Joksimović sa senatorima iz Francuske o evrointegracijama

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa delegacijom Odbora Senata Francuske za evropske poslove o porukama prošlonedeljnog Samita u Sofiji, procesu evropskih integracija Srbije, reformama koje se sprovode, bilateralnim odnosima dve države, situaciji u regionu i ostalim važnim temama.

Jadranka Joksimović je zahvalila Francuskoj na obnovljenom interesu za Srbiju i pomoći i podršci koju nam pruža u procesu evropskih integracija.

Ukazala je na to da je članstvo u EU naše strateško spoljno-političko opredeljenje, da su evropske integracije najbolji mehanizam sveukupnog razvoja države i da su reforme u funkciji višeg standarda i boljeg života građana, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Jadranka Joksimović upoznala je francuske senatore sa dosadašnjim aktivnostima i planovima Srbije u nastavku procesa pristupanja.

Podsetila je da smo otvorili 12 poglavlja - od kojih su dva privremeno zatvorena, kao i da smo spremni za otvaranje još pet: 33 - finansijske i budžetske odredbe, 9 - finansijske usluge, 13 - ribarstvo, 18 - statistika i 17 - ekonomska i monetarna unija. Očekuje da ćemo tokom bugarskog predsedavanja Savetom EU otvoriti najmanje dva ili tri poglavlja.

Članovi Odbora Senata za evropske poslove naglasili su da će Francuska nastaviti da podržava evropski put Srbije koja se - kako je rečeno, dokazala kao konstruktivan partner EU i činilac koji doprinosi stabilnosti, kako regiona, tako i šire. Konstatovali su da su započete reforme u oblasti vladavine prava najvažnije, i da ih treba produbiti.

Oni su takođe naglasili da će nakon njihove posete Srbiji pripremiti Izveštaj koji će predstaviti članovima francuskog Senata, a u kojem veruju da će preovladati generalno pozitivan ton. Istakli su da je važno da zajedno radimo na objašnjavanju i predočavanju značaja proširenja kako građanima EU, tako i građanima Srbije.

Sagovornici su potvrdili i da su odnosi dve države dobri i da ima kapaciteta za njihovo dalje razvijanje i jačanje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво