Vučić: Ne bežimo od razgovora sa Prištinom, hoćemo rezultate

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je Beograd spreman da razgovara sa Prištinom, ali da mora da vidi rezultate tih razgovora, te da građani treba da imaju poverenja da se naš tim bori za interese svoje zemlje i svih svojih građana.

Aleksandar Vučić je, u izjavi novinarima nakon centralne manifestacije povodom Dana policije, na pitanje kada će se nastaviti dijalog Beograda i Prištine, rekao da ne beži od razgovora i da ne zna kako će biti nastavljeni.

"Da li u junu, julu ili avgustu – ne znamo. Ne bežimo od razgovora", naglasio je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da više ne može da ide na sastanke i ne ponese Briselski sporazum, i ukaže na ono što je ispunjeno, a šta ne, zbog čega se smučio svima.

"Svaki put postavim pitanje koje ostane bez odgovora. Mi smo spremni da razgovaramo, ali moramo da vidimo rezultate tih razgovora", poručio je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da je Beograd ispunio sve svoje obaveze i da nije istina da postoji i jedna neispunjena, dok druga strana nije ispunila jedinu koju je imala.

"Najpre da vidimo da ispune tu svoju jednu obavezu. Ako neće možemo da razgovaramo o krajnjem rešenju, ali ono ne može biti da Srbija da sve, a ne dobije ništa, i da se oni saglase da Srbija postoji kao država i da zbog toga budemo srećni", istakao je predsednik.

Vučić je naveo da narod treba da ima poverenje u svoje predstavnike jer se oni bore za interes svoje zemlje i sve svoje građane i nastaviće da takvu politiku vode.

"Nije lako sa nama pregovarati. Spremni smo na kompromise i ustupke, ali mora da postoji takva volja i s druge strane", rekao je Vučić.

Na pitanje zašto niko u prošlosti nije reagovao kada je od 2000. Unmik opozvao srpske zakone na KiM i donosio svoje, Vučić je odgovorio da ne vredi govoriti o tome šta je bilo.

"Niko nije reagovao, gledali su da prećute, ne boreći se ni za šta. Zato se sada mi borimo da pomerimo stanje iz ambisa. Od kuknjave šta smo propustili nema ništa i ostaje na istorijskim analizama da to vide", objasnio je Vučić.

Rekao je da je slika i prilika sada drugačija i da se država ponaša ozbiljnije i odgovornije.

"Prikazana najmodernija oprema i spremnost policije"

Predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo što su građani imali prilike da danas na pokaznoj vežbi povodom Dana policije vide najmoderniju opremu, kao i potpunu spremnost pripadnika policije.

Vučić je u izjavi novinarima ukazao i da 12 "lazara" izgleda veoma moćno, kao i da je ostala prikazana oprema nova, a da građani treba da se ponose onim što je prikazano.

"Onaj egzercir je pokazao da su pripadnici Žandarmerije neverovatno spremni. To ne može za sekund brže da se izvede. Samo da bude što manje situacija u realnom životu na koje treba da reaguju pripadnici policije. Kako su spremni mogli ste da vidite", istakao je Vučić i naveo da je moglo da se vidi 1.200 policajaca, a ne sto, pa da bi moglo da se kaže da je "nešto našminkano".

Izrazio je uverenje i da će sve više građana želeti da ide u policiju i vojsku.

"Želeće da dođu kada vide da država pruža sve više. Videćemo da ćemo imati sve više polaznika", rekao je Vučić izrazivši divljenje za ponašanje pitomaca policijske akademije i škole.

Upitan ko je najjači u regionu, on je rekao da ne želi da se hvali time.

Dodao je da bi onim što su danas pokazali pripadnici MUP-a svaki pošten građanin ove zemlje trebalo da se ponosi, te da su građani mogli da vide stotine potpuno novih vozila, koja nisu starija od godinu dana, oklopna oruđa koja su u potpunosti rekonstruisana, renovirana i naoružana na način kako su to tražili pripadnici specijalnih jedinica.

"To je sve apsolutno novo i to pokazuje novu i veću snagu policije Srbije. Sve uniforme koje ste videli danas, sve su nove, mislim da su prelepe, sve je bilo mnogo lepo i sve smo to platili svojim novcem i nismo se dodatno zaduživali. Mislim da ćete pre kraja godine moći da vidite i novo ruho srpske armije", rekao je Vučić.

Vučić o pokaznoj vežbi

Naveo je da je jako ponosan i srećan nakon što je video pokaznu vežbu i dodao da smatra da mnogi nisu ni videli šta su sve pokazali koliko su brzo to izveli.

"Ja sam se uplašio da nam ne pregaze ovog koji je glumio teroristu, ali oni su toliko uvežbani i ja im čestitam. Policija Srbije služi na ponos Srbiji. Srećan sam i ponosan i čestitam ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću, koji se borio i kod mene i premijerke Ane Brnabić", rekao je Vučić i ponovio da ove godine pripadnike policije očekuje još jedno povećanje plata, kao i pripadnike Vojske Srbije i BIA.

"Kao što vidite stvari sve idu nabolje, a da nikakve izbore nemamo", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije pohvalio je rezultate Ministarstva u prethodnoj godini i čestitao i građanima Srbije, jer je sve postignuto zahvaljujući njihovom poverenju, njihovoj veri u to da stvari mogu da se promene u Srbiji, uz disciplinu i odgovornost, a pre svega sređivanjem javnih finansija.

"To znači da su ljudi pokazali ozbiljnost i dobro procenili i dobro znali ko su odgovorni ljudi", rekao je Vučić.

Izgradnja jeftinih stanova od avgusta

Prema njegovim rečima, prva izgradnja jeftinih stanova za pripadnike MUP-a i Vojske krenuće u avgustu i septembru, u više gradova istovremeno.

"Sve se može kada imate disciplinovane ljude, odgovorne ljude, a ne bahate i arogantne koji misle da je važno da se obezbedi podrška za dan ili dva unapred. Kada se stvari planiraju i kada se gleda kako država da izgleda za pet, 10 ili 15 godina, onda to izgleda ovako", naveo je predsednik.

Istakavši da će i policajci i vojnici i svi pripadnici službi bezbednosti biti zadovoljniji, Vučić je rekao da građanima zaista treba da služe na ponos i dodao da 30 odsto manje ubijenih ove godine nego prošle godine je velika stvar.

"Ako uspemo da takav trend zadržimo ili još pojačamo, da bude još manje ubijenih procentualno, to će biti velika stvar i ogroman uspeh srpske policije", rekao je predsednik Srbije.

broj komentara 9 pošalji komentar
(ponedeljak, 28. maj 2018, 08:04)
anonymous [neregistrovani]

mala

Saradnja sa Pristinom mora biti uzajamna.

(ponedeljak, 28. maj 2018, 07:56)
GajbexG [neregistrovani]

Не бежимо од разговора са Приштином, хоћемо резултате

Srbija je pokazala da zeli dijalog i da je spremna na razgovore ali ne vidim da isto misli albanska strana.

(nedelja, 27. maj 2018, 22:39)
anonymous [neregistrovani]

kosovo

Bitan je dijalog i kompromis, a nas treba da podrzi EU jer mi zelimo saradnju

(nedelja, 27. maj 2018, 20:09)
anonymous [neregistrovani]

balkan

Bitan je dijalog i kompromis, a nas treba da podrzi EU jer mi zelimo saradnju a Pristina nije uopste zainteresovana.

(nedelja, 27. maj 2018, 18:39)
anonymous [neregistrovani]

Svi za sto

Bez uključivanja SAD i Rusije u pregovore nema konačnog rješenja za Kosovo. Što prije to bolje.

(nedelja, 27. maj 2018, 18:33)
Djurdjina [neregistrovani]

Приштинa

Pristini je ocigledno u interesu da sabotira i prolongira dijalog sa Beogradom, i to uz precutno odobrenje EU .

(nedelja, 27. maj 2018, 16:25)
Mira [neregistrovani]

Pitanje vekova

Svi jedva čekamo razrešenje tog pitanja.

(nedelja, 27. maj 2018, 15:42)
anonymous [neregistrovani]

Kosovo

Srbija ne sme da prizna nezavisnost (republike ???) Kosovo. Kosovo je deo Srbije, tako ostaje zauvek.

(nedelja, 27. maj 2018, 14:26)
anonymous [neregistrovani]

paramonte

Srbija ne bezi od razgovora ali za Pristinu se to ne moze reci.