Reagovanja na izgradnju puta pored Visokih Dečana

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i Ministarstvo kulture zatražili su hitan prekid radova na izgradnji puta u blizini manastira Visoki Dečani. Srpska lista je ocenila da tim činom kosovska vlada sprovodi "otvoreno institucionalno nasilje nad imovinom SPC".

Marko Đurić rekao je poručio da Srbija zahteva od međunarodnih institucija na Kosovu i Metohiji da hitno spreče protivzakonito i anticivilizacijsko ugrožavanje manastira Visoki Dečani, izgradnjom magistralnog puta u neposrednoj blizini tog srpskog srednjovekovnog bisera.

"Ova situacija objašnjava zašto su Visoki Dečani na listi ugrožene svetske kulturne baštine i od koga su ugroženi", naveo je Đurić u reagovanju dostavljenom Tanjugu.

Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica dužna je da spreči ideološke sledbenike Envera Hodže i Ljavdrima Muhadžerija u vandalskom uništavanju onoga što nije samo srpski i hrišćanski biser, već baština čitavog čovečanstva.

"I mnogi Albanci su kroz istoriju gajili poštovanje prema toj Nemanjićkoj zadužbini, ali ispostavlja se da su pojedini njihovi potomci regresirali u kulturnom i civilizacijskom smislu", ocenio je Đurić. 

Istakao je da će Srbija one koji ugrožavaju srpsku baštinu na Kosovu i Metohiji tretirati kao neprijatelje kulture, hrišćanske civilizacije i srpskih nacionalnih interesa.

Ministarstvo kulture i informisanja saopštio je da je "nadublje zabrinuto" zbog navoda Eparhije Raško-prizrenske o velikim građevinskim radovima u blizini srpskog srednjovekovnog manastira Visoki Dečani i zatražilo da ti radovi odmah budu prekinuti.

U saopštenju se navodi da ovaj čin pokazuje da je manastir s pravom na listi ugrožene svetske kulturne baštine, kao i drugi srpski spomenici na Kosovu i Metohiji.

"Zahtevamo da se trenutno prekinu svi radovi koji narušavaju zaštićenu zonu, a od Uneska i od međunarodnih činilaca očekujemo da energično spreče slične akte na ovom i drugim mestima gde se javljaju nasilni gestovi", istaknuto je u saopštenju ministarstva.

Ministarstvo je, kako se podseća, ne jednom ukazivalo na neodrživost primene dvostrukih aršina u ovoj oblasti, pre svega na šteu srpskog nasleđa.

"Međunarodne konvencije treba da važe za sve podjednako, pa i za tzv. kosovske vlasti, a međunarodni činioci su u obavezi da ih primoraju na njihovo poštovanje", poručuje se u saopštenju.

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić poručio je, povodom početka radova na magistralnom putu Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira, da očekuje da će srpske i međunarodne vlasti upozoriti Unesko na "apsolutno neodgovorno i nelegalno ponašanje" kosovske vlade prema Uneskovoj svetskoj baštini.

"Nije bez razloga naš manastir takođe na Uneskovoj listi ugroženih lokacija svetske baštine", naveo je iguman Janjić na Tviter nalogu.

Na nezakonitu gradnju puta pored manastira reagovala je i Srpska lista navodeći da time kosovska vlada sprovodi "otvoreno institucionalno nasilje nad imovinom Srpske pravoslavne crkve".

U saopštenju Srpska lista ukazuje da se ovom gradnjom krši zakon o zaštićenim specijalnim zonama i ugrožava jedan od najznačajnijih spomenika kulture i verskog identiteta srpskog naroda, ali i svetska baština, koji se nalazi na listi Uneska.

Ocenjuje se da je kosovska vlada je ovim još jednom pokazala da joj "zakon leži u topuzu. a tragovi smrde nečovještvom".

Kako se najavljuje, poslanici Srpske liste će u ponedeljak podneti pitanja nadležnim ministarstvima i pokrenuti interpelaciju povodom ovakvog delovanja.

"Isto tako očekujemo da međunarodne misije na Kosovu i Metohiji, predstavnici zemalja Kvinte, pre svih SAD, Velike Britanije i Nemačke, obaveste svoje Vlade i misije pri Unesku kako kosovske institucije vrše institucionalno nasilje nad SPC i srpskim narodom, pri tom kršeći čak i sopstvene zakone", navodi se u saopštenju.

I trinaest nevladinih organizacija sa Kosova i Metohije je uputilo apel međunarodnoj zajednici da se onemogući nastavak nelegalne gradnje magistralnog puta Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani. 

Oni traže hitnu reakciju međunarodne zajednice i pritisak na kosovske institucije da odustanu od grubog kršenja zakona o Specijalnim zaštićenim zonama. 

Eparhija raško-prizrenska SPC saopštila je ranije danas, povodom početka radova na magistralnom putu Dečani-Plav, kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani, da kosovska vlada na najgrublji način ugrožava jedan od najznačajnijih spomenika Uneska na Balkanu i da se radovi sprovode protivno kosovskom zakonu i standardima tog tela UN.

broj komentara 21 pošalji komentar
(nedelja, 27. maj 2018, 11:17)
as [neregistrovani]

as

Svetinja se ne sme ugroziti!

(nedelja, 27. maj 2018, 07:42)
Maja [neregistrovani]

Dečani

Tuđe nećemo, svoje ne damo! Sve nam mogu dirati, ali svetinje nikako i nikada!

(subota, 26. maj 2018, 21:23)
anonymous [neregistrovani]

Strasno

Moraju da odreaguju jer ovo vise stvarno nema smisla.

(subota, 26. maj 2018, 21:07)
Daki [neregistrovani]

hitna reakcija

Treba svakako reagovati i slicno. Takav spomenik kulture ne sme biti ugrozen.

(subota, 26. maj 2018, 19:32)
Миша Јовановић, Сан Дијего, Калифорнија [neregistrovani]

Међународна заједница?

О каквој међународној заједници ви говорите? Па то су оне земље које су им дале независност. Све се то ради плански. То је окупација и ништа више.

(subota, 26. maj 2018, 19:31)
Marko [neregistrovani]

Osuditi

Ovako nesto treba sve institucije medjunarodne da osudjuju i reaguju!

(subota, 26. maj 2018, 19:03)
Kristina [neregistrovani]

Реаговања на изградњу пута поред Високих Дечана

Ovaj sraman cin Albanaca je veliki poraz UNESCO .

(subota, 26. maj 2018, 19:01)
anonymous [neregistrovani]

decani

UNESKO mora da se oglasi i prekine radove...

(subota, 26. maj 2018, 18:31)
Pjer [neregistrovani]

"Se ne ćudim"

Moramo apelovati kod svih medjunarodnih organizacija,da zaštitimo naše kulturno ,okupirano,blago !!!

(subota, 26. maj 2018, 18:19)
Nada [neregistrovani]

Stop ugrožavanju Dečana

Međunarodna zejednica mora pod hitno da rešava ovaj problem, Visoki Dečani su svetinja koji poštuje ceo svet