Za Gvineju Bisao Srbija jedinstvena i nedeljiva

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je predsednika Nacionalne narodne skupštine Republike Gvineje Bisao Siprijana Kasamu, koji je istovremeno i predsednik Izvršnog komiteta Afričke parlamentarne unije.

Predsednik Vučić je rekao da je Srbija opredeljena da sa Gvinejom Bisao i drugim afričkim zemljama razvija prijateljsku saradnju, utemeljenu na čvrstim vezama iz prošlosti, izgrađenim kroz Pokret nesvrstanih zemalja.

Vučić je istakao da Srbija ceni slobodarski duh afričkih zemalja i nezavisnost koju pokazuju u donošenju odluka, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika.

Predsednik parlamenta Gvineje Bisao Kasama je rekao da je, u skladu sa principima međunarodnog prava i Rezolucijom UN 1244, za njegovu zemlju Srbija jedinstvena i nedeljiva.

On je istakao da veoma cene odnos Srbije prema afričkim zemljama i da su zainteresovani za razvoj svake vrste saradnje, posebno ekonomske.

Predsednik Vučić je najavio da će jedan od prvih koraka u tom pravcu biti imenovanje ambasadora Srbije u Gvineji Bisao na nerezidencijalnoj osnovi, kako bi se intenzivirala komunikacija.

Dvojica sagovornika su se dogovorili da studenti iz Gvineje Bisao učestvuju u programu stipendiranja "Svet u Srbiji".

Dačić i Kasama: Gvineja Bisao ne priznaje nezavisnost Kosova

Gvineja Bisao poštuje teritorijalnu celovitost Srbije i ne prihvata jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, rekao je predsednik Nacionalne narodne skupštine Gvineje Bisao Siprijan Kasama u razgovoru sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

Kasama je rekao da njegova zemlja poštuje teritorijalnu celovitost Srbije, te da Srbija, koju vide kao jedinstvenu i nedeljivu, sa KiM kao sastavnim delom može da računa po tom pitanju na njihovo razumevanje, podršku i solidarnost.

Ministar Dačić je podsetio na tradicionalno prijateljske odnose dve zemlje koji postoje još iz perioda kada se narod Gvineje Bisao borio za nezavisnost i saradnju u Pokretu nesvrstanih zemalja, navedeno je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Sagovornika je upoznao sa politikom Srbije u vezi sa KiM i našim nastojanjima da u pregovorima koji se pod pokroviteljstvom EU vode u Briselu dođemo do rešenja, objasnivši da su jednostrani akti za Srbiju apsolutno neprihvatljivi.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара