Poslanici danas o izboru Siniše Malog za ministra

Svoj predlog da dosadašnji gradonačelnik Beograda Siniša Mali bude novi ministar finansija, premijerka Ana Brnabić obrazložiće danas pred poslanicima Skupštine Srbije na Posebnoj sednici. Siniša Mali je je predložen umesto dosadašnjeg ministra finansija Dušana Vujovića, koji je odlučio da se povuče sa te funkcije iz ličnih i porodičnih razloga.

Izbor i polaganje zakletve su jedina tačka dnevnog reda. Predlog će obrazložiti premijerka Ana Brnabić koja je rekla da je Siniša Mali zajednički predlog nje i predsednika Aleksandra Vučića.

Očekuje se da Mali danas ili sutra stupi na dužnost ministra. To je izvesno jer su podršku najavili Vučić, koji je rekao da će svi poslanici njegovog SNS-a podržati Malog, a podršku svojih poslanika najavio je i lider socijalista Ivica Dačić.

To je dovoljno da Mali bude izabran, a očekuje se celodnevna rasprava jer se opozicija sprema da žestoko kritikuje kandidaturu dosadašnjeg gradonačelnika Beograda, optužujući ga za aferu Savamala i aferu 24 stana.

Premijerka je navela da ga za novu finkciju kandiduje ono što je i navedeno u biografiji dostavljenoj poslanicima – uspeo je da od 2013. do sada kao gradonačelnik prepolovi dug prestonice i započne mnoge investicione projekte. Dobar deo ekonomista i stručne javnosti smatra da je on finansijski najpismeniji čovek za taj posao, navode njegovo obrazovanje ali i gde je radio.

S druge strane, opoizicije poručuje da je njegov doktorat bio plagiran.

Izvesno je da će Mali na mestu ministra finansija zameniti Vujovića, koji je početkom maja podneo ostavku uz ocenu da su četiri godine dovoljne da se neko pokaže na javnoj funkciji.

broj komentara 0 pošalji komentar