Vučić za Pais: Putin je prijatelj Srbije, poštuje naš put ka EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za Pais da evropski lideri ne gledaju blagonaklono na prijateljstvo Srbije i Rusije, ali da "nema ničeg pogrešnog u tom prijateljstvu".

Madridski dnevnik podseća da je Aleksandar Vučić na predsedničkim izborima pobedio sa velikom većinom. Za šefa srpske države navodi da je "dobar žongler", da ima veliku zahvalnost prema nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, te da istovremeno održava bliske odnose sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Na pitanje da li mu je Putin ponudio drugačiji put od Evropske unije, srpski predsednik je odgovorio:

"Da budem iskren, ne. On (Putin) je prijatelj Srbije i uvek je poštovao naš izbor."

Na opasku da skeptični evropski lideri ne gledaju blagonaklono na to prijateljstvo Srbije i Rusije, Vučić kaže da "nema ničeg pogrešnog u tom prijateljstvu".

"Rusi, kao i Španci, podržavaju naše teritorijalno jedinstvo, ako dođete u Srbiju i pitate ljude – koga više volite: Špance ili Dance, 90 odsto će reći da su to Španci, jer i oni imaju 'svoje Kosovo'".

Dodao je da španski premijer Marijano Rahoj nije prisustvovao Samitu EU – Zapadni Balkan u Sofiji zbog prisustva kosovskih lidera.

To u Srbiji pozdravljaju, rekao je Vučić i dodao da je zato u našoj zemlji "Rahoj vrlo popularan".

"Nisam optimista kada je u pitanju Kosovo"

Predsednik Vučić je rekao da nije optimista kada je reč o rešavanju pitanja Kosova, da to nije lako, jer još postoji puno mržnje, ali da se mora preći preko toga i da će Srbija i dalje ulagati napore za iznalaženje kompromisa.

"Ako me pitate da li sam optimista, nisam. Ali, u svakom slučaju, mi ćemo uložiti velike napore da se postigne kompromis. Ne mogu garantovati da će i druga strana učiniti isto", rekao je Vučić u intervjuu za Pais, koji konstatuje da je Kosovo, inače, velika prepreka koju će srpski predsednik, kako kažu, morati da prevaziđe.

To, međutim, kaže Vučić, nije lako.

"Postoji puno mržnje i dalje (između Srba i Albanaca), ali moramo preći preko toga i pokušati da nađemo kompromis", istakao je srpski predsednik. Za španski dnevnik objašnjava da je Kosovo pre deset godina jednostrano proglasilo nezavisnost, a da evropski partneri smatraju da je sporazum između Beograda i Prištine ključan za pristupanje Evropskoj uniji.

Pais ukazuje da se Vučić suočava i sa snažnim nezadovoljstvom unutar Srbije, gde Pravoslavna crkva smatra da je Kosovo srce Srbije i kolevka srpskog naroda, te da, ako je napuštanje Kosova previsoka cena koju Srbija treba da plati za ulazak u EU, i nije, kažu, vredna toga.

Vučić na to kaže da je povređen zbog takvih razmišljanja.

A na pitanje šta očekuje od budućnosti, Vučić kaže: "Mislim da, kada pogledate u budućnost, ono što želite je dovoljno poslova za mlade ljude, inače za nas neće biti budućnosti. Naše traume i bitke moramo ostaviti u prošlosti."

Jer, ističe predsednik Vučić, bilo kakav oružani sukob zbog Kosova ili neki drugi etnički sukob ili tenzije kojih još ima u regionu "ugrozili bi Srbiju".

"Imali smo mnoge ratove koje nismo želeli u 20. veku, moramo ih ostaviti u prošlosti i raditi na uspostavljanju mira i stabilnosti u čitavom regionu i u Srbiji", rekao je Vučić.

Pais: Vučićeva moć premašuje institucionalnu

Pais za Vučića kaže da njegova politička moć premašuje institucionalnu, te podseća da je prošle godine, nakon pobede na predsedničkim izborima, na premijersku funkciju postavio Anu Brnabić, mladu osobu koja se otvoreno izjasnila kao pripadnica gej populacije.

Kritikovan je zbog, navodi list, potrebe da kontroliše slobodu govora u medijima, što Vučić negira i kao primer navodi da upravo njega u javnosti nazivaju pogrdnim imenima.

"Ali, naravno, moramo da stvorimo... demokratski prostor u kojem možemo da radimo", kazao je srpski predsednik.

List konstatuje i da je krajnji cilj predsednika Vučića da Srbiju uvede u Evropsku uniju, a šef srpske države objašnjava da je srpsko društvo iscrpljeno, te da je naša zemlja u tom procesu već 18 godina.

"Nadamo se da smo spremni da to završimo 2025. godine (datum koji je EK predvidela), što nije sigurno, jer to zavisi od zemalja EU, a istovremeno imamo i prepreku Kosova", rekao je Vučić u intervjuu Paisu, na juče završenom samitu lidera EU i država članica sa liderima Zapadnog Balkana, objavljenom na sajtu madridskog dnevnika.

broj komentara 28 pošalji komentar
(subota, 19. maj 2018, 15:34)
anonymous [neregistrovani]

Сунце са Истока излази...

Не уранијум, Сунце је симбол живота и правог пута.

(subota, 19. maj 2018, 11:39)
anonymous [neregistrovani]

EU donacije i fondovi

U Holandiji ima jedna izreka "Samo sunce izlazi za dzaba (nista)". Sve ostalo ima svoju cijenu.

(subota, 19. maj 2018, 06:36)
Gastarbeiter,penzioner: [neregistrovani]

52% izašlih birača,

ne bih voleo da vidim u EU!

(petak, 18. maj 2018, 21:20)
anonymous [neregistrovani]

Rusija je uz nas i Srbiju

EU nije ni uz nas ni uz našu Srbiju

(petak, 18. maj 2018, 19:18)
anonymous [neregistrovani]

Srbiji treba i EU i Rusija i Kina i Amerika i sve ostale drzave svijeta

Ekonomska razmjena Srbije sa EU je oko 66%,sa CEFTA,tj.komsje koje nisu u EU je oko 24%,a sa svim ostalim drzavama svijeta je samo 10%.Rusija nas podrzava u SB.UN i ne mozemo bez nje.Jasna su nastojanja i Zapada,a i Rusije da nas uvuku u svoje kolo,ali Srbija moze opstati samo ako igra igru zvanu "nesto izmedju",kao sto je igrala SFRJ dok je vladala ravnoteza u svijetu,jer ne smije okretati ledja ni Zapadu,ni Istoku.I to je jedina moguca politika kojom Srbija ostvaruje svoju slobodu i nezavisnost.A,KosMet cemo vratiti kad se stvore uslovi za to,kao i u dosadasnjoj istoriji.

(petak, 18. maj 2018, 18:43)
euro [neregistrovani]

eu se ne jede

ali pola nas jede i kupuje za novac koji zaradjujemo u eu to je istina.

(petak, 18. maj 2018, 18:35)
anonymous [neregistrovani]

ЕУ се не једе.

Али ЕУ једе наша природна, друштвена и државна богатства, а радници су у никад тежем положају што смо ближи капиталистичкој европској мочвари.

(petak, 18. maj 2018, 18:04)
euro [neregistrovani]

prijatelji

meni se tu nesto cini cudno,ja mislim da se rusi pomalo nas odricu jer ako odemo u eu i NATO,

zbogom rusija.

(petak, 18. maj 2018, 17:36)
anonymous [neregistrovani]

Odgovor da li se EU jede

Pogledaj vozila hitne pomoci, svaki je donacija EU, a to je samo jedan primer, da za nas se EU jede, pravo je pitanje sta je Rusija sem mitologije?

(petak, 18. maj 2018, 17:02)
anonymous [neregistrovani]

Narod je uz Rusiju

Ne uz EU