Kuevas Baron: Srbija dobar primer parlamentarne prakse

Predsednica Interparlamentarne unije Gabrijela Kuevas Baron kaže za RTS da je Srbija jedan od najboljih primera parlamentarne prakse u ostvarenju ciljeva održivog razvoja. Uloga parlamenta je da podstiče vlade da živote građana menjaju nabolje, poručuje predsednica Kuevas Baron.

"Srbija je kao član Interparlamentarne unije jedan od najboljih primera parlamentarne prakse u ostvarenju ciljeva održivog razvoja. Zato smo došli u Beograd na seminar jer smo želeli da čujemo iskustvo srpskih poslanika o tome na koji način uspevaju da utiču na Vladu i da kontrolišu njen rad na tim ciljevima", rekla je u intervjuu za RTS Gabrijela Kuevas Baron.

Prema njenim rečima, to je korisno mnogim parlamentima u svetu – daje im ideju kako da snažnije nastupe prema Vladi da izdvoji sredstva za bolji život građana.

Evropska unija nedavno je navela da Skupština Srbije nije dovoljno transparentna i efikasna u kontroli Vlade. Slične kritike upućuju se i na račun Meksika.

"Meksiko nema dugu demokratsku tradiciju. Pre 18 godina počeli smo da jačamo institucije, ali to je proces i razmenjujemo iskustva sa drugim parlamentima. Verujem da je slično i u Srbiji. Mi smo mlada društva, svako ima svoj put i treba da jačamo institucije", kategorična je Gabrijela Kuevas Baron.

Sa 39 godina na čelu je 46.000 parlamentaraca Interparlamentarne unije, a 20 godina posvetila je borbi protiv siromaštva i diskriminacije.

"Promena se neće desiti sama, jer tako kažu Ujedinjene nacije. Moramo da menjamo politike, zakone, budžete, svi, od Vlade do građana da radimo na tome. Svet će se promeniti samo ako promenimo živote ljude nabolje – da brinemo o vodi, da stvaramo bolje školstvo i zdravstvo, da iskorenimo siromaštvo", poručuje predsednica Interparlamentarne unije.

Gabrijela Kuevas Baron prvi put boravi u Beogradu, za koji kaže da je predivan kao i ljudi koje je srela, i da se nada da će imati vremena da upozna bolje i Srbiju.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво