Brnabić: Digitalizacija šansa da zemlje u razvoju napreduju

Premijerka Srbije Ana Brnabić je na sastanku Svetskog ekonomskog foruma "Strateški dijalog za Zapadni Balkan" otvorila drugi panel "U susret budućnosti izgradnjom digitalnog ekosistema" na kojem je govorila o digitalnoj transformaciji i razvoju regiona.

Ana Branbić je istakla da digitalizacija podstiče kreativnost, inovacije, inkluziju i modernizaciju društava, kao i da je proces digitalizacije šansa za zemlje u razvoju da uhvate korak sa tehnološki razvijenim zemljama i smanje jaz u tehnologijama i načinu poslovanja.

"Posebno želim da naglasim da je digitalizacija način da unapredimo standarde i kvalitet života svih građana regiona. Digitalna transformacija menja način poslovanja, podiže efikasnost i kreira novu, dodatu vrednost u svim oblastima života i rada", navela je Brnabić.

Digitalna agenda za Zapadni Balkan, dodala je ona, omogućiće smanjenje troškova rominga, veću pokrivenost "broadband" odnosno širokopojasnom mrežom i izgradnju eUprave i drugih elektronskih usluga.

"Elektronska infrastruktura podjednako je važna kao i putna i železnička infrastruktura i zato je njeno jačanje jedan od prioriteta Srbije", istakla je Brnabićeva.

Premijerka je rekla da je cilj Srbije da do 2020. godine dostignemo standarde EU i da imamo 100 odsto pokrivenost teritorije tom mrežom.

"Digitalizacija nije samo IT – ona je ključ za pokretanje preduzetničke kulture i dalji razvoj poslovanja", naglasila je Brnabićeva i dodala da je IKT sektor jedan od najbrže rastućih sektora u Srbiji sa više od 10 odsto godišnje, te da doprinosi BDP-u oko pet odsto, dok je rast izvoza softvera 20 odsto godišnje.

"Važan alat u smanjenju birokratije" 

Predsednica Vlade rekla je i da je digitalizacija važan alat u smanjenju birokratije, povećanju efikasnosti i promeni fokusa ka korisnicima usluga, što bi značilo javne usluge u službi građana, a za privredu rasterećenje od nepotrebnih i suvišnih procedura koji otežavaju poslovanje.

"Zato je cilj Vlade Srbije da pečat pošalje u istoriju", naglasila je Brnabić.

Ona je na kraju izglaganja navela da Srbiju danas prepoznaju po kompanijama kao što su "Nordeus", "Seven Bridžis" i novosadski institut "Biosens" i istakla da je ponosna na ove i druge domaće kompanije i institucije koji su postali svetski poznati IT brendovi.

Od oktobra 2016. godine, Brnabićeva je član grupe "Novi lideri za Evropu" Svetskog ekonomskog foruma koju čine mladi političari i donosioci odluka iz više evropskih zemalja.

Kao prvi predstavnik Srbije, Brnabićeva je predsedavala radnom grupom Svetskog ekonomskog foruma koja je analizirala pitanja migracije i granica.

Kao jedini premijer iz regiona, učestvovala je u izradi izveštaja Svetskog ekonomskog foruma "Obnova Evrope" koji je predstavljen na sastanku Svetskog ekonomskog foruma u Davosu u januaru ove godine, a u kojem je pripremala deo koji se odnosi na migracije i granice.

"Digitalna agenda za brži napredak zemalja regiona"

Kako je nakon skupa rekla novinarima, upravo su SEF i Bečki ekonomski forum, koji se u Sofiji održiva sutra, još jedna šansa da se razgovara o tome kako politika i ekonomija utiču na Zapadni Balkan i kako može region može brže da ide ka Evropskoj uniji. 

"Digitalna agenda je nešto što je viđeno da može brzo, u kratkom roku da proba da nadoknadi ekonomski zaostatak koji zemlje Zapadnog Balkana imaju za zemljama EU", rekla je Brnabićeva.

Kada je reč o romingu, Brnabićeva je rekla da da je ukidanje cene rominga jedna od značajnijih inicijativa, koju će građani svih zemalja Zapadnog Balkana da prepoznaju kao važnu.

Istakla je da će to sigurno ići u dve faze – prvo, ukidanje rominga u okviru regiona, a druga faza je ukidanje rominga i regionu i EU.

U ovom trenutku, napomenula je, ne postoje vremenske odrednice kako će to ići, ali je istakla da je nama u interesu da sa jednom po jednom zemljom idemo u to sve brže.

"Ta inicijativa je deo Berlinskog procesa, tome smo posvećeni", rekla je premijerka.

Istakavši značaj infrastrukturnog povezivanja, Brnabićeva je rekla da se na skupu razgovaralo i o putnom i železničkom povezivanju, da su svi predstavnici međunarodnih finansijskih institucija bili prisutni, te da je ona imala priliku da razgovara sa predsednikom EBRD-a, Svetske banke, Evropske investicione banke.

"Mi imamo spremne projekte, znamo šta radimo, koji su u implementaciji, koji su u pripremi za 2019. i 2020. godinu", rekla je premijerka.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво