Makalister: Nastaviti reforme; Brnabić: Srbija pouzdan partner

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je u razgovoru sa predsedavajućim Komitetu za spoljne poslove Evropskog parlamenta i izvestiocem za Srbiju Dejvidom Makalisterom da Srbija izuzetno ceni podršku koju Evropski parlament pruža Srbiji u procesu evropskih integracija.

Srbija je, prema rečima premijerke Ane Brnabić, u prethodnom periodu prepoznata kao ravnopravan i pouzdan partner Evropske unije što je i potvrđeno na nedavno održanom Samitu o Zapadnom Balkanu u Sofiji.

Makalister je pohvalio napore koje Vlada Srbije čini na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji i ukazao na važnost nastavka reformi, pre svega, kada su u pitanju poglavlja 23 i 24 koja se tiču vladavine prava i reforme pravosuđa, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Kada su u pitanju reforme u domenu vladavine prava i reforme pravosuđa, premijerka je poručila da će se pristupiti u skladu sa predstavljenim ocenama i preporukama Venecijanske komisije, ističući da je to najvažniji zadatak države u predstojećem periodu.

Brnabićeva je objasnila da su u toku intenzivni razgovori predstavnika vlade sa svim relevantnim novinarskim i medijskim udruženjima, kako bi se što brže pristupilo usvajanju Medijske strategije i zajednički došlo do najboljih rešenja koja obezbeđuju prava i slobode medija u Srbiji.

Makalister je ukazao na to da je regionalna saradnja i jačanje odnosa sa susedima, kao i nastavak politike pomirenja, spoljnopolitički prioritet koje Srbija treba i dalje da sledi, naglašavajući da je nastavak dijaloga sa Prištinom, ključan za stabilnost regiona.

Makalister je rekao da očekuje da će Rezolucija Evropskog parlamenta o Srbiji, čije se usvajanje očekuje do kraja 2018. godine, pružiti dodatni podsticaj evropskim integracijama Srbije, navedeno je u saopštenju.

broj komentara 0 pošalji komentar