Bilateralni susreti Vučića u Sofiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji učestvuje na samitu EU – Zapadni Balkan u Sofiji, razgovarao je sa britanskom premijerkom Terezom Mej, nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, kao i sa premijerom Švedske Stefanom Levenom i predsednikom Evropskog parlamenta Antoniom Tajanijem.

Predsednik Srbije iskoristio je ova dva dana boravka u Sofiji svaku priliku za razgovor sa liderima EU na Samitu EU-Zapadni Balkan.

Nakon druge plenarne sednice Samita Vučić je razgovarao sa britanskom premijerkom, sa kojom je, u razgovoru izašao na "femili foto".

Sa Terezom Mej Vučić je razgovarao o razvoju bilateralnih odnosa, podršci nastavku evropskog puta Srbije i reformama koje naša zemlja sprovodi. Dvoje sagovornika saglasili su se da je neophodno raditi na unapređenju odnosa dve zemlje, kao i na očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

Predsednik Vučić pozvao je Terezu Mej da poseti Srbiju.

Tokom fotografisanja, a i nakon, Vučić je razgovarao i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Merkelova je, tom prilikom, posvetila najviše vremena, predsedniku Srbije, iako su neki drugi učesnici Samita pokušavali da sa njom razgovaraju nakon fotografisanja. Vučić i Merkelova su razgovarali o nastavku dijaloga sa Prištinom, ustavnim amandmanima koji se tiču pravosudnog sistema koji su poslati Venecijanskoj komisiji, situaciji u regionu i stabilizaciji prilika.

Dvoje sagovornika su naglasili da je neophodno raditi na ubrzanju svih aktivnosti na unapređenju dijaloga sa Prištinom, a predsednik Vučić je zahvalio kancelarki Merkel na njenom doprinosu i podršci liderima Zapadnog Balkana, kao i na podršci infrastrukturnim projektima i digitalnoj agendi.

Aleksandar Vučić je sa Andrejem Plenkovićem razgovarao o bilateralnim odnosima i evropskim integracijama.

"U Sofiji pred početak samita EU Zapadni Balkan razgovarao sam i sa predsednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem o bilateralnim odnosima i evropskim integracijama", objavljeno je na Vučićevom Tviter nalogu.

Na Tviteru je objavljena i fotografija predsednika Srbije i premijera Plenkovića.

Vučić se danas sastao i sa premijerom Švedske Stefanom Levenom i predsednikom Evropskog parlamenta Antoniom Tajanijem na marginama samita EU - Zapadni Balkan u Sofiji.

Predsednik je sa švedskim premijerom razgovarao o ekonomskim reformama, poslovanju švedskih kompanija u Srbiji, evropskom putu i o stanju dijaloga sa Prištinom.

Vučić ga je zamolio da ohrabri investitore da u većem broju ulažu u Srbiju i zahvalio na podršci Švedske evropskom putu Srbije, saopštila je predsednikova Služba za saradnju sa medijima.

Premijer Leven pozdravio je ekonomske reforme u Srbiji, kao i napredak na polju evrointegracija, ponudivši pomoć svoje zemlje u daljem procesu. 

Susretom sa Levenom i Tajanijem, Vučić je nastavio bilateralne susrete sa najvišim predstavnicima zemalja članice EU i predstavnicima evropskih institucija.

Tajani je, na početku sastanka, prilikom rukovanja sa Vučićem, kazao: "U mom govoru sam podvukao – Srbija u EU 2025".

Istakao je da je moguće postići dogovor o pristupanju Srbije članstvu u EU do 2025. godine, što je inicijalni datum koji je sadržan u Strategiji EU o pristupanju zemalja Zapadnog Balkana, usvojenoj u februaru ove godine, saopštila je Služba za saradnju sa medijima.

"Optimista sam povodom vašeg članstva", rekao je Tajani i istakao da je predložio paket od 10 milijardi evra za infrastrukturne projekte na Zapadnom Balkanu, kao i da je Srbija važna za Evropu.

Predsednik Vučić zahvalio je predsedniku Evropskog parlamenta na ohrabrenju i podršci koju pruža Srbiji na njenom evropskom putu.

Važno je raditi na vladavini zakona i to će pomoći bržim evropskim integracijama Srbije, zaključila su dvojica sagovornika.

Vučić je u Sofiji razgovarao i sa ambasadorom Španije u EU Pablom Garsijom, kome je u dugom i srdačnom razgovoru zahvalio na svemu što zvanični Madrid čini za Srbiju.

Vučić je pred početak Samita razgovarao sa evrokomesarom Johanesom Hanom i predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom o evrointegracijama Srbije, objavljeno je na Tviter nalogu predsednika. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво