Haradinaj: Liberalizacija viza i kosovska vojska do kraja 2018.

Kosovski premijer i predsednik Alijanske za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, ocenio je u Peći, tokom izborne skupštine AZBK, da će 2018. biti godina liberalizacije viza i formiranja kosovske vojske.

Ramuš Haradinaj je rekao da je Kosovo na putu EU, ali da je ipak trenutno najvažnije pitanje liberalizacije viza, preneo je RTK.

Dodao je da će 2018. godina biti takođe ključna i za formiranje kosovske vojske, i tako nastaviti svoj put ka učlanjenju u NATO.

Govoreći o demarkaciji sa Crnom Gorom, naglasio je da će se potencijalne greške preispitati i korigovati, dok je za normalizaciju odnosa sa Srbijom rekao da će doći do jednog sporazuma mira, ne zaboravljajući prošlost.

Izborna skupština AZBK u Peći treba da izabere nove organe partije u toj opštini.

Hodžaj: Četiri stuba za sporazum

Zamenik kosovskog premijera Enver Hodžaj izjavio je za Koha ditore da su predstavnicima Beograda i Prištine predstavljena četiri stuba za njihov istorijski sporazum, preneo je Radio Slobodna Evropa.

"Ako je dijalog između dve zemlje uspeo da reši neka pitanja, kako tehničke, tako i političke prirode, za kraj procesa ostaje da dve zemlje mogu da imaju normalne odnose i da to ocene kao okončanje stogodišnjeg sukoba. Rešenje otvorenih bilateralnih pitanja između Kosova i Srbije je međusobno priznanje. I to je papir koji ima u rukama i Beograd", tvrdi Hodžaj.

Prema njegovim rečima, sledi učlanjenje Kosova u Ujedinjene nacije, koje kao proces prirodno zavisi od sporazuma Beograda i Prištine, ali iznad svega zavisi od odlučivanja u Savetu bezbednosti UN.

Evropska unija zahteva da dve strane postignu jedan pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa bez čije primene ne može biti učlanjena u EU.

Taj stav je jasno zacrtan i u Strategiji proširenja EU na Zapadni Balkan.

Hodžaj je naveo da EU, koja posreduje u procesu normalizacije odnosa, nije isključila mogućnost da se tom procesu pridruži i Rusija, koja je stalna članica Saveta bezbednosti UN sa pravom veta i kroz taj organ UN treba da prođe i učlanjenje Kosova u UN.

Napominje da za razliku od prijema u UN, učlanjenje u EU zahteva jasne odnose Beograda i Prištine.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво