Vulin: Vučić osmislio projekat pomoći snagama bezbednosti

Poslanici Skupštine Srbije drugi dan su raspravljali o amandmanima na leks specijalis o izgradnji stanova za pripadnike snaga bezbednosti. Resorni ministar Aleksandar Vulin rekao je da je predsednik Republike osmislio projekat pomoći svim pripadnicima struktura bezbednosti. Poslanici opozicije kritikovali su predložena rešenja ocenivši da su kriterijumi za kupovinu nejasni.

Poslanici su završili razmatranje 358 od ukupno 619 amandmana na Predlog zakona o izgradnji stanova za pripadnike snaga bezbednosti. Nastavak rasparave je sutra u 11 časova.

Obrazlažući zakon, ministar Vulin izjavio je da je predsednik Republike osmislio projekat pomoći svim pripadnicima struktura bezbednosti, istakakvši da je predsednik Aleksandar Vučić insistirao da se pronađu mehanizmi da se zaposlenima u tom sektiru pomogne i učini život lakšim, kako bi im se pokazalo da smo zahvalni na onome što rade.

"Mogli su pre njega to da urade i drugi predsednici Republike, drugi vrhovni komandanti. To im na pamet nije palo, a živeli su ekonomski boljim vremenima za Srbiju", naglasio je ministar odbrane.

Dodao je da postoji niz specifičnosti zašto baš pripadnici bezbednosti strktura, a ne i svi ostali, treba da budu obuhvaćeni ovim programom stanogradnje.

"Oni imaju i beneficirani staž sa nekim razlogom i zato što rade posao koji je ne manje odgovoran od drugog posla, ali je specifičan i zbog te specifičnosti ima određene privilegije, kao što ima i određene teškoće", rekao je Vulin.

Kako je rekao, te činjenice su svima jasne, objašnjavajući da će svi oni te stanove platiti, ali po ceni koja je povoljnija nego tržišna, zbog pomoći države.

Odgovarajući na pitanja poslanika, ministar odbrane je pozvao sve da imaju razumevanja za ovaj predlog zakona, jer se to radilo i ranije.

"Samo sada konačno imamo čoveka koji ima osećaja i razumevanja za one kojima je pomoć potrebna i hoće da im pomogne. Sa jedne strane se postavlja pitanje zašto ljudi napuštaju vojsku i policiju, a kada hoćemo da nađemo način da ne odu iz vojske i policije, onda je to neprihvatljivo i to ne treba raditi. Ovo je deo paketa i tako ga treba doživljavati", naveo je Vulin.

Tokom rasprave, ministar je ponovio da će i u Beogradu biti cena koja je, više nego jasno rečena i iznosi najviše 550 evra, obuhvatajući PDV od 10 odsto.

"Ono što moramo da razjasnimo je da nije reč ni o kakvim jeftinim stanovima ili socijalnim stanovima, već o stanovima koji se rade u skladu sa najvišim standardima, a biće isporučeni pripadnicima službi bezbednosti po najpovoljnijim mogućim uslovima", istakao je Vulin.

Opozicija: Niska primanja u vojsci, nejasni kriterijumi za kupovinu

Poslanici opozicije istakli su da nemaju ništa protiv da se grade stanovi koje zaposleni u policiji, vojsci i drugim službama mogu da kupe po subvencionisam cenama, ali su ocenili da su kriterijumi za to nejasni.

Smatraju da pripadnici treba da imaju veće plate.

Tokom rasprave, vlast i opozicija su razmenili optužbe o tome ko se kako ponašao prema pripadnicima vojske, zašto mnogi odlaze iz nje, a bilo je reči i o njihovom materijalnom položaju.

Poslanica DS Gordana Čomić rekla je da su poslanicima nejasni pojedini članovi predloga zakona i upitala kako će se regulisati eventualno otuđenje i promet tako kupljenog stana, te šta se dešava ako pripadnik snaga bezbednosti ode iz službe.

Njen stranački kolega Radoslav Milojičić pitao je kako neko sa prosečnom platom od 30.000 dinara može da kupi stan, čija je cena 500 evra po kvadratu, ocenjujući da je leks spcijalis "nekompatibilan sa životom".

Poražavajuće je, kaže, da 30.000 njih nema rešeno stambeno pitanje, a prijavilo se 18.900.

Poslanik Narodne stranke kome je predsedavajući u jednom trenutku isključio mikrofon jer je ministru Vulinu rekao da "nemaju svi tetku u Kanadi" je pitao vladu zašto stanovi ne koštaju 380 evra po kvadratu, kao i zašto se oni ne bi ponudili i drugim kategorijama stanovništva.

Poslanica SNS Sonja Vlahović koja je rekla da na svaku kritiku opozicije vlast može da odgovori rezultatima rada vlade. "Danima slušamo kritike onih koji sada nisu tu", dodala je Vlahovićeva.

Poslanik na listi naprednjaka Marijan Rističević rekao je da "oni pre nas nisu mnogo gradili, ali njihova veština je bila u ugradnji"

"Popunjavali su tako kućne budžete, pravili penthause, kupovali stanove od milion evra kao Vuk Jeremić. Mi ne treba da idemo njihovim putem već treba da gradimo stanove i tako da pomognemo zidarima. U njihovo vreme zidari su bili 'slobodni' zidari", rekao je Rističević.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара