Han optimista o postizanju rešenja u dijalogu Beograda i Prištine

Komesar za pregovore o proširenju EU Johanes Han izjavio je u Sofiji da je optimista kada je reč o postizanju rešenja u dijalogu Beograda i Prištine.

"Ja sam uvek optimističan. Nova Strategija je jasno naglasila da postoji perspektiva za sve. To znači da je i u interesu Kosova da radi na rešenju za pravno obavezujući sporazum", poručio je Han dolazeći na samit EU - Zapadni Balkan u Sofiji.

Evropski komesar je naglasio da je stvoren novi podsticaj i momentum za obe strane da dodu do dogovora što je pre moguće.

Han je, u vezi današnjeg Samita u Sofiji, podvukao da je Strategijom za proširenje EU dala evropsku perspektivu Zapadnom Balkanu.

"Sve zemlje imaju istu perspektivu, ali njihov napredak je pojedinačan, odnosno zavisi od ispunjavanja usloga, to jest kretanju ka Evropi", objasnio je on.

Han je ukazao da je EU navela datum za mogući prijem novih članica, da je to ambiciozan datum, ali da je principijelno ostvarljiv za neke od zemalja, pod uslovom da obave svoje zadatke.

Povodom susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na samitu EU-Zapadni Balkan u Sofiji, Han je na Tviteru napisao da "Srbija ostaje ključni igrač za regionalnu stabilnost".

"Zajedno ćemo iskoristiti podsticaj stvoren današnjim samitom", naveo je Han na ovoj društvenoj mreži.

On je uz tvit postavio i fotografiju razgovora sa Vučićem i predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom i naveo da su razgovarali o narednim koracima Beograda, uključujući vladavinu prava.

U narednoj poruci na Tviteru Han je postavio fotografiju na kojoj je pored njega, Vučića i Tuska prikazan i kosovski predsednik Hašim Tači.

"Sveobuhvatna, obavezujuća normalizacija između Srbije i Kosova ključ je za regionalnu stabilnost i napredak na njihovim putevima ka EU", napisao je Han uz tu fotografiju.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво