Usvajanje zakona nije pokazatelj napretka u poglavlju 24

Na sastanku posvećenom reviziji Akcionog plana za poglavlje 24 zaključeno je da usvajanje zakona nije dovoljan pokazatelj napretka u okviru tog poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom, a reforme koje se sprovode u oblasti vladavine prava treba da pokažu merljive rezultate i omoguće jednak pristup pravdi svim građanima.

Šefica Pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević navela je da je, iako se u poglavlju 24 ocenjuje vladavina prava kao celina, napredak u domenu pravde, slobode i bezbednosti posebno upečatljiv i da je EU posebno zainteresovana za oblasti migracija, viza i azila.

Miščevićeva je ukazala da je nedavno usvojen set zakona iz ove oblasti i napomenula da to nije dovoljno, te da sledi nadogradnja ono što je do sada urađeno.

"Sledeći koraci su implementacija tih zakona i svih novih mera kako bi pitanje tražilaca azila u Srbiji bilo efikasnije rešavano", rekla je Miščevićeva.

Kako kaže, važna tema Akcionog plana je i definisanje strategije za stvaranje Šengenskog plana kako bi se Srbija što ranije uključila u taj vizni režim.

Na pitanje novinara kako komentariše ocenu Beogradskog centra za bezbednosnu politiku da se izmenama Zakona o policiji politizuju institucije, Miščevićeva je navela da svaka država bira jedan od modela koji primenjuju države članice ili kombinaciju više modela.

Istakla je da nijedan zakon koji donosi zemlja kandidat za članstvo u EU ne može da bude van pravila i standarda EU, ali da o njima može biti različitih mišljenja.

"Kada se izrađuje jedan zakon, bilo da je o bezbednosti ili o zaštiti životne sredine, prolazi se nekoliko nivo čekiranja i provere ne samo sa civilnim druištvom, već i institucijama koje nam pomažu kao što su Direktorat Evropske komisije, Savet Evrope ili OEBS, Venecijanska komisije", pojasnila je Miščevićeva.

Direktorka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Sonja Stojanović Gajić ukazala je na oštru ocenu u Novoj strategiji o proširenju o povezanosti organizovanog kriminala i korpucije na svim nivoima na vlasti i isprepletanosti javnih i privatnih interesa.

Kako je rekla, ta sprega kod građana stvara osećaj nekažnjivosti i nejednakosti.

"EU zahteva realne i merljive rezultate, da zakon važi jednako za sve, da svi kriminalci biti procesuirani čak iako imaju veze sa nosiocima vlasti", rekla je Stojanović Gajićeva na sastanku u Palati "Srbija".

Navela je da je cilj civilnog sektora da ukaže na mere koje, kaže, građane posebno tište i kroz koje se ogleda kvalitet reformi.

"To je, pre svega, reforma policije, jer bez profesionalne policije oslobođene od političkog uticaja i upliva kriminala nema ni bezbednog branjenja granica, ni odgovora na organizovani kriminal i terorizam", naglasila je Stojanović Gajićeva.

Srbija želi da do 2021. godine uskladi sa pravnim tekovinama EU što ne vodi nužno do merljivih rezultata doslednosti postupanja prema svim akterima.

Kako kaže, vrlo je važno posvetiti pažnju oblastima za koje EU nema pravne tekovine kao što su, kaže, standardi o tome šta je profesionalna i odgovorna policija.

"To je problem u celom regionu. Videli smo da je EU tražila da 15.000 policijaca u Albaniji ponovo prođe proveru da li su dostojni službe, jer je cela policija bila optužena za organizovani kriminal. Dakle, iako nema jedinstvenih standarda o tome, EU reaguje kada uoči problem", rekla je Stojanović Gajić. 

Današnjem sastanku Radne grupe za poglavlje 24 Nacionalnog konventa o EU i Pregovaračke grupe za pitanja pravde, slobode i bezbednosti prisustvovali su i predsednik pregovaračke grupe za poglavlje 24 Zoran Lazarov, predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Republičkog javnog tužilaštva, Ministarstva spoljnih poslova.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара