EK: Samit u Sofiji potvrdio evropsku perspektivu regiona

Evropska komisija ocenjuje da je samit lidera Evropske unije i partnera sa Zapadnog Balkana u Sofiji potvrdio evropsku perspektivu regiona i postavio niz konkretnih akcija za jačanje saradnje u oblastima povezivanja, sigurnosti i vladavine prava.

"Ovaj samit nam je omogućio još bliže veze sa našim prijateljima sa Zapadnog Balkana koji se, korak po korak, svakodnevno približavaju Evropskoj uniji – svaki po sopstvenom tempu i po sopstvenim zaslugama. Članstvo u Evropskoj uniji znači deljenje vrednosti i principa, uključujući poštovanje vladavine prava, nezavisnost sudstva i slobodu izražavanja – jer je Evropska unija pre svega zajednica vrednosti i prava", poručio je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

U sedištu Evropske komisije u Briselu kažu da samit i usvojena Sofijska deklaracija naglašavaju važnost kontinuirane posvećenosti Zapadnog Balkana vladavini prava, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, dobrom upravljanju, kao i poštovanju ljudskih prava i prava pripadnika manjina.

"Efikasna implementacija reformi u ovim oblastima ključna je za dalji napredak regiona na evropskom putu", navodi se u saopštenju Evropske komisije.

U tekstu se napominje da su se lideri EU i Zapadnog Balkana složili da preduzmu niz akcija za poboljšanje energetske i transportne infrastrukture, kao i digitalne povezanosti u regionu.

"EU i partneri sa Zapadnog Balkana takođe su postavili osnovu za sve bližu saradnju u oblastima bezbednosti, migracija i borbe protiv geopolitičkih izazova", zaključuje se u saopštenju Evropske komisije povodom samita EU zapadni Balkana u Sofiji.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво