Ditman: Srbija će sačuvati srce društva usvajanjem vrednosti EU

Nemačka je fer i pouzdan partner Srbije na njenom transformatorskom putu ka Evropskoj uniji i posvećena je procesu proširenja Unije, poručio je ambasador Nemačke u Srbiji, Aksel Ditman.

Kroz potpuno usvajanje evropskih vrednosti, Srbija će najbolje sačuvati srce svog društva, odnosno omogućiti svojim građanima brz i siguran razvoj njihovih potencijala, smatra ambasador Nemačke u Srbiji, Aksel Ditman.

"Želimo Srbiju u evropskoj porodici i želimo da pomognemo Srbiji da očuva zdravo i dinamično srce svog društva", napisao je Ditman povodom 25 godina "Hemofarm fondacije" u blogu na temu "Kako sačuvati srce društva?", koja čini srž rada jedne od najdugovečnijih fondacija u našoj zemlji.

Srbija je, kako ističe, donela stratešku odluku da postane članica Unije, čije jezgro i srce čine zajedničke vrednosti.

To, međutim, za Srbiju podrazumeva sveobuhvatni proces transformacije državnih i društvenih institucija, sudstva i ekonomije u cilju potpune efektivne implementacije vladavine prava i zaštite pojedinca i njegovih potreba, navodi Ditman.

"Utoliko se Srbija transformiše kako bi unapredila dobrobit svojih građana, a Evropska unija je tu da pruži savetodavnu, finansijsku i tehničku podršku", piše Ditman u svom blogu.

Nemačka je, kako dodaje, fer i pouzdan partner Srbije na njenom transformatorskom putu ka Evropskoj uniji, i posvećena je procesu proširenja Unije, jer što šira i jača Unija, to bolji život za građane Evrope, ocenjuje Ditman.

Ističe i da se sistem vrednosti koji zastupa EU bazira na poštovanju ljudskih prava i ljudskog dostojanstva i da je svaka politička, ekonomska ili društvena odluka u zemljama EU, utemeljena u pravnom sistemu, što Unije, što zemalja članica.

"Ove vrednosti omogućuju članicama EU stabilan, održiv razvoj nacionalnih ekonomija i visok stepen zaposlenosti", navodi Ditman.

Uz konstataciju da se poslednjih godina kako svet, tako i EU, suočavaju sa velikim izazovima, kao što su migrantska i ekonomska kriza, Ditman kaže da upravo te krize, čije rešenje prevazilazi mogućnosti svake zemlje pojedinačno, ukazuju na potrebu jake i jedinstvene Unije.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 27. maj 2018, 01:59)
anonymous [neregistrovani]

Xaxaxax

A koje su to tacno vase vresnosti? Vosevekovno ugnjetavanje drugih naroda, kolonizacija i pljackanje ,otimacina, satanizacija, pedofolija....

(subota, 26. maj 2018, 12:33)
anonymous [neregistrovani]

"Nemacka je fer" (...)

Gospodine Ambasadore, dokle god Nemacka ostane pri stavu da je pitanje KiM zavrsena stvar, o nekom "fer odnosu" ne moze biti govora!