Brnabić: Saradnja i evropski put – ključ prosperiteta regiona

Predsednica Vlade Ana Brnabić ocenila je u razgovoru sa predsednikom makedonskog Sobranja Talatom Džaferijem da su regionalna saradnja i evropski put regiona ključ uspeha za stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana.

Ocenjujući sveukupne odnose sa Makedonijom, premijerka je rekla da je Srbija opredeljena za razvoj prijateljskih odnosa, baziranih na zajedničkoj istoriji i tradicionalno bliskim vezama dva naroda.

Istakla je da će čvršćim povezivanjem kroz regionalnu ekonomsku saradnju i u okviru Berlinskog procesa zemlje regiona brže obezbediti uslove neophodne za priključenje Evropskoj uniji.

Predsednik Sobranja Talat Džaferi podvukao je značaj jačanja saradnje dve države i kroz parlamentarnu saradnju i istakao važnost povezivanja kroz regionalne procese, naročito u ekonomskom i infrastrukturnom smislu.

Brnabićeva je ponovila da će Srbija nastaviti da se zalaže za početak pregovora Makedonije sa Evropskom unijom i da je spremna da Makedoniji prenese dosadašnja iskustva Srbije u procesu evrointegracija.

Ukazala je da se Srbija zalaže i za što skoriji dogovor oko rešavanje bilateralnog spora Skoplja i Atine u vezi sa imenom Makedonije, koji će dodatno doprineti stabilizaciji regiona.

Prema rečima premijerke, nastavak Briselskog dijaloga Srbija vidi kao način za pronalaženja kompromisnog rešenja Beograda i Prištine.

Ponovila je da je Srbija posvećena i implementaciji dogovorenih sporazuma u okviru dijaloga i da očekuje da i druga strana pristupi implementaciji dogovorenog, naglašavajući da Zajednica srpskih opština nije formirana i nakon pet godina od potpisivanja sporazuma.

Na sastanku je razgovarano i o srpskoj i makedonskoj nacionalnoj manjini i početku rada Mešovite komisije za unapređenja prava makedonske nacionalne manjine u Srbiji i srpske nacionalne manjine u Makedoniji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво