Predsednik parlamenta Gane: Preispitaćemo stav o nezavisnosti Kosova

Gana će ponovo razmotriti svoj stav o priznanju samoproglašene nezavisnosti Kosova, rekao je u razgovoru sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković predsednik parlamenta Gane Aron Majkl Okvaje.

Aron Majkle Okvaje predvodi parlamentarnu delegaciju Gane koja je u poseti Skupštini Srbije, a sastaće se i sa predsednikom i premijerkom Srbije.

Predsednici dva parlamenta naglasili su da je ova poseta istorijska, jer je predsednik Skupštine Gane prvi zvaničnik koji je posetio Beograd posle raspada bivše Jugoslavije.

Razvoj parlamentarne saradnje i potpisivanje memoranduma sledeće godine bile su glavne teme razgovora.

"Poseban deo razgovora je o našim pregovorima sa Prištinom i o Kosovu i Metohiji i zaštiti kulturnog blaga Srbije na Kosovu i Metohiji. Razgovarali smo o stavu Gane prema Kosovu i rekao je da će pitanje statusa Kosova biti ponovo razmotreno", rekla je predsednica Skupštine Maja Gojković.

Aron Majkl Okvaje rekao je da mu je drago što o mogućnostima saradnje razgovaraju u zdanju u kojem su predsednici Tito i Nhrumah potpisali dokument o osnivanju Pokreta nesvrstanih.

"Zainteresovani smo za saradnju u oblasti obrazovanja, nauke, medicine. Sa predsednicom srpskog parlamenta razgovarao sam o važnom spoljnopolitičkom pitanju za Srbiju i rekao sam da ću o tome razgovarati sa predsednikom Gane, kako bi preispitali naš stav", rekao je Aron Majkl Okvaje.

Članovi skupštinskog Odbora za spoljne poslove takođe su se sastali sa predsednikom Parlamenta Gane, Aronom Majklom Okvajeom, koji je istakao da se istorija dve zemlje ne sme zaboraviti i da je istorija podsetnik na sve izazove koju su zemlje i narodi prevazišli. 

"Stabilnost i ljudska prava veoma su bitne za razvoj jedne države, a mi želimo da vratimo i oživimo ideje Pokreta nesvrstanih", istakao je predsednik Parlamenta Gane.

Predsednik Odbora Žarko Obradović istakao je da poseta predsednika Parlamenta Gane pruža osnovu za razvijanje bilateralnih odnosa između dve zemlje, na političkom i ekonomskom planu. 

Sagovornici su se složili da prostora za saradnju ima u oblasti infrastrukture, privrede, prehrambene industrije, energetike i obrazovanja. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара