Jeremić u Gabonu

U okviru višednevne afričke turneje šef srpske diplomatije Vuk Jeremić boravi u Gabonu. Nigerija i Gana ostaju pri stavu da neće priznati nezavisnost Kosova, rekao juče u Nigeriji ministar Jeremić.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić boravi u poseti Gabonu, u okviru višednevne afričke turneje.

Jeremić je juče u Nigeriji, posle razgovora sa zamenikom ministra spoljnih poslova Gane Krisom Kpodom, izjavio da Gana ostaje pri stavu da neće priznati nezavisnost Kosova.

Vuk Jeremić je rekao da će u januaru boraviti u Gani, radi pripreme posete toj zemlji predsednika Srbije Borisa Tadića.

Prema Jeremićevim rečima, Tadiću je upućen poziv da Ganu poseti 6. marta, na godišnjicu nezavisnosti Gane i u sklopu obeležavanja 100 godina od rođenja prvog premijera moderne Gane i kasnijeg šefa države Kvame Nkrumaha.

Ministar Jeremić je rekao da je u razgovoru sa Kpodom obavešten da Gana želi obnovu ekonomske saradnje sa Srbijom, naročito sa građevinskom industrijom, koja je u Gani ostavila značajan trag.

U razgovoru sa šefom nigerijske diplomatije Odžom Maduekveom, Jeremić je izrazio zahvalnost Nigeriji što, kao najmnogoljudnija zemlja Afrike, insistira na stavu da nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

"Takav stav Nigerije daje nam nadu da će Srbija prevladati u miroljubivoj, diplomatskoj borbi da odbrani međunarodno pravo, kao i mir i stabilnost, ne samo na Blakanu, već i u celom svetu", rekao je Jeremić.

Podrška Nigerije je naročito važna, naveo je Jeremić, jer će od 1. januara postati članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Naglasivši da Nigerija nikada neće priznati nezavisnost Kosova, nigerijski ministar je rekao da je, kao mladić, učestvovao u ratu za otcepljenje Bijafre, istočnog dela Nigerije, koji je želeo da se odvoji od matice.

"Borio sam se na strani Bijafre, ali sam danas srećan što je Nigerija pobedila i što sam ministar spoljnih poslova Nigerije, lidera regiona, jer to Bijafra nikada ne bi postala", izjavio je Maduekve.

U okviru svoje afričke turneje šef srpske diplomatije bi trebalo da, posle Nigerije i Gabona, poseti Kongo i Keniju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво