Skupština Srbije završila rad – nastavak sednice sutra

Poslanici Skupština Srbije završili su rad večeras, a poslanici su raspravljali o amandmanima na prvih sedam tačaka dnevnog reda, među kojima je leks specijalis u vezi sa izgradnjom stanova po povoljnijim cenama za pripadnike snaga bezbednosti na koji je podneto 619 amandmana.

Na predložene zakone podneto je više od 2.000 amandmana.

Poslanici će rad nastaviti sutra, a pored leks specijalisa, na dnevnom redu su i – predlozi zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, o putevima, o železnici, kao i o bezbednosti u železničkom saobraćaju.

Pored toga, pred poslanicima su i predlozi zakona o – plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama, postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova, kao i izmene zakona o prevozu tereta u drumskom saobraćaju.

Na dnevnom redu su i – predlozi zakona o interoperabilnosti železničkog sistema, centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika, te izmene i dopune zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti.

Među predloženim rešenjima su i izmene Zakona o ograničavanju raspolaganja imovinom u cilju sprečavanja terorizma.

Polemika Mihajlovićeve i Živkovića

Tokom današnje rasprave o amandmanima ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović je polemisala sa liderom Nove stranke Zoranom Živkovićem o broju stanova koji će se graditi za pripadnike snaga bezbednosti.

Živkoviću je u jednom trenutku isključen mikrofon i dobio je opomenu od predsedavajućeg jer je govorio van teme.

"Koliko stanova se gradi ove godine zaključno sa 2020. godinom pošto ste vi pre neki dan rekli da je to oko 1.500, a ministar unutrašnjih poslova je rekao 5.100? Juče nisam bio sposoban da prisustvujem sednici, tako da ne znam šta je rekao ministar odbrane, ali verovatno je isto neka magična brojka", rekao je Živković.

Navodeći da je vrednost projekata 64 miliona evra i da je prethodnih dana slušao kolege (iz vlasti) koji su govorili da je to "čudo od projekta", Živković je prokomentarisao da će za taj iznos "da polete i ovi avioni što stoje već pola godine "mig 29".

Kritikovao vlast rekavši da su u Srbiji najmanje prosečne plate, da je najmanji rast...

"Kolega Živkoviću, molim vas da nastavite po dnevnom redu", upozorio ga je predsedavajući parlamenta koji mu je, pošto je Živković nastavio, izrekao opomenu.

Živković je ponovio pitanje ministarki koliko stanova treba da se gradi i pitao ko nije u pravu – Zorana Mihajlović ili Nebojša Stefanović.

"'Obećanje ludom radovanje' je jedna srpska poslovica koja je dobila svoju afirmaciju, intenzivnu u poslednjih par godina, recimo pet-šest godina. Voleo bih da ovaj zakon unapredi srpsku privredu, ali bojim se da od toga nema ništa", rekao je Živković.

Mihajlovićeva mu je odgovorila da je "očekivala više od poslanika koji je nekada bio ministar policije i predsednik vlade", uz komentar da mu je možda i stranka prošla onako kakav je bio on kao predsednik vlade.

Navela je da će ukupan broj stanova do 2020. godine biti 5.203 i da se očekuje da gradnja počne u avgustu.

"Što se tiče broja stanova, pošto mi se čini da sa matematikom baš ne stojite najbolje, 1.578 stanova predstavalja deo 5.203 stana koji počinju da se grade sredinom avgusta. Prva zgrada koju ćemo početi verovatno će biti u Nišu ili Vranju. Razlika je možda u sedam dana. To su stanovi koji se nalaze u grupi od 5.203 stana i moraju da budu gotovi do 2020. godine", rekla je ministarka.

Istovremeno će, kaže Mihajlovićeva, biti vođeni razgovori sa drugim gradovima gde bi mogla da počne izgradnja stanova.

"Dakle, ukupan broj do 2020. godine da ponovim je 5.203. Niko od ministara nije rekao drugačije", rekla je ministarka.

Mihajlovićeva je rekla Živkoviću da Srbija već nekoliko godina ima kontinuiran privredni rast i da zato mogu da se rade projekti poput izgradnje stanova.

"Negde mi se čini da ste rekli – 'obećanje ludom radovanje'. Evo, da vam kažem, mi obećavamo da ćemo ovaj projekat završiti, kao što smo završili mnoge pre ovog projekta, ne znam da li se vi onda radujete?", upitala je ministarka.

Opozicija se ranije izjasnila da nema ništa protiv da se grade stanovi koje zaposleni u policiji, vojsci i drugim službama mogu da kupe po subvencionisanim cenama, ali su ocenili da su kriterijumi za to nejasni.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво