Vučić: Rešenje kosovskog pitanja mora biti za većinu prihvatljivo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u intervjuu nemačkom dnevniku "Rajniše post" naglasio da je Srbija za fer kompromis u rešavanju kosovskog pitanja i upozorio da bi, ukoliko se ne nađe rešenje prihvatljivo za većinu, moglo da dođe do novog talasa srpskog nacionalizma.

"Rešenje mora biti za većinu prihvatljivo inače ćemo odmah doživeti novi talas srpskog nacionalizma", rekao je Vučić.

Na ocenu tog diseldorfskog lista da Beograd do danas "izbegava da prizna nezavisnost svoje bivše provincije" i na pitanje mora li se ta cena platiti ako Srbija želi u EU, Vučić je rekao da je "potpuno nezamislivo da Srbija, pri rešenju konflikta, na kraju stoji praznih ruku".

"Nama je potreban fer kompromis i to znači da bi obe strane morale da učine ustupke", rekao je Vučić i, ocenjujući da bi moglo biti da Srbi prinesu veću žrtvu, upozorio da se kompletno poniženje u tom pitanju od Srba, jednostavno, ne može zahtevati. 

Naglasio je da je Kosovo za Srbe jedna ekstremno osetljiva tema i podsetio da su svi njegovi prethodnici, na jedan ili drugi način, politički na toj temi propali.

Upitan da kaže kako bi jedan kompromis rešenja kosovskog pitanja mogao da izgleda, Vučić je rekao da o tome još ne može da govori.

"Molim vas, imajte razumevanja za to da ja još nikakve detalje ne mogu da navedem. To bi moglo da slabi našu pregovaračku poziciju. Ali, budite uvereni, čim počnu ozbiljni razgovori, mi ćemo biti spremni za kompromis. Voleo bih kada bih mogao to da tvrdim i za drugu stranu", rekao je Vučić.

Na pitanje da li su njegovi sunarodnici zaista spremni na ustupke oko Kosova, Vučić je odgovorio da nisu.

"Ne, za to se moramo boriti. Danas bi oko tri četvrtine Srba želelo radije da se konflikt zamrzne, nego da se prihvati kompromis. Ali će se jednom, iznenada, taj konflikt odmrznuti i to je jedna vremenska bomba, jedna politička hipoteka za moju zemlju i ceo region. Ne, mi moramo taj problem da rešimo i to ne tek za 100 godina. Moramo sada i ovde da stvorimo temelj za bolju budućnost", rekao je Vučić i dodao da bi on želeo da njegovi sunarodnici "prime k srcu" reči pisca Borislava Pekića – "volite zemlju svoje dece, a ne svojih predaka".

"Mir i stabilnost u regionu su, bez uključenja Srbije, nezamislivi"

Na ocenu da je do pre desetak godina bio tvrdi srpski nacionalista, a da danas važi za prozapadnog reformatora koji svoju zemlju, što je moguće pre, želi da uvede u EU i na pitanje da li može da razume da neki ljudi ne mogu potpuno da veruju u tu radikalnu promenu, Vučić je naglasio da on svoju političku prošlost ne sakriva i ne negira da je tada pravio velike greške. 

"Ali ja se ne stidim zbog toga što sam se promenio. Samo se budale ne menjaju. Ponosan sam da svaki dan učim nešto novo. I, molim, procenjujete me na osnovu mojih delovanja danas i ovde", rekao je Vučić.

Na ocenu lista kako u Nemačkoj nije baš veoma popularna ideja o Srbiji u EU, Vučić je rekao da on zna da Srbija privredno i politički, iz nemačke perspektive, nema, naravno, veoma veliku težinu. 

"Ali moja zemlja, na osnovu svog položaja, ima strateški veliki značaj. Ona je mala, ali je najveća od svih balkanskih zemalja. Mir i stabilnost u regionu su, bez uključenja Srbije, nezamislivi. I dok je Nemačka na kraju milenijuma mnogim Srbima bila još omražena, danas je ona, među mojim sunarodnicima, jedna od najomiljenijih zemalja", naglasio je srpski predsednik i podsetio da je Srbija u izbegličkoj krizi 2015. godine pomogla, koliko god je mogla.

"I to potpuno drugačije od nekih zemalja EU, koje su se ogradama štitile", podsetio je Vučić.

Ocenio je da to i u Srbiji na početku nije bilo baš popularno i istakao da bi se on, međutim, "stideo da mi nismo učinili onoliko koliko smo mogli".

Povodom današnjeg Samita EU i balkanskih zemalja u Sofiji i njegovih očekivanja, Vučić je naglasio da bi on bio srećan ako bi objektivno i racionalno jedni sa drugima mogli da razgovaraju o narednim koracima. 

"Mi želimo jedan što je moguće jasniji koncept i plan i želimo da znamo šta EU od nas očekuje. Važno je, takođe, da pomoć EU za ljude u regionu konačno postane konkretno vidljiva", rekao je Vučić i dodao da bi se, na primer, već sutra moglo početi sa gradnjom planiranog "auto-puta mira" od Prištine do Niša, kada bi sada bila zaključena odluka o finansiranju.

"Srbija se može osloniti na Putina"

Upitan da oceni da li bi tradicionalno tesni odnosi Srbije i Moskve mogli postati prepreka za pristup Srbije EU, Vučić je rekao da od ruskog predsednika Vladimira Putina nikada nije čuo prigovor o srpskoj orijentaciji da bude član EU.

"Ja sam se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom sreo toliko puno puta, kao skoro nijedan drugi evropski političar i ni jedan jedini put od njega nisam čuo prigovor protiv srpske želje za članstvom u EU. Jedino članstvo Srbije u NATO-u bi, naravno, bio problem za Rusiju, ali to pitanje se ne postavlja, jer Srbija želi da ostane vojno neutralna", rekao je Vučić.

Zamoljen da opiše lične odnose sa Putinom, srpski predsednik je istakao da šefa Kremlja poznaje veoma dobro i da ga poštuje. 

"On je veoma inteligentan čovek i znam da se Srbija na njega može osloniti. Meni je tri puta zaista hitno bila potrebna njegova pomoć i tri puta sam ga odmah dobio telefonom. Ali to važi, takođe, i za Angelu Merkel. Njoj sam još i danas najdublje zahvalan što je 2015. godine posegla za telefonom kako bi okončala bivšu hrvatsku blokadu granica protiv moje zemlje. Mi, Srbi, to njoj nikada nećemo zaboraviti, isto kao što ne zaboravljamo ni Rusima njihovo prijateljstvo. Upravo zato uvek i govorim da se nikada nećemo priključiti sankcijama EU protiv Rusije", naglasio je Vučić.

Na pitanje da li to znači da prihvata rusku aneksiju Krima, Vučić je rekao da Srbija nije priznala Krim kao deo Rusije i da to, takođe, neće ni učiniti.

Rajniše post, dnevnik iz Diseldorfa, glavnog grada nemačke pokrajine Severna Rajna-Vestfalija (SRV), koju je Vučić posetio, piše da srpski predsednik želi svoju zemlju da odvede u EU i da zato od Evropljana očekuje jasan "plan vožnje", kao i pomoć za fer rešenje kosovskog konflikta. 

Dnevnik ukazuje i na to da se Vučić ceo dan u Diseldorfu trudio i zalagao za nemačke investicije u svoju zemlju, "koja u međuvremenu prezentuje impresivne privredne podatke". 

"Ali srpski predsednik zna da su, bez političke stabilnosti na Balkanu, ti uspesi u opasnosti", piše ovaj dnevnik, navodeći da Vučić govori tihim, mekim glasom, ali da ono što kaže pokazuje odlučnost".

broj komentara 8 pošalji komentar
(četvrtak, 17. maj 2018, 22:30) - anonymous sasa [neregistrovani]

Igre bez granica

Nema kraja njihovih ucena. Kada su Karađić i Mladić bili na slobodi oni su nas sa njima ucenjivali , a u to vreme kosovo nije bilo nikakav uslov, i govorili da kada njih pohapsimo će nam biti vrata EU uveliko otvorena. Sada se isto ponavlja sa zahtevom za kosovo. Ali ne leži vraže ako to rešimo biće ponovo uslov raška oblast i vojvodina jedna pa druga i tako će prije se EU raspasti nego što ćemo mi ući u istu. Nadrealisti su to davno snimili, izgleda šašavo ali istinito! Mi čekamo Godoa umesto da planiramo razvoj bez čekanja na EU.

(četvrtak, 17. maj 2018, 14:30) - milan [neregistrovani]

mimi@gmail.com

Biće dobro ako dođemo do takvog rešenja

(četvrtak, 17. maj 2018, 14:12) - ljubica [neregistrovani]

SRBI

Nacionalizam u suštini predstavlja privrženost sopstvenoj naciji i državi odnosno njihovim interesima i ne znam sta je tu lose?

(četvrtak, 17. maj 2018, 13:02) - anonymous [neregistrovani]

Nekako citirati Tuska!

Hvala EU ste je oslobodila Srbiju svih iluzija.
Ako pogledamo unazad Srbija je krenula ka EU 2001 sada smo u nekoj zamisljenoj persepktivi do 2025. A sta se u medjuvremenu dogodilo Posle bombardovanja, ukrali ili oteli su nam Kosovo I Metohiju, proterali narod, uveli pa skidali sankcije zajedno sa vizama, sada planiraju uvodjenje ekonomskih viza pre ulaska u EU I ako imamo bezvizni rezim. Svi EU glasovi su u recima, velika perspektiva, veliki napredak, potencijal, mogucnost, Srbija najbitnija zemlja zapadnog balkana itd. Sustinski smo ucenjenu sa Kosovom I Metohijom I od nas se trazi ono sto je ne moguce prihvatiti za ozbiljnu zemlju. Stalno nas provlace u dvojcu Srbija I Kosovo I Metohija da treba da se dogovorimo zajedno a KIM koji nije subjekt medjunarodnog prava. Paralelno smatraju stanje na KIM zavrsenim a sve vreme traze nove da se potpisu novi uslovi. Pravo je pitanje dali je EU iluzija realna pojava vise izgleda na fatamorganu koja se stalno udaljava a kazu da je izgledna!
Mislim da se mnogo energije trosi I da je previse strasti u toj za nas EU fatamorgani u koji smo uvuceni I vuceni bez pitanja a time sami sebi cinimo lose!

(četvrtak, 17. maj 2018, 11:51) - Nada [neregistrovani]

Predsednik Vucic

Smatram da Evropska unija koja smatra da je Srbija znacajan faktor u ocuvanju mira i stabilnosti na balkanu, treba da ucini odredjene ustupke Srbiji i pokaze vecu volju i podrsku Srbiji ka resavanju Kosovskog problema kao i ostalih bitnih uslova ka procesu evointegracije.

(četvrtak, 17. maj 2018, 11:36) - Tamara [neregistrovani]

Bez oružja

Broj tenkova, aviona i raketa neće nam doneti bolje rešenje u pregovorima sa Albancima ali to svakako jača našu odbrambenu moć

(četvrtak, 17. maj 2018, 11:23) - Jovan [neregistrovani]

Aduti

Zato Srbija stalno treba da radi na novim adutima u svojim rukama.Smerč raketni sitem u kombinaciji sa Pancirom kao što je iskusno predložio Putin je odličan adut u pregovorima.

(četvrtak, 17. maj 2018, 11:17) - Cana [neregistrovani]

ucene

Naravno, nikako necemo pristati na nesto sto bi nama stetilo, ni na kakve ucene.