Gojković: Od septembra održivi razvoj kao izborni predmet

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković rekla je da je Srbija posvećena agendi održivog razvoja 2030. koji je usvojila Generalna skupština Ujedinjenih nacija, navodeći da je na parlamentu i vladi da radi dalje na primeni tih ciljeva, među kojima su smanjenje siromaštva i nastavak ekonomskog razvoja.

Otvarajući regionalni seminar o Ciljevima održivog razvoja za parlamente centralne i istočne Evrope koji se održava u Skupštini Srbije, Maja Gojković rekla je da posebno mesto među tim ciljevima zauzima upravo smanjenje siromaštva, kao i obezbeđivanje zdravog života i izgradnja infrastrukture kako bi se unapredila ekonomija regiona.

Kako je rekla, primena ciljeva ne predstavlja samo ispunjavanje agende 2030 već se na taj način pokreće razvoj zemlje i unapređuju se uslovi života građana uz sprovođenje reformi.

Gojkovićeva je istakla da je skupština posvećena ispunjavanju obaveza, te da je deset odbora do sada razamtralo svoju ulogu nadzora nad uspostavljanjem održivog razvoja, među kojima su odbor za prava deteta, odbor za zdravlje, odbor za zaštitu životne sredine...

"Poslanici će biti uključeni u određivanju prioriteta u održivom razvoju", rekla je ona.

U planu je, kaže, neposredan dijalog sa građanima u gradovima i opštinama u kojima će poslanici razgovarati o značaju i implementaciji održivog razvoja u vezi sa mladima.

Ukazala je i da je u okviru reforme obrazovanja predviđeno da od septembra održivi razvoj bude jedan od izbornih predmeta.

"Na nama parlamentarcima i na našim vladama je da zajednički posvećeno radimo na primeni ciljeva Održivog razvoja, među kojima posebno važno mesto zauzima smanjenje siromaštva, obezbeđenje zdravog života", kaže predsednica Skupštine Srbije.  

"Ciljevi su smanjenje siromaštva" 

Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović istakla je na konferenciji da se ciljevi održivog razvoja odnose na običnog čoveka.

Najveću korist će, prema njenim rečima, imati marginalne grupe.

"Ciljevi su smanjenje siromaštva, obezbeđivanje dostojanstvenog rada, jačanje institucija, podizanje ekonomije. To su sve konkretne stvari koje pomažu običnom čoveku da živi bolje", rekla je Đukić Dejanović.

Ministarka ukazuje da Vlada Srbije radeći na ostvarivanju tih ciljeva istovremeno radi na približavanju Srbije Evropskoj uniji, jer su agenda 2030 i proces evropskih integracija u skladu.

"To su stavke koje pomažu običnim ljudima da žive bolje, a najveću korist imaće najsiromašniji i najugroženiji marginalizovane grupe", kaže Slavica Đukić Dejanović, predsednica Međuresorne radne grupe za sprovođenje Održivog razvoja.

Predsednica Interparlamentarne unije Gabrijela Kuevas Baron kaže da je agenda 2030 jedna vrsta sporazuma koja može da promeni sve zajednice, zemlje regiona i ceo svet ukoliko se budu sproveli ciljevi koji su tu definisani. Ona je istakla da je ovaj region imao najviše sastanaka u vezi sa definisanjem održivog razvoja.

Prema njenim rečima, ciljevi iz agende 2030 su važni i za demokratiju bez koje ne može da se ostvari mir i razvoj.

Gabriela Kuevas Baron kaže da su ciljevi održivog razvoja ostali deo svakodnevnog rada na održanju demokratije i očuvanju mira.

"U svetu postoje mesta gde siromaštvo, nasilje, klimatske promene ugrožavaju i mir i demokratiju i zato je borba za ove cijeve važna", kaže ona. 

Stalna koordinatorka UN za Srbiju Karla Herši istakla je ključnu ulogu koju imaju parlamenti, posebno kada je reč o usvajanju zakona i budžeta.

"Na Zapadnom Balkanu ostvarivanje ciljeva je snažno povezano sa reformama koje se odvijaju na putu ka Evropkoj uniji", kaže Karla Herši.

Nastavak saradnje Skupštine Srbije i Inerparlamentarne unije

Predsednica Narodne skupštine sastala se sa predsednicom Interparlamentarne unije (IPU) Gabrijelom Kuevas Baron, sa kojom je razgovarala o nastavku saradnje srpskog parlamenta i IPU, ali i bilateralnim odnosima Srbije i Meksika.

Gojkovićeva je istakla značaj saradnje sa IPU i navela da je ponosna što Srbija ima istoriju članstva u toj organizaciji 127 godina.

Gojkovićeva je zahvalila predsednici IPU na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i na podršci stavu Srbije po pitanju članstva KiM u međunarodnim organizacijama.

Takođe, Gojkovićeva je senatorki, koja dolazi iz Meksika, zahvalila i na prisustvu Regionalnom seminaru o primeni ciljeva održivog razvoja, u okviru agende UN 2030, koji se organizuje u saradnji sa IPU i UNDP.

"Tim je pokazala koliko pridaje značaj ovoj temi, ali i pruža podršku radu Skupštine Srbije po tom pitanju", istakla je ona.

Kuevas je naglasila da između Srbije i Meksika postoji čvrsto i dugogodišnje prijateljstvo, i najavila nastavak saradnje dva parlamenta u narednom periodu.

U tom cilju, pozvala je predsednicu srpskog parlamenta da dođe u posetu Meksiku.

Na sastanku je, kako je saopšteno, bilo reči i o mogućnostima modernizacije rada Interparlamentarne unije.

U centru pažnje dvodnevnog Interparlamentarnog skupa je borba protiv siromaštva i unapređenje zdravlja.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
23° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се