Vučić: Uzajamna podrška Srbije i Azerbejdžana teritorijalnom integritetu

Uprkos pritiscima raznih sila, uspeli ste da sačuvate svoju zemlju, poručio je Aleksandar Vučić na zajedničkoj konferenciji sa Ilhamom Alijevom. Predsednik Srbije je zahvalio Alijevu na podršci teritorijalnom integritetu Srbije i dodao da i Srbija takođe na tom planu pruža podršku Azerbejdžanu. Srbija ima veliki značaj za nas, visoko cenimo Vučićevu politiku, poručio je Alijev.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija i Azerbejdžan nemaju otvorenih pitanja, da se međusobno podržavaju kada je u pitanju očuvanja teritorijalne celovitosti i integriteta, te da je Srbija zainteresovana za unapređenje saradnje u što više sfera.

Obraćajući se novinarima posle sastanka sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevom, kojeg je pozvao da poseti Beograd, predsednik Srbije je zahvalio Alijevu na podršci teritorijalnom integritetu Srbije i dodao da i Srbija takođe na tom planu pruža podršku Azerbejdžanu.

"Međusobna podrška postoji i te pozicije se neće menjati u budućnosti", naglašava Vučić.

Cenimo vašu politiku zahvaljujući kojoj ste sačuvali zemlju, njeno jedinstvo, rekao je Vučić Alijevu istakavši da je to posebno važno s obzirom na to da se Azerbejdžan nalazi u regionu na vetrometini i pod pritiskom raznih sila.

"A vi ste uspeli da sačuvate zemlju i upodobite druge interese interesima Azerbejdžana", kaže Vučić.

Vučić se zahvalio Alijevu na dobrodošlici, ali i na dosadašnjem angažovanju i svemu što čini da odnosi dve zemlje budu na što višem nivou.

Dodao je da će uskoro biti održana i sednica Mešovitog komiteta posle duže vremena.

Kako je dodao, došao je u Baku sa "pola resora" Vlade, jer Srbija želi što bolje odnose u što više oblasti.

"Izgradnja saobraćajnica, saradnja u oblastima zdravstva, sporta, kulture... u svim tim oblastima možemo da dosegnemo daleko više nivoe", smatra predsednik Srbije i navodi da je moguća i vojnotehnička i vojnoobrazovna saradnja.

Čestitao je Alijevu na tome što je Azerbejdžan ostvario rast od tri odsto u nenaftnom sektoru i podsetio da Srbija već treću godinu zaredom ima suficit u budžetu što joj otvara prostor za što veću saradnju sa Azerbejdžanom i investiranje u budućnosti.

Napomenuo je da je verovatno prvi predsednik koji je posetio Baku nakon ubedljive pobede Alijeva na predsedničkim izborima.

"Zahvalan sam na toj časti", poručio je Vučić.

Alijev: Srbija za nas važna, cenimo Vučićevu politiku

Srbija ima veliki značaj za Azerbejdžan, visoko cenimo politiku Aleksandra Vučića, rekao je Ilham Alijev, sumirajući sadržaj razgovora sa šefom srpske države, u kojem je konstatovano da postoji veliki prostor za razvoj saradnje dve zemlje, bez otvorenih pitanja.

Azerbejdžan, rekao je Alijev, pridaje veliki značaj poseti predsednika Srbije i veruje da će ona dati dobre rezultate. "Posle ove posete, dinamika odnosa biće jača", istakao je Alijev.

Upravo potpisani Zajednički akcioni plan, prema njegovim rečima, jeste opširan dokument, veoma važan i sadrži sva značajna pitanja odnosa dve zemlje.

"U međunarodnim organizacijama smo podrška jedni drugima. Po pitanju teritorijalnog integriteta i celovitosti se uvek podržavamo i smatramo da se konflikti moraju rešavati u skladu sa međunarodnim pravom i rezolucijama SB UN", rekao je Alijev u obraćanju novinarima posle susreta sa Vučićem.

Takođe je rekao da visoko ceni to što Vučić brani nezavisnu politiku svoje zemlje.

"Vaš narod vas podržava i mi možemo samo tome da se radujemo. Za Azerbejdžan, Srbija ima veliki značaj. Važna je obostrana volja, a ona postoji", zaključio je Alijev.

Trenutna razmena ne odgovara potencijalima 

Kada je reč o ekonomiji, Alijev je rekao da ceni korake koji se preduzimaju, ali da smatra da današnja razmena između dve zemlje ne odgovara potencijalima.

"Pokazatelji su niski, ali ovi sporazumi će doprineti da se to promeni", kaže on.

Posebno je naznačio oblast energetike kada je reč o međusobnoj saradnji dodajući da ona puno obećava.

"I u akcionom planu je to pitanje dotaknuto", dodao je Alijev, napomenuvši da je Azerbejdžan inicijator i realizator krupnih gasnih projekata, navodeći primer projekte Šah Deniz i Tanap, južni gasni koridor.

Podsetio je i da je u oktobru počela sa radom železnica na relaciji Baku–Tbilisi–Kars i da će njome biti prevožena roba iz Azije u Evropu i obrnuto.

"Svi energetski i transportni projekti otvaraju i druge mogućnosti i doprinose jačanju stabilnosti", rekao je Alijev.

On je rekao da će Vučić sutra na otvaranu Centra srpskog jezika imati priliku da vidi kakvu simpatiju ljubav i zainteresovanost Azerbejdžanci imaju za Srbiju.

Prema njegovim rečima, i oblast turizma je jedna od onih koja može doneti ekonomsku korist obema zemljama, ali i dovesti do još većeg zbližavanja naroda.

Predsednik Srbije doputovao je danas u Baku, gde boravi u dvodnevnoj poseti Azerbejdžanu. Ispred predsedničke palate Alijev mu je priredio svečani doček, nakon čega su usledili sastanci i potpisivanje bilateralnih dokumenata

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво