"Skupština Srbije primer dobre prakse u svetu"

Komentarišući Globalni parlamentarni izveštaj za 2017 godinu, predsednica parlamenta Maja Gojković izjavila je da je narodna skupština ostvarila je visok nivo poverenja građana i istakla da je ta institucija predstavljena kao primer dobre prakse u pogledu otvorenosti.

Gojkovićeva je rekla da je počastvovana odlukom da se Globalni parlamentarni izveštaj za 2017. godinu predstavi na visokom nivou u prisustvu predsednice Interparlamentarne unije Gabrijele Kuevas Baron.

"Želim da izrazim posebno zadovoljstvo kao predsednica zato što je Narodna skupština prepoznata kao primer dobre parlamentarne prakse u svetu i što je globalni parlamentarni izveštaj za 2017. pozitivno ocenio kvalitet rada skupštine i poslanika", navela je Gojkovićeva.

Gojkovićeva je objasnila da je to rezultat istraživanja Interparlamentarne unije i programa Ujedinjenih nacija.

"Narodna skupština ostvarila je visok nivo poverenja građana i posebno je pohvaljena transparentnost i praksa javnih slušanja u kojima su uključeni građani, civlini sektor. Pohvaljena je i za praksu održavanja sednica odbora van sedišta Beograda", rekla je Gojkovićeva.

Poručila je da će u narednom periodu Skupština ostati posvećena nastojanjima da se više približi rad građanima upravo preko javnih slušanja i održavanja sednica van Doma narodne skupštine, s obzirom da se takav rad pokazao kao delotvoran.

"Želimo da budemo primer dobre prakse parlamentima u svetu ali i drugim institucijama u Srbiji", rekla je Gojković.

Predsednica Interparlamentarne unije Gabrijela Kuevas Baron istakla je građani očekuju od parlamenata da imaju nadzornu ulogu i da prati kako se sprovode ciljevi u zemaljama.

"Nemojte da zaboravite na nadzornu funkciju nad radom vlade kako bismo imali demokratiju i ostvarivali rezultate", rekla je Kuevas Baron.

Zamenica Stalnog predstavnika UNDP-a u Srbiji Stelina Nedera rekla je da ta organizacija sarađuje sa Srbijom u ostvarivanju zajedničkih ciljeva kao što su borba protiv korupcije, održivi razvoj.

Nedera je istakla da je nadzorna uloga parlamenta jako važna i biće ključan faktor za sprovođenje agende Ujedinjenih nacija 2030 u Srbiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво