Vulin: Ako je EU samo Kosmet ključan – menjati spoljnu politiku

Evropska unija koja postavlja uslove za koje zna da neće biti ispunjeni je EU koja traži opravdanje da ne budemo njen član, a to treba prihvatiti i nastaviti svojim putem, poručio je ministar odbrane Aleksandar Vulin u izjavi za javnost.

"Ako je Evropskoj uniji ključan samo odnos prema kosmetskom problemu i ako postavlja uslove za koje zna da neće biti ispunjeni i traži opravdanje da Srbija ne bude njen član, onda treba razmisliti o promeni prioriteta naše spoljne politike", rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin komentarišući izjavu šefa delegacije EU u Srbiji Sema Fabricija da je odnos prema KiM ključni uslov za ulazak Srbije u EU.

Dodaje da ne zna u čije ime govori Fabrici.

"Ne znam u čije ime govori gospodin Fabrici, zemalja Evropske unije koje su priznale Kosovo ili onih koje to nisu? Ako Evropskoj uniji nisu važni – naša ekonomija, naša demokratija, naše upravljanje migrantskom krizom, naša politika mira i stabilnosti zbog koje napreduje čitav region, ako joj je ključan odnos prema rešavanju kosmetskog problema, problema u čijem je stvaranju EU aktivno učestvovala, onda je vreme da razmislimo o promeni prioriteta naše spoljne politike", ukazao je Vulin u izjavi za javnost.

Smatra da ako EU postavlja uslove za koje zna da neće biti ispunjeni, onda treba nastaviti svojim putem.

"EU koja postavlja uslove za koje zna da neće biti ispunjeni je EU koja traži opravdanje da ne budemo njen član, a to treba prihvatiti i nastaviti svojim putem. Srbija koju vodi Vučić nije Srbija koja se odriče sebe, ta vremena su prošla sa odlaskom sa vlasti miljenika Evropske unije", izjavio je Vulin, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je za današnji Blic da je Kosovo ključni element za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, ali ne i jedini, kao i da nema promene formata dijaloga Beograda i Prištine i uključivanja drugih strana.

Prema njegovim rečima, normalizacija odnosa sa Prištinom i naparedak u oblasti demokratije i vladavine prava dva su glavna pokretača za ulazak Srbije u EU.

"Naravno, Kosovo je ključni element. EU je već dala do znanja koliko je to važno i upravo zbog toga i pruža dobre usluge u dijalogu. Posvećeni smo dijalogu, ali napretka mora biti i u oblasti vladavine prava", rekao je Fabrici za Blic.

Upitan da li će Srbija morati da prizna nezavisnost Kosova, Fabrici kaže da EU ima statusno neutralan pristup i da je potrebna puna normalizacija odnosa između Beograda i Prištine.

broj komentara 16 pošalji komentar
(ponedeljak, 21. maj 2018, 10:57) - Despot [neregistrovani]

EU ucene

Jasno je da EU be želi Srbiju Kao novu članicu, već ima pretenzije da bude gospodar Balkana sa srpskih teritorija pi cenu pokoravanja I poniženja Srbije!
EU je inače brod koji tone!
Use i u svoje kljuse bi za Srbiju bio spas!

(ponedeljak, 21. maj 2018, 09:54) - anonymous Pero iz Svedske [neregistrovani]

Dokle,,ma dokle ??

Dokle cemo se baviti sa tom EU savezu kad znamo tacno i jasno da su oni protivnici nase dravne politike..
....Pero

(ponedeljak, 21. maj 2018, 08:04) - anonymous [neregistrovani]

Sa ili bez

Srbija nikad EU nece videti, i pametnom je jasno koliko godina nas lazu i vuku za nos.

(ponedeljak, 21. maj 2018, 06:53) - anonymousl lazar [neregistrovani]

eu

njima je cilj ,ala srbija i nestanak to je englesko i americki dio strategije i osiromasenog uranijum zanaci da nepostoimo zato okrenuti se za 360 stepeni i svako sebi i zatrazit napustanje teritorije srbije od strane albanaca i nato okupatora

(ponedeljak, 21. maj 2018, 04:04) - DocDJ [neregistrovani]

Federacija KiM

Znam da je teško donjeti odluku o gubitku svoje teritorije. Ali, ako bas moramo, mislim da jedino rjesenje na koje bi Srbija mogla pristati jeste federalno KiM, sa dvije federalne jedinici, srpska i albanska, te potpuno simetrična raspodijela vlasti. Naglašavam , ovo ostaviti kao zadnju soluciju ispod koje ne idemo.

(ponedeljak, 21. maj 2018, 01:32) - anonymous [neregistrovani]

Dosta smo bili Nesvrstani

Sve nesvrstane su gospođa iz NATO pakta svrstali pod svoje noge. A mi nikako da se svrstamo sa Rusima pa da im zapadne svaki zalogaj do sada. Od Vijetnama do Sirije!

(nedelja, 20. maj 2018, 23:18) - anonymous [neregistrovani]

Ministre Vulin

Svaka rec Vam je zlatna,zaista je vreme da se okrenemo Rusiji I ostalima u svetu koji podrzavaju nas teritorijalni integritet jer je ocigledno da nas E U ne zele u toj njihovoj E U zajednici

(nedelja, 20. maj 2018, 22:59) - anonymous [neregistrovani]

Komentar

Ma vec sutra ce biti da EU nema alternative.Bilo je vec slicnih izjava,ali reci su jedno a dela drugo.Naravno da bi vecina pozdravila ovakav obrt ali cisto sumnjam da ce se ista bitnije promeniti.

(nedelja, 20. maj 2018, 22:29) - Тома-Трстеник [neregistrovani]

Фабрицио

Господине Вулине ваше мишљење
је на правом месту, реците ви том
Фабрицију да може своје Мишљење
да фабрицира у својој земљи и да смо
ми тих Уцена Пресити и да Прави Срби
не пате за том његовом ЕУ.

(nedelja, 20. maj 2018, 20:58) - anonymous [neregistrovani]

Mislim

Gospodin Vulin ima moje postovanje i moju podrsku. Tako treba okrenuti politiku. Evropa nas laze i ucenjuje vec dugo godina. Oni otimaju nasu zemlju i "uche" nas vladavini prava, gde to ima. Neka evropska gospoda povrati nasu zemlju pa cemo verovati njihovim vrednostima.