da govore o politici, a da ličnosti ostave po strani dok ne bude pravosnažne presude.

Anketni odbor o bankama ili ispumpavanju para iz Kolubare? 

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović predložio je da se formira anketni odbor koji bi utvrdio "malverzacije" u vezi sa kreditima indeksiranim u švajcarskim francima, dok je šef naprednjaka Aleksandar Martinović predložio kontra anketni odbor koji bi istražio koliko je para iz Kolubare "ispumpano" za potrebe lidera Dveri.

Obradović je upitao guvernerku Jorgovanku Tabaković zašto Srbija jedina nije rešila probleme građana koji su zaduženi u švajcarskim francima.

"Ne tražimo mi iz Dveri da se to prelije na budžet Srbije nego na lopovske zelenaške banke. Kada će banke biti kažnjene zbog skrivenih provizija, da li je tačno da imaju oko 500 provizija, da li tačno da su prošle godine ostvarile profit od više od 500 miliona evra", pitao je Obradović, tvrdeći da banke pljačkaju građane, a zakonodavstvo na to ćuti.

Šef SNS Aleksandar Martinović odgovorio je Obradoviću da je upravo on (šef Dveri) učestvovao u pljački građana nad kojima sada lije "krokodilske suze", navodeći da te kredite građani nisu uzeli u mandatu Jorgovanke Tabaković.

"Oni su te kredite uzimali u vreme kada su vas finansirali DS i DSS, malo preko Kolubare, malo preko Ministarstva za dijasporu. To je jedna stvar, a druga stvar je da ja nisam video većeg licemera od Obradovića", rekao je Martinović.

Dodao je da je poslanica Dveri Marija Janjušević zaključila ugovor 2010. godine sa tadašnjim predsednikom opštine Inđija Goranom Ješićem (DS) o pružnjau usluga pres- klipinga, i to "indeksiranog u evrima", što je, podseća, suprotno propisima u Srbiji.

"I onda ustane Boško i kaže evo da li će Martinović, Tabaković, Vučić nešto da urade? Šta da urade? Ono što ste vi zamesili sa Koštunicom, Tadićem, Jelašićem, i sa svima onima koji su vas napravili i finansirali", rekao je Martinović i poručio Obradoviću da pre nego ode na protest u vezi sa kreditima kaže na koji način i zašto je bio finansiran od onih za čijeg mandata su građani uzimali kredite.

Obradović je upitao da li je to bilo u vreme viceguvernerke Dijane Dragutinović (bivše ministarke finansija) u mandatu Jorgovanke Tabaković, ili možda u vreme Siniše Malog ili "treba da nabraja i druge pripadnike žutog kartela koji su danas u SNS".

Šef Dveri je "zamerio" Martinoviću zato što napada dame koje nisu tu i dodao da se sada vidi "ko se junači i napada žene koje nisu prisutne da bi mogle da odgovore".

"Mogu da svedočim ko napada žene u parlamentu", rekla je predsednica parlamenta Maja Gojković aludirajući na optužbe koje je ranije iznela u vezi sa poslanicima Dveri.

Martinović je rekao da on nikoga nije napadao već da ima ugovor o pružanju usluga koji je poslanica Dveri potpisala sa Goranom Ješićem.

"Ja predlažem nešto drugo, da se formira anketni odbor da se utvrdi koliko para je iz Kolubare ispumpano 2004, 2005, 2006. godine za potrebe Boška Obradovića i njegove političke partije, kada su bageri i mašine zbog Boška radile po 25, 26 sati dnevno", rekao je Martinović.

Dodao je da treba da se utvrdi i kako je moguće da se politička organizacija koja je registrovana u Srbiji finansira iz budžeta Ministarstva za dijapsoru.

Martinović je upitao lidera Dveri da li će i on štrajkovati glađu kao građani koji su uzeli kredite u švajcarcima, rekavši mu da ne bi bilo viteški da ih podržava, a da čeka 14 časova, pa da ode u skupštinski restoran na ručak.

Tabakovićeva o kreditima u švajcarcima

Odgovorajući na kritike Obradovića da jedino Srbija nije rešila pitanje kredita u švajcarcima, Tabakovićeva je istakla da je još pre nekoliko godina uputila preporuku bankama kako da se građanima olakša otplata zajma u toj valuti.

Tabakovićeva je u parlamentu podsetila da je u maju 2013. godine NBS donela dve preporuke bankama - jedna se odnosila na jednostrano povećanje kamata, a druga na načine kako da se olakša otplata kredita u švajcarskim francima.

"Neki slični nedobronamerni nagovarali su ljude da ne razgovaraju sa bankama o tome", rekla je Tabakovićeva.

Kada je vrednost švajcarskog franka naglo skočila u januaru 2015. godine, NBS je donela četiri modela na osnovu kojih se olakšava otplata kredita u zavisnosti od svakog pojedinačnog slučaja, objasnila je Tabakovićeva.

"Mnogi koji su ozbiljno shvatili i nameru države, ali i banke ušli su u te razgovore i dobili su olakšavajuće okolnosti. Tog trenutka je i preporuka iz 2013. godine postala obavezna u vezi sa jednostranim povećavanjem kamata, po kojoj su banke korisnicima kredita, a na osnovu odluke NBS, vratile 5,13 milijardi dinara", rekla je Tabakovićeva.

Pa mi vi sad recite ko se sad bavi politikom i promocijom, a ko preduzima konkretne aktivnosti, upitala je Tabakovićeva.

Navela je da su pojedini osnivali udruženja za zaštitu i da su za razliku od svojih članova, sopstvene kredite rešavali na neke neobične načine, a ljude nagovarali da će se taj problem rešiti na drugačiji način.

Još jednom se posle toga na inicijativu tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića selo za sto i donete su zajedničke preporuke da banke cene status i sposobnost svake porodice da otplaćuje te kredite, dodala je Tabaković.

"Oni koji iznose neistine da je problem rešen svuda, ne znam da li zaslužuju poštovanje od bilo koga. Svako može da uđe na sajt svake centralne banke od Slovenije preko Poljske i da vidi da li su se i kako i probleme rešavali i u kakvu je to pravnu nesigurnost uvelo zemlje gde se centralne banke tih zemalja mešaju u ugovorne obaveze između banaka i korisnika kredita", rekla je ona.

Guvernerka je dodala da se šta god ko pričao, ne mogu poništiti činjenice i istina o tome šta je država preduzela.

"Ja o ovoj temi više neću odgovarati, a vi ako imate nešto posebno da me pitate pozovite me u hodnik. Valjda ću znati da vam odovorim na to pitanje, mene nije strah da mi se približite, mada znam da ste nasilni", poručila je Tabakovićeva Obradoviću.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво