Jača međuparlamentarna saradnja Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva

Britanski poslanik Endrju Bridžen biće na čelu Grupe za saradnju sa Srbijom u Donjem domu britanskog parlamenta koja je forimirana i čiji je cilj da doprinese unapređenju međuparlamentarne saradnje.

 

Predsednik Odbora za spoljne poslove Žarko Obradović koji se sastao danas sa Bridženom, izrazio je zadovoljstvo susretom i ukazao na dobre diplomatske odnose sa Ujedinjenim Kraljevstvom, koji datiraju još od 1837. godine.

Ti odnosi su, međutim, narušeni tokom NATO bombardovanja SRJ 1999. godine i nakon priznavanja samoproklamovanog Kosova, navodi se u saopštenju iz parlamenta.

Obradović je naveo da se poslednjih pet godina parlamentarna saradnja znatno intenzivirala, o čemu svedoče mnogobrojne posete visokih zvaničnika.

On je govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji, istakao da je Srbija posvećena da dijalogom reši pitanja sa Prištinom, poštujući Briselski sporazum, potpisan 2013. godine, ali da druga strana ne poštuje odredbe tog Sporazuma.

Poslanik Endrju Bridžen se složio sa Obradovićem, ocenivši da je nastavak dijaloga jedino rešenje i da je Srbija ključna zemlja za mir i stabilnost Zapadnog Balkana.

Bridžen je istakao da velike sile unutar Evropske unije imaju predrasude kada je Srbija u pitanju i dodao da se iste trebaju prevazići, imajući u vidu da je poslednjih godina Srbija značajno napredovala u pregovorima o članstvu u EU, kao i u ekonomskom domenu, navodi se u saopštenju iz parlamenta.

Obradović je tokom razgovora istakao da je spoljnopolitički prioritet Srbije članstvo u EU, istakavši da je do sada otvoreno 12 pregovaračkih poglavlja, od kojih su su dva privremeno zatvorena i dodao da je za Srbiju veoma važno negovanje dobrih odnosa i saradnje sa Ruskom Federacijom, NR Kinom i SAD.

Bridžen je obavestio predsednika Odbora o toku pregovora o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije, i naglasio da to ne umanjuje podršku njegove zemlje evropskom putu Srbije.

Sagovornici su razgovarali o mogućnostima unapređenja međuparlamentarne saradnje, kroz uzajamne posete parlamentaraca, kao i o unapređenju ekonomske i trgovinske saradnje.

Bridžen je ocenio da bi prisustvo britanskih banaka u Srbiji, privuklo veliki broj stranih investicija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи