Kuevas Baron: Srbija dobar primer parlamentarne prakse

Predsednica Interparlamentarne unije Gabrijela Kuevas Baron kaže za RTS da je Srbija jedan od najboljih primera parlamentarne prakse u ostvarenju ciljeva održivog razvoja. Uloga parlamenta je da podstiče vlade da živote građana menjaju nabolje, poručuje predsednica Kuevas Baron.

"Srbija je kao član Interparlamentarne unije jedan od najboljih primera parlamentarne prakse u ostvarenju ciljeva održivog razvoja. Zato smo došli u Beograd na seminar jer smo želeli da čujemo iskustvo srpskih poslanika o tome na koji način uspevaju da utiču na Vladu i da kontrolišu njen rad na tim ciljevima", rekla je u intervjuu za RTS Gabrijela Kuevas Baron.

Prema njenim rečima, to je korisno mnogim parlamentima u svetu – daje im ideju kako da snažnije nastupe prema Vladi da izdvoji sredstva za bolji život građana.

Evropska unija nedavno je navela da Skupština Srbije nije dovoljno transparentna i efikasna u kontroli Vlade. Slične kritike upućuju se i na račun Meksika.

"Meksiko nema dugu demokratsku tradiciju. Pre 18 godina počeli smo da jačamo institucije, ali to je proces i razmenjujemo iskustva sa drugim parlamentima. Verujem da je slično i u Srbiji. Mi smo mlada društva, svako ima svoj put i treba da jačamo institucije", kategorična je Gabrijela Kuevas Baron.

Sa 39 godina na čelu je 46.000 parlamentaraca Interparlamentarne unije, a 20 godina posvetila je borbi protiv siromaštva i diskriminacije.

"Promena se neće desiti sama, jer tako kažu Ujedinjene nacije. Moramo da menjamo politike, zakone, budžete, svi, od Vlade do građana da radimo na tome. Svet će se promeniti samo ako promenimo živote ljude nabolje – da brinemo o vodi, da stvaramo bolje školstvo i zdravstvo, da iskorenimo siromaštvo", poručuje predsednica Interparlamentarne unije.

Gabrijela Kuevas Baron prvi put boravi u Beogradu, za koji kaže da je predivan kao i ljudi koje je srela, i da se nada da će imati vremena da upozna bolje i Srbiju.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 25. maj 2018, 20:17)
Zemja neslućenih nizina! [neregistrovani]

Srpski parlament je interasantniji ...

od svih rijaliti zajedno!