U utorak nastavak sednice za izbor ministra finansija

Skupština Srbije završila je današnju raspravu o izboru Siniše Malog za ministra finansija, nastavak sednice zakazan za sutra. Predlog obrazložila premijerka Ana Brnabić. Da je posle beogradske, Mali pravi čovek za državnu kasu, uvereni su i poslanici vladajuće većine. Opozicija oštro kritikuje Malog i vezuje ga za brojne afere.

20.40 –  Parlament završio rad za danas, a raspravu o predlogu da Siniša Mali bude ministar finansija nastaviće sutra. 

19.30 – Za raspravu je mnogo prijavljenih govornika i sve je izvesnije da će glasanje i polaganje zakletve biti sutra, javlja izveštač RTS-a.

16.40 – Odgovarajući na kritike šefa poslanika SDS-a Marka Đurišića da je premijerka promovisala rad ofšor firmi, Brnabićeva je uzvratila da je Srbija u vreme prethodne vlasti bila na tri meseca od bankrota.

11.50 – Podršku izboru Siniše Malog za ministra finansija do sada pružili poslanici Jedinstvene Srbije i Saveza vojvođanskih Mađara, dok su radikali najavili da će glasati protiv.

10.30 – Nakon što je premijerka obrazložila predlog, u parlamentu je počela rasprava.

10.15 – Sinišu Malog je za mesto ministra finansija preporučio uspeh u rešavanju problema grada Beograda, koje je nasledio kada je preuzeo mesto gradonačelnika, rekla je premijerka Srbije obrazlažući svoj predlog.

10.00 – Počela sednica Skupštine kojoj prisustvuju Ana Brnabić i Siniša Mali.

Na posebnoj sednici Skupštine Srbije poslanci su razmatrali izbor Siniše Malog za novog ministra finansija. Raspravu o jednoj tački dnevnog reda nastaviće sutra. Poslanici vladajuće koalicije podržali su predlog Vlade, dok opozicija optužuje Malog da je umešan u brojne afere.

Premijerka Srbije Ana Brnabić obrazložila je pred poslanicima predlog da Siniša Mali zameni Dušana Vujovića u Vladi.

Izjavila je da je na računu Beograda danas 12,8 milijardi dinara, a da je Siniša Mali ispunio sve što je obećao na početku mandata gradonačelnika – finansijski je konsolidovao grad, uveo fiskalnu disciplinu, smanjio broj nezaposlenih, a prestonica je postala grad kranova.

"Mali je pokazao da je timski igrač, da se ne plaši napornog rada, ali ni kritike, da ne odustaje zbog izmišljenih afera i teških odluka u interesu Beograđana i svih građana Srbije. Zbog njegovih uspeha i znanja, verujem da je najbolji kandidat za novog ministra u Vladi i zbog toga molim poslanike da mi u tome daju podršku", rekla je Brnabićeva.

Prema njenim rečima, kada je Mali preuzeo rukovođenje gradom, dug je bio 1,118 milijardi evra, 14 milijardi dinara neplaćenih obaveza i rekordni budžetski deficit od 20,25 odsto.

Danas, kaže Brnabićeva, dug grada je prepolovljen, isplaćene su sve obaveze, a deficit je smanjen četiri puta, te je Beograd prvi put u svojoj istoriji dobio prvi kreditni rejting u oktobru 2016. godine.

Ono što Sinišu Malog preporučuje – to je da je Beograd danas stabilna lokalna samouprava i daleko najveća investiciona destinacija u ovom delu Evrope, poručila je Brnabićeva.

Rekla je da su u prethodne četiri godine pokrenuti veliki investicioni projekti, navodeći kao najveće "Beograd na vodi" i otvaranje "Ikee", koja, kaže, ne dolazi u lokalne samouprave i zemlju gde postoji korupcija.

Brnabićeva je rekla da je Mali tokom mandata doprineo smanjenju nezaposlenosti, koja je sada na istorijskom minimumu. "Broj nezaposlenih je smanjen za oko 25.500, sa 109.652 nezaposlena u aprilu 2014. na 84.139 nezaposlenih u aprilu ove godine", rekla je Brnabićeva.

Istakla je da je situacija u javnim komunalnim preduzećima daleko bolja nego ranije i dodala da je posle sređivanja finansija u gradu pokrenut ozbiljan investicioni ciklus koji je uticao na BDP, promenjen je pristup investitorima, a dozvole se izdaju za svega 12 dana.

Kao dobre rezultate za mandata Malog, navela je obnovu Slavije, Bulevara oslobođenja, Ruzveltove, Mije Kovačevića, Prokop, koji je počeo sa radom, uz izgrađene pristupne saobraćajnice, otvoren je Pupinov most, fabrika Makiš 2, početak izgradnje nove autobuske stanice, restaurirano je više od 200 fasada, kilometri asfalta, vodovoda i kanalizacije.

Brnabićeva je naglasila da, zahvaljujući saradnji sa privatnim vrtićima, u obdaništa ide 72.500 dece, 58.500 u državne i 14.000 u privatne.

"U vrtiće je 2013. godine išlo 47.500 dece, danas je više od 14.000 novih mesta za decu. Za vreme Đilasovog mandata, roditelji su mesečno plaćali 9.700 mesečno za državni vrtić, a danas 5.590 mesečno", rekla je Brnabićeva i dodala da porodilje u Beogradu dobijaju jednokratnu pomoć od 10.000 dinara za svako dete koje rode, dok socijalno ugrožene majke dobijaju 25.000, zahvaljujući finansijskoj konsolidaciji u gradu.

Malom podrška JS-a i SVM-a, radikali protiv

Podršku izboru Malog za ministra finansija pružili su poslanici Jedinstvene Srbije (JS) i Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), dok su radikali najavili da će glasati protiv.

Šef poslaničke grupe SVM-a Balint Pastor rekao je da će ta stranka podržati izbor Malog za ministra, zbog toga što je SVM deo vladajuće koalicije, ima koalicioni sporazum sa SNS-om, a zacrtani ciljevi se ostvaruju.

Kao drugi razlog za podršku, Pastor je naveo to što iz dosadašnjih aktivnosti Malog vide da je velika verovatnoća da će biti uspešan ministar, ali je imao i savet za Malog: "Znam da trčite polumaraton, počnite da trenirate za maraton, kao ministru finansija trebaće vam snage i strpljenja."

Šef poslaničke grupe JS-a Dragan Marković Palma rekao je da je "lako biti ministar kada imaš Zidana ili Ronalda u liku Aleksandra Vučića koji stvara uslove", navodeći da je njegova popularnost doprinela da veliki broj investitora dođe u Srbiju.

Marković je poručio Malom da se bori da kurs evra ostane isti i da je važna stabilnost dinara, jer to dovodi investitore.

Kako kaže, učio je finansijski posao u Americi i u nekim drugim državama i da, za razliku od nekih drugih ministara koji su govorili da će posao naučiti "kao da je Vlada radnički univerzitet", on svoj posao zna.

"Budući ministre, čeka vas težak posao, ali kada znate taj posao i postoji motiv i volja, a već ste imali priliku da se pokažete, JS će vam dati podršku. Treba da se ponosite što ste jedini ministar iz Vlade za koga je glasala JS. Želim vam puno sreće", poručio je Marković.

Mi iz SRS-a glasaćemo protiv Siniše Malog za ministra, rekao je šef poslanika SRS-a Vojislav Šešelj, koji je dodao da je umalo zaplakao dok je premijerka čitala "srceparajuće slovo prepuno pohvala".

Navodeći da će Mali biti treći ministar finansija, Šešelj je istakao da je jedan mislio da je Vlada "mesto za igranje klikera", a za drugog (Dušana Vujovića) Vlada nikakao da kaže zašto je otišao.

"Ja sam izneo kriminalne afere u koje je on umešan. Vlada umesto da ga je strpala u zatvor, vidim iz nekih novina da ga planira za savetnika. Može iz zatvora da savetuje. Ja sam (Tomislava) Nikolića savetovao iz zatvora, ali ništa, miris novca je toliko opojan", rekao je Šešelj, uz opasku da u "mutnim vremenima" Vlada Srbije mora da se rekonstruiše i da se izbaci iz nje svako ko je sumnjiv.

Brnabić: Najzabavnija navodna afera Malog – ona o 24 stana

Brnabićeva je poručila da će na sve paušalne tvrdnje o navodnim aferama kandidata za ministra finansija Siniše Malog odgovarati istinom i činjenicama, ističući da se dobro spremila za sednicu Skupštine i da je prikupila sve zvanične podatke.

Poslanica Nove Srbije//Pokreta za spas Srbije Sanda Rašković Ivić primetila je da Brnabićeva nije pročitala da je Mali od 2001. godine bio pomoćnik ministra za privatizaciju, a da poslanici SNS-a kritikuju taj period, da je bio direktor ofšor kompanija, da ima 24 stana u Bugarskoj, a pomenula je i aferu Savamala.

Podsetila je da je supruga Siniše Malog izjavila da joj je on pomenuo da je "tamo nešto polupao", ali da niko nije stradao, te da je tadašnji premijer Vučić tada rekao da iza toga stoji vrh gradske vlasti.

"Ovo su ozbiljne afere i želimo da čujemo odgovore, ali ne onog tipa, a šta ste vi radili? Kada se neko od nas bude birao, tada ćemo mi biti tema, a sada je tema Siniša Mali. Mali nema tu dostojnost da sedne na najvažnije mesto ministra finansija. To vam je da se da gladnom vuku jagnje na čuvanje, mislim da Srbija to nije zaslužila", rekla je Rašković Ivićeva.

Replicirala joj je Aleksandra Tomić iz Srpske napredne stranke (SNS) rekavši da neće dozvoliti da Sinišu Malog "moralno razvlače" oni koji bi da opravdaju novac od "tajkuna sa Zapada, a koji su sada pohapšeni".

"Treba opravdati osam miliona evra za predsedničku kampanju i produkovane afere za te pare. Nijednog trenutka se ovde nije govorilo o ekonomskoj politici", rekla je Tomićeva odgovarajući na kritike Rašković Ivićeve, koja je i potpredsednica Narodne stranke Vuka Jeremića.

Premijerka je rekla da je Mali bio pomoćnik ministra od 2001. do marta 2003. godine, kada nije bilo spornih privatizacija, a potom je podsetila Rašković Ivićevu da su se te koje su sporne dešavale kada je njena stranka (bivša stranka – DSS) bila stožer Vlade.

"Nije fer da ne kažete do kada je Siniša bio pomoćnik ministra, a građani vrlo dobro znaju kada su bile te sporne privatizacije", rekla je ona i dodala da Mali ima međunarodno iskustvo u privredi, da je radio kao konsultant u "Diloitu" u Beogradu, Pragu, te za "Kredi svis" u Njujorku.

"Šta je Siniša radio u privatnom sektoru, nema veze sa državom", poručila je Brnabićeva.

Upitala je i da li je nezakonito da neko vodi ofšor firme.

"I u Njujorku postoje ofšor firme i one su zakonite... Ono što ga preporučuje je i da se on sa takvim kvalifikacijama i obrazovanjem, a magistrirao je i doktorirao, vratio u Srbiju i stavio Srbiji na raspolaganje", rekla je Brnabićeva.

Govoreći o navodno plagiranom doktoratu, Brnabićeva je primetila da nekim poslanicima očigledno nije važno šta kaže kvalifikovana komisija nego "Raša Karapandža za Peščanik".

"Ako i treća komisija kaže ono što su rekle prethodne dve (da nije plagirao), ja pretpostavljam da ćete tražiti četvrtu komisiju. A 24 stana je jedna od najzabavnijih afera za mene", rekla je Brnabićeva i upitala zar ne interesuje poslanike šta je sa tim stanovima danas.

Kako je primetila, dokaz da su svi dokumenti falsifikovani ne može da upropasti dobru priču koju su smislili.

"Ali istina je važna. Šta se desilo sa ta 24 stana? Je li ih prodao, ako je on imao, a ne firma koju je on napustio pre nego je ušao u Vladu Srbije. Da li i dalje ima 24 stana ili prihvatate da su to stanovi firme koju je napustio pre ulaska u vladu", upitala je Brnabićeva.

Govoreći o Savamali, rekla je da o "porodičnim stvarima" neće govoriti, jer ne vodi tabloidnu politiku, ali, kako kaže, nije fer da se iznosi šta je bivša supruga (Marija Mali) rekla nekom portalu, a da se ne kaže šta je rekla tužiocu, jer, kako je primetila, njena zvanična izjava je bila da je samo "htela da naudi bivšem mužu".

"Srbija bila na tri meseca od bankrota"

Odgovarajući na kritike šefa poslanika SDS-a Marka Đurišića, Brnabićeva je izjavila da je Srbija bila na tri meseca od bankrota, jer su 2008. godine, kada su bili izbori, penzije četiri puta povećavane.

Đurišić je rekao da se tokom rasprave čulo da je premijerka promovisala rad ofšor firmi u svetu, što je "nezabeležen primer u svetu", te dodao da su, nakon afere "Panamski papiri", sve vlade obavezale i počele da sprovode mere kako bi se smanjilo poslovanje ofšor kompanija.

"Niko ne spori nijednom građaninu Srbije da radi posao preko ofšor firmi, i to ne može odmah da bude označeno kao kriminalno, ali treba raditi na promeni ambijenta. Ako govorimo o tome da je potrebno uvesti red i smanjiti sivu zonu u privredi, onda prioritet treba da bude smanjenje poslovanja preko ofšor firmi, a ne promovisanje", rekao je Đurišić.

Kako je rekao, poslovanjem Malog preko ofšor kompanija bavi se i državni organi, ali "na način da nikad ne završe".

Đurišić se nadovezao na reči poslanika Dragana Markovića Palme da bi biografija Malog trebalo da ima 50 strana, a ne samo dve, i rekao da bi bilo 30 strana na kojima je "sve afera do afere", te dodao da je malo onih koji po povratku u Srbiju i pomaganja državi imaju milione.

Govorio je i o rastu BDP-a, i naveo da bi voleo da se takav rast nastavi, ali je izneo podatak da je, u poslednjih pet godina, Srbija zemlja sa najnižim rastom na Zapadnom Balkanu, a da su prosečne plate u Evropi manje jedino u Albaniji i Makedoniji.

"To je rezultat i kontinuitet rada Vlade u pet godina. Da li građani imaju nadu da će se nešto promeniti ovim izborom? Ne", rekao je Đurišić.

Rekao je i da se boji da Mali kao ministar finansija neće moća da uradi najvažnije stvari, a to je reforma Poreske uprave "koja bi morala ne da bude batina kojom država udara privredu i građane nego da bude servis građana".

Dodao je i da se nada da će novi ministar ispuniti obećanje Vučića od pre šest godina o Zakonu o poreklu imovine.

Premijerka mu je replicirala da bi sve tvrdnje koje je izneo možda i bile ozbiljne i možda bi bilo teško odgovoriti na njih da "ne znamo da ste vi doveli Srbiju na tri meseca od bankrota".

"Kada znamo da ste vi Beograd ostavili sa 1,118 milijardi evra duga, 14 milijardi neplaćenih obaveza, deficit od 20,25 odsto, kada znamo da se tako vodila država i da ste je ostavili sa takvim rezultatima, teško je razmišljati da ste vi znali kako se štite privreda, mala i srednja preduzeća i vladavina prava i kako je tada sve super funkcionisalo, a danas ništa, a Srbija bila Švajcarska, plate jedne od najvećih u Evropi", rekla je Brnabićeva.

Odbacila je kritike da promoviše rad ofšor firmi, rekavši da je to veoma površna i providna zamena teza, već je branila ljude koji rade u kompanijama koje su u vlasništvu kompanija koje posluju u ofšor zonama.

"Ja to ne promovišem, volela bih da su registrovane u Srbiji, da ovde plaćaju porez, ali ne želim nikako da inkriminišem ljude koji za te kompanije rade. Dok sam predsednica Vlade boriću se protiv toga da zato što neko radi u ofšor firmi, bude na bilo koji način diskriminisan", rekla je Brnabićeva.

Poručila mu je i da je tadašnja vlast promovisala sivu ekonomiju, da mala i srednja preduzeća nisu postojala ili su stagnirala, jer se niko pre 2015. nije setio da kaže da su inspekcije zadužene i za neregistrovane firme.

"Tek 2015. godine se to promenilo, da bismo uveli fer tržište za mala i srednja preduzeća. Primeri govore da je tada promovisana siva ekonomija, a da se Vlada danas bori za sve zaposlene, kompanije i fer tržište", rekla je premijerka.

Na komentar da građani nemaju nadu, Brnabićeva je rekla da relativno često imamo izbore, po čijim se rezultatima vidi da imaju nadu.

"Kada postavite pitanje da li građani imaju nadu i teatralno izgovorite 'ne', onda treba da sednete i pogledate rezultate izbora, i vidite da građani imaju nadu, da su od 2014. godine povratili nadu i u svoju zemlju, ekonomiju, Skupštinu, predsednika i Vladu", naglasila je Brnabićeva.

Đurišić je replicirao da nije dobio odgovore na nekoliko pitanja, već ponavljanje "paušalnih i neistinitih ocena rezultata politike bivše vlasti, već šest godina bivše".

Brnabićeva mu je uzvratila da ne govori paušalno, već da je bilo potrebno vreme da se Srbija izvuče.

Siniša Mali je zajednički predlog premijerke Ane Brnabić i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Dosadašnji gradonačelnik Beograda Siniša Mali će u Vladi Srbije preuzeti mesto Dušana Vujovića, koji je 7. maja podneo ostavku iz ličnih razloga.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво