Reagovanja na izgradnju puta pored Visokih Dečana

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i Ministarstvo kulture zatražili su hitan prekid radova na izgradnji puta u blizini manastira Visoki Dečani. Srpska lista je ocenila da tim činom kosovska vlada sprovodi "otvoreno institucionalno nasilje nad imovinom SPC".

Marko Đurić rekao je poručio da Srbija zahteva od međunarodnih institucija na Kosovu i Metohiji da hitno spreče protivzakonito i anticivilizacijsko ugrožavanje manastira Visoki Dečani, izgradnjom magistralnog puta u neposrednoj blizini tog srpskog srednjovekovnog bisera.

"Ova situacija objašnjava zašto su Visoki Dečani na listi ugrožene svetske kulturne baštine i od koga su ugroženi", naveo je Đurić u reagovanju dostavljenom Tanjugu.

Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica dužna je da spreči ideološke sledbenike Envera Hodže i Ljavdrima Muhadžerija u vandalskom uništavanju onoga što nije samo srpski i hrišćanski biser, već baština čitavog čovečanstva.

"I mnogi Albanci su kroz istoriju gajili poštovanje prema toj Nemanjićkoj zadužbini, ali ispostavlja se da su pojedini njihovi potomci regresirali u kulturnom i civilizacijskom smislu", ocenio je Đurić. 

Istakao je da će Srbija one koji ugrožavaju srpsku baštinu na Kosovu i Metohiji tretirati kao neprijatelje kulture, hrišćanske civilizacije i srpskih nacionalnih interesa.

Ministarstvo kulture i informisanja saopštio je da je "nadublje zabrinuto" zbog navoda Eparhije Raško-prizrenske o velikim građevinskim radovima u blizini srpskog srednjovekovnog manastira Visoki Dečani i zatražilo da ti radovi odmah budu prekinuti.

U saopštenju se navodi da ovaj čin pokazuje da je manastir s pravom na listi ugrožene svetske kulturne baštine, kao i drugi srpski spomenici na Kosovu i Metohiji.

"Zahtevamo da se trenutno prekinu svi radovi koji narušavaju zaštićenu zonu, a od Uneska i od međunarodnih činilaca očekujemo da energično spreče slične akte na ovom i drugim mestima gde se javljaju nasilni gestovi", istaknuto je u saopštenju ministarstva.

Ministarstvo je, kako se podseća, ne jednom ukazivalo na neodrživost primene dvostrukih aršina u ovoj oblasti, pre svega na šteu srpskog nasleđa.

"Međunarodne konvencije treba da važe za sve podjednako, pa i za tzv. kosovske vlasti, a međunarodni činioci su u obavezi da ih primoraju na njihovo poštovanje", poručuje se u saopštenju.

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić poručio je, povodom početka radova na magistralnom putu Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira, da očekuje da će srpske i međunarodne vlasti upozoriti Unesko na "apsolutno neodgovorno i nelegalno ponašanje" kosovske vlade prema Uneskovoj svetskoj baštini.

"Nije bez razloga naš manastir takođe na Uneskovoj listi ugroženih lokacija svetske baštine", naveo je iguman Janjić na Tviter nalogu.

Na nezakonitu gradnju puta pored manastira reagovala je i Srpska lista navodeći da time kosovska vlada sprovodi "otvoreno institucionalno nasilje nad imovinom Srpske pravoslavne crkve".

U saopštenju Srpska lista ukazuje da se ovom gradnjom krši zakon o zaštićenim specijalnim zonama i ugrožava jedan od najznačajnijih spomenika kulture i verskog identiteta srpskog naroda, ali i svetska baština, koji se nalazi na listi Uneska.

Ocenjuje se da je kosovska vlada je ovim još jednom pokazala da joj "zakon leži u topuzu. a tragovi smrde nečovještvom".

Kako se najavljuje, poslanici Srpske liste će u ponedeljak podneti pitanja nadležnim ministarstvima i pokrenuti interpelaciju povodom ovakvog delovanja.

"Isto tako očekujemo da međunarodne misije na Kosovu i Metohiji, predstavnici zemalja Kvinte, pre svih SAD, Velike Britanije i Nemačke, obaveste svoje Vlade i misije pri Unesku kako kosovske institucije vrše institucionalno nasilje nad SPC i srpskim narodom, pri tom kršeći čak i sopstvene zakone", navodi se u saopštenju.

I trinaest nevladinih organizacija sa Kosova i Metohije je uputilo apel međunarodnoj zajednici da se onemogući nastavak nelegalne gradnje magistralnog puta Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani. 

Oni traže hitnu reakciju međunarodne zajednice i pritisak na kosovske institucije da odustanu od grubog kršenja zakona o Specijalnim zaštićenim zonama. 

Eparhija raško-prizrenska SPC saopštila je ranije danas, povodom početka radova na magistralnom putu Dečani-Plav, kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani, da kosovska vlada na najgrublji način ugrožava jedan od najznačajnijih spomenika Uneska na Balkanu i da se radovi sprovode protivno kosovskom zakonu i standardima tog tela UN.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво