Festival "Mirdita, dobar dan" u znaku provokacija, oduzeta fotografija s natpisom "OVK"

Tradicionalna, peta po redu manifestacija "Mirdita, dobar dan", koja počinje u Beogradu, izazvala je niz provokacija u Beogradu i Prištini, nakon što su srpski radikali tražili zabranu tog festivala i najavili protestno okupljanje, a kosovski mediji preneli da je jednoj umetnici iz njihove ekipe policija na administrativnom prelazu oduzela fotografiju sa natpisom "OVK" i zastavu Albanije.

Ove godine festival je inspirisan glumcem Bekimom Fehmijuom, koji je svojim sjajnim rolama proslavio kinematografiju nekadašnje SFRJ u svetu, a otvoriće ga film "Brak" u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Međutim, predstavnici srpske opozicije, pre svega SRS-a i DSS-a i pokreta Dveri, protestuju zbog održavanja ovog festivala jer smatraju da promoviše Kosovo kao nezavisnu državu.

S druge strane, opoziciona Liberalno-demokratska partija najavila je da će članovi te stranke festival braniti od, kako su naveli, ekstremista.

Radikali su najpre tražili zabranu održavanja ove kulturne manifestacije, a potom najavili i okupljanje danas ispred Hrama Svetog Save, odakle će se uputiti ka Centru za kulturnu dekontaminaciju, iako je policija zabranila ovo okupljanje.

Oduzeta fotografija s natpisom "OVK"

Prištinska RK 2 javila je ranije da je članici kosovskog tima umetnika, slikarki Elizi Hodža na administrativnom prelazu Merdare oduzeta fotografija iz vremena rata na Kosovu, koja ima natpis "OVK" i zastavu Albanije.

Navodi se da je policija oduzela još dve fotografije i katalog izložbe te slikarke, a koja je trebalo da učestvuje na izložbi "Između snova i realnosti", koja se održava u okviru festivala "Mirdita, dobar dan".

Ovaj medij tvrdi da su svi učesnici festivala morali da prođu kroz detaljnu kontrolu koja je trajala više od sat vremena, kao i da je srpska policija branila fotografisanje.

"Oduzete su mi tri fotografije, jedna od njih je sa natpisom 'OVK', druga prikazuje proteste i stihove poznatog kosovskog pesnika Alji Podrimje 'Kosovo, krv koja se ne prašta', i treća slika koju sam uradila povodom desetogodišnjice kosovske nezavisnosti predstavlja 'igru' između kosovske i albanske zastave koja u dodatku ima i pesmu 'Moja himna'", rekla je slikarka.

MUP: Nije dozvoljena promocija terorističke organizacije 

U MUP-u Srbije je Tanjugu rečeno da je odluku da se fotografija ne prenese preko administrativnog prelaza doneo ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. Na taj način, precizirano je, ministar nije dozvolio da se u Beogradu, pod plaštom "umetnosti", promoviše teroristička organizacija (OVK).

"Odluku je doneo lično ministar Stefanović, a reč je o fotografiji na kojoj je prikazan i transparent terorističke OVK", poručuju iz MUP-a.

Ovim povodom oglasio se zamenik kosovskog premijera Enver Hodžaj, koji je odnos prema kosovskim umetnicima na administrativnom prelazu nazvao "sramnim" uz tvrdnju da "srpske vlasti maltretiraju kosovske umetnike".

"Zahtevamo od Vlade Srbije da odmah prekine da maltretira naše građane ili ćemo preduzeti recipročne mere", zapretio je Hodžaj na svom Tviter nalogu.

Dodao je da odnosi ne mogu da budu normalni ako "oni brane umetnicima da prisustvuju izložbama".

Inače, cilj festivala je iniciranje kontinuirane razmene umetničkih ideja, stvaranje tradicije saradnje i okupljanja u jedinstvenom kulturnom prostoru, kako bi se doprinelo trajnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Predviđeno je da festival "Mirdita, dobar dan" traje do 2. juna.

broj komentara 14 pošalji komentar
(četvrtak, 31. maj 2018, 09:36) - nenad [neregistrovani]

odgovor

a vala dosta nam je i provokacija, pretaruju stvarno vise

(četvrtak, 31. maj 2018, 08:47) - Marko [neregistrovani]

provokacije

Na ovakve provokacije ćemo uvek reagovati i to sa punim pravom!

(četvrtak, 31. maj 2018, 07:28) - anonymous [neregistrovani]

Ovo već ima veze sa medicinom

Toliko visok stepen tolerancije i razumevanja za one koji apsolutno ništa od toga nemaju za nas, izlazi iz okvira "prosečnih vrednosti" i ima svoj medicinski naziv.

(četvrtak, 31. maj 2018, 07:06) - Rade anonymous [neregistrovani]

Posle smaka sveta

Nikada , ama baš nikada ni u jednom trenu i jednoj reči neće biti promovisan srpski narod i običaji u Albaniji, na Kosovu i bilo kojoj zemlji koja je priznala Kosovo kao nezavisnu državu. Srbija za takve zemlje i narode očigledno i nepostoji kada nisu čuli za Kosovo . To što se danas promoviše Kosovo u Srbiji i Mirdita , albanska pokrajina je novo doba titoizma , bratstva i jedinstva u povoju i konačnog nestajanja srpskog indetiteta i države.

(sreda, 30. maj 2018, 23:49) - Marija [neregistrovani]

Tracak

Tako i treba, ceo smisao ovoga nije simbioza dva naroda vec provokacija na tlu iste drzave.

(sreda, 30. maj 2018, 23:33) - Mileva [neregistrovani]

Nije trebalo

Nije trebalo ni da dođe do ove manifestacije.

(sreda, 30. maj 2018, 22:15) - anonymous [neregistrovani]

kosovo

Naše hapse ni krive ni dužne čim uđu na Kosvo

(sreda, 30. maj 2018, 21:48) - Vaske [neregistrovani]

da li smo iznenađeni

Da li su mislili da niko neće kontrolisati šta se donosi u Srbiji

(sreda, 30. maj 2018, 21:47) - miki [neregistrovani]

mimi@gmail.com

Naše hapse ni krive ni dužne čim uđu na Kosvo, a ovi krenuli da nas u BG provociraju

(sreda, 30. maj 2018, 21:42) - anonymous [neregistrovani]

Bravo Vucicu

I to kriva prethodna vlada?