Medijski poslenici pozvali EU da prioritet da slobodi medija

Učesnici konferencije o slobodi medija, koja je održana na marginama samita EU-Zapadni Balkan u Sofiji, objavili su "Sofijsku deklaraciju" u kojoj pozivaju Evropsku uniju da prioritet da slobodi medija u Evropi, saopštili su Reporteri bez granica.

Na konferenciji su se okupili – novinari, medijske organizacije, izdavači, predstavnici NVO-a i članovi Evropskog parlamenta koji su, kako se navodi u saopštenju, upozorili na smanjenje snage i nezavisnosti evropskih medija i, posledično, pretnju po demokratiju.

U saopštenju se navodi da učesnici konferencije, koji predstavljaju medijski sektor širom Evrope, tvrde da postoji porast političkog pritiska i političke kontrole nad medijima u brojnim državama centralne i istočne Evrope, naročito, kako tvrde, u – Bugarskoj, Poljskoj, Češkoj, Mađarskoj, Slovačkoj i Srbiji.

Pored toga, tokom konferencije fokus je bio na održivosti poslovnih modela medija i na izazovima koji se dovode u vezu sa digitalnom transformacijom tradicionalnih medija, navodi se u saopštenju Reportera bez granica.

broj komentara 0 pošalji komentar