Brnabić za RTS: Dobar signal u Sofiji, važan dijalog sa poslovnim svetom

Premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je u Sofiji učestvovala na Bečkom ekonomskom forumu, koji je održan u okviru Samita EU – Zapadni Balkan, kaže za RTS da postoji veliki potencijal u saradnji zemalja Zapadnog Balkana, te da je važno da u regionu ponovo postoji dijalog sa poslovnim svetom. Ističe da su, uprkos kompleksnim političkim problemima, trgovinski odnosi veoma dobri.

Ana Brnabić je, u intervjuu za Dnevnik RTS-a, rekla da je forum pod nazivom "Susret politike i ekonomije" u Sofiji bio koristan, te da je to svakako dobar signal da sada austrijsko predsedavanje EU nastavi sa fokusom na Zapadni Balkan.

"Verujem da svakako to neće biti toliko kao što je bilo u Bugarskoj. U tom smislu, stvarno je velika zahvalnost premijeru (Bojku) Borisovu zato što je ispunio ono što je rekao, a to je da će bugarsko predsedavanje biti oko Zapadnog Balkana. Sada već simbolično prelazimo na Austriju", rekla je Brnabićeva.

Ističe da je važno da i region i političari ponovo imaju dijalog sa poslovnim svetom.

"Duboko verujem u to, a posebno u regionu Zapadnog Balkana, da poslovni ljudi treba da vode, a da političari treba da prate i da treba možda malo brže i efikasnije da pratimo", dodala je premijerka.

Naglasila je da su dobri trgovinski odnosi u regionu.

"Dobro je što, koliko god imali politički kompleksnih problema, ipak su trgovinski odnosi među našim zemljama jako, jako dobri. Zato političari u stvari treba da daju rešenja i naprave atmosferu u kojoj to može samo da se nastavlja i da raste", kaže Ana Brnabić.

Govoreći o odvojenom susretu sa bugarskim premijerom, predsednica Vlade Srbije je rekla da je svom kolegi želela da zahvali na, pre svega, ličnoj podršci i prijateljstvu i sa njom, i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

"On je stvarno iskren prijatelj Srbije", dodala je premijerka.

Kaže i da se u Srbiju vraća izuzetno zadovoljna, zbog mesta koje je Srbija imala na Samitu.

"Mislim da su sada, već posle jučerašnjih vesti i izveštaja iz Sofije, svi naši građani mogli da vide da je predsednik Vučić, koji je ovde predstavljao Srbiju, bio prvi govornik na Samitu, da su nakon njega išli i kancelarka (Angela) Merkel i predsednik (Emanuel) Makron, pa onda svi ostali; da je on bio uvek prisutan, i kada se potpisivala digitalna agenda potpisivanja. Ja sam jutros gledala ovde i Juronjuz, on je i na svetskim vestima bio jedna od ključnih figura, zajedno sa evropskim liderima, tako da sam htela da gospodinu Borisovu zahvalim na tome", rekla je Brnabićeva.

Navela je da je sa bugarskim premijerom razgovarala o zajedničkim projektima.

"Pre svega projektima putnog, transportnog, infrastrukturnog povezivanja, gasne infrastrukture, naše gasne konekcije Niš–Dimitrovgrad. Takođe smo razgovarali oko Samita 16 + 1, koji će biti u junu – takođe ovde u Sofiji, a koji je nama važan zbog našeg čeličnog prijateljstva sa Kinom, ali i zato što Srbija tradicionalno uvek ima najveći broj potpisanih ugovora sa Kinom", rekla je Brnabićeva.

Istakla je da je sada taj Samit 17 + 1, jer će prvi put i Grčka biti na sastancima.

"Tu će biti premijer Cipras i mi se sada spremamo za taj samit", kaže premijerka.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се