Lideri EU usvojili Deklaraciju, nedvosmislena podrška regionu

Lideri Evropske unije i zemalja članica EU, u konsultaciji sa partnerima sa Zapadnog Balkana, usvojili su u Sofiji Deklaraciju u 17 tačaka, u kojoj su ponovili nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi regiona i naveli zadatke i principe koje bi strane trebalo da ispunjavaju tokom procesa evrointegracija.

Na Samitu u Sofiji usvojen je i Aneks deklaracije koji se odnosi na jačanje veza i saradnje između EU i Zapadnog Balkana.

Tekst Deklaracije glasi:

"Mi, lideri EU i država članica, u konsultacijama sa partnerima sa Zapadnog Balkana i u prisustvu relevantnih regionalnih aktera, danas zaključujemo sledeće":

1. EU pozdravlja zajedničku posvećenost partnera sa Zapadnog Balkana evropskim vrednostima i principima, kao i viziji snažne, stabilne i ujedinjene Evrope, podržane našim istorijskim, kulturnim i geografskim vezama i uzajamnim političkim, bezbednosnim i ekonomskim interesima.

2. Podsećajući na samit u Solunu 2003. godine, EU ponovo potvrđuje nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana. Na osnovu dosadašnjeg napretka partneri sa Zapadnog Balkana ponovo su potvrdili posvećenost evropskoj perspektivi kao svom čvrstom strateškom izboru, povećanju svojih napora i uzajamnoj podršci. Kredibilitet ovih napora zavisi od jasne javne komunikacije.

3. EU je odlučna da pojača i intenzivira angažman na svim nivoima kako bi podržala političku, privrednu i društvenu transformaciju regiona, između ostalog i kroz pojačanu pomoć koja se zasniva na konkretnom napretku u oblasti vladavine prava, kao i u društveno-ekonomskim reformama partnera sa Zapadnog Balkana.

4. EU pozdravlja posvećenost partnera sa Zapadnog Balkana prioritetu demokratije i vladavine prava, naročito po pitanju borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, dobrog upravljanja, kao i poštovanja ljudskih prava i prava pripadnika nacionalnih manjina. Njihovo efikasno sprovođenje reformi počiva na tim osnovama. Civilno društvo i nezavisni mediji igraju ključnu ulogu u procesu demokratizacije.

5. EU podržava opredeljenje partnera sa Zapadnog Balkana da nastave jačanje dobrosusedskih odnosa, regionalne stabilnosti i uzajamne saradnje. To se naročito odnosi na pronalaženje i primenjivanje konačnih, inkluzivnih i obavezujućih rešenja za bilateralne sporove ukorenjene u nasleđu prošlosti i na ulaganje dodatnih napora u pomirenje.

6. Izgradnja guste mreže veza i mogućnosti u regionu i sa EU je od vitalnog značaja za približavanje naših građana i ekonomija, kao i za unapređenje političke stabilnosti, ekonomskog prosperiteta, kulturnog i društvenog razvoja. Na osnovu postignutog napretka, uključujući i regionalne inicijative, obavezujemo se da unapredimo značajnu povezanost u svim dimenzijama: saobraćajnoj, energetskoj, digitalnoj, ekonomskoj i ljudskoj.

7. EU se složila da promoviše tržišno i investiciono prijateljsko okruženje na Zapadnom Balkanu kako bi se brže kretao prema digitalnoj ekonomiji i održivim i klimatski prijateljskim društvima u skladu sa pariskim sporazumom. Energetska bezbednost će biti prioritetna, uključujući kroz poboljšanu energetsku efikasnost, bolje prekogranične međusobne veze, diversifikaciju izvora i puteva, kao i balansirani energetski miks koji bolje integriše obnovljivu energiju.

8. Poseban naglasak biće stavljen na stvaranje novih mogućnosti za mlade, uz istovremeno obezbeđivanje da to doprinosi društveno-ekonomskom razvoju Zapadnog Balkana.

9. U tu svrhu EU pozdravlja posvećenost partnerskih zemalja Zapadnog Balkana, između ostalog, da ubrza sprovođenje stečenog u okviru Sporazuma o energetskoj i saobraćajnoj zajednici, a kako bi se uklonile sve administrativne prepreke na granicama, dovršilo Regionalno tržište električne energije i hitno primenio višegodišnji akcioni plan za razvoj regionalnog ekonomskog područja iz jula 2017. godine. EU će nastaviti da podržava ove napore.

10. EU i Zapadni Balkan dele brojne bezbednosne izazove koji zahtevaju koordinirano individualno i kolektivno delovanje. Kada radimo zajedno, sposobni smo da efektno rešimo ove probleme. Naša saradnja u rešavanju ilegalnih migracionih tokova pokazala je svoju vrednost i dalje će se razvijati.

11. Suzbijanje terorizma i ekstremizma, uključujući finansiranje, radikalizaciju i povratak stranih terorističkih boraca, zahteva našu povećanu saradnju.

12. EU i partneri sa Zapadnog Balkana potvrdili su da su rezultati u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala esencijalni za regionalnu političku i socio-ekonomsku transformaciju, kao i za regionalnu stabilnost i bezbednost, koji su u interesu građana. EU pozdravlja njihovu predanost u preduzimanju odlučne akcije, u saradnji sa EU i međusobno, u borbi protiv trgovine ljudima, uzgoja droge, krijumčarenja ljudi, droga i oružja.

13. EU pozdravlja doprinos partnera sa Zapadnog Balkana svojoj zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici (CFSP) u svim njihovim aspektima i očekuje progresivno produbljivanje saradnje u ovoj oblasti, posebno poboljšanog nivoa usklađivanja, naročito u vezi sa problemoma u kojima su glavni zajednički interesi u pitanju.

14. Protiv dezinformisanja i drugih hibridnih aktivnosti boriće se kroz veću saradnju u elastičnosti, sajber bezbednosti i strateške komunikacije.

15. Da bismo ubrzali poboljšanje života naših građana u oblastima povezanosti i bezbednosti s obzirom na evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, danas, uzimajući u obzir relevantne aspekte Komunikacije Komisije usvojene 6. februara 2018, EU je pokrenula Prioritetnu Agendu Sofije za EU i Zapadni Balkan, koja je aneksirana ovoj Deklaraciji.

16. EU pozdravlja nameru Hrvatske da bude domaćin samita EU – Zapadni Balkan tokom njenog predsedavanja 2020. godine.

17. Napominjemo da se naši partneri sa Zapadnog Balkana pridržavaju gore navedenih tačaka.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво