Laketić: Prvo istražiti lokacije koje su pogodile bombe

Poslanik SNS-a Darko Laketić, koji je predložen za predsednika Komisije za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine po zdravlje ljudi i životnu sredinu, izjavio je da će prvi zadatak te komisije biti da ažurira mapu lokacija koje su pogodile bombe, a paralelno će istraživati podatke iz zdravstvenih ustanova.

"Mi već imamo mapu lokacija, ali je neophodno ažurirati i proveriti, jer je tih lokacija mnogo. Treba ih utvrditi ne samo na osnovu NATO podataka gde su bačeni projektili sa osiromašenim uranijumom već i na osnovu naših istraživanja i podataka koje imaju naša vojska i država", rekao je Laketić novinarima u parlamentu.

Kako je rekao, to će biti polazni korak.

"Čeka nas kompleksan posao. Pozvaćemo sve relevantne stručnjake i lica koji nam mogu pomoći u otkrivanju istine", rekao je Laketić i dodao da će on, kada poslanici usvoje predlog o formiranju Komisije, predložiti članove iz redova vlasti i opozicije, one koji će, kaže, biti od koristi u profesionalnom smislu.

Prema njegovim rečima, Komisija koja se formira ima pre svega medicinski i humani aspekt svoga rada.

"To da li ćemo uspeti ili ne (da dokažemo posledice) vreme će pokazati, ali je suštinska stvar da imamo povećanu stopu oboljevanja i da se moraju naći uzroci te povećane stope. Imamo primer italijanske komisije koja je vrlo studiozno prišla tom problemu čija je Komisija našla tu uzročno-posledičnu vezu", naveo je on.

Laketić je rekao da će Srbija usvojiti njihovu metodologiju i njihov način istrage, te da će njihovi svedoci biti značajni i za srpsku komisiju, navodeći da će jedan od prvih svedoka biti predsednik italijanske komisije Đan Pjero Skanu.

Kaže da će Komisija podnositi šestomesečne izveštaje, a prvi preliminarni izveštaj biće predat 2020. godine.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво