Han optimista o postizanju rešenja u dijalogu Beograda i Prištine

Komesar za pregovore o proširenju EU Johanes Han izjavio je u Sofiji da je optimista kada je reč o postizanju rešenja u dijalogu Beograda i Prištine.

"Ja sam uvek optimističan. Nova Strategija je jasno naglasila da postoji perspektiva za sve. To znači da je i u interesu Kosova da radi na rešenju za pravno obavezujući sporazum", poručio je Han dolazeći na samit EU - Zapadni Balkan u Sofiji.

Evropski komesar je naglasio da je stvoren novi podsticaj i momentum za obe strane da dodu do dogovora što je pre moguće.

Han je, u vezi današnjeg Samita u Sofiji, podvukao da je Strategijom za proširenje EU dala evropsku perspektivu Zapadnom Balkanu.

"Sve zemlje imaju istu perspektivu, ali njihov napredak je pojedinačan, odnosno zavisi od ispunjavanja usloga, to jest kretanju ka Evropi", objasnio je on.

Han je ukazao da je EU navela datum za mogući prijem novih članica, da je to ambiciozan datum, ali da je principijelno ostvarljiv za neke od zemalja, pod uslovom da obave svoje zadatke.

Povodom susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na samitu EU-Zapadni Balkan u Sofiji, Han je na Tviteru napisao da "Srbija ostaje ključni igrač za regionalnu stabilnost".

"Zajedno ćemo iskoristiti podsticaj stvoren današnjim samitom", naveo je Han na ovoj društvenoj mreži.

On je uz tvit postavio i fotografiju razgovora sa Vučićem i predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom i naveo da su razgovarali o narednim koracima Beograda, uključujući vladavinu prava.

U narednoj poruci na Tviteru Han je postavio fotografiju na kojoj je pored njega, Vučića i Tuska prikazan i kosovski predsednik Hašim Tači.

"Sveobuhvatna, obavezujuća normalizacija između Srbije i Kosova ključ je za regionalnu stabilnost i napredak na njihovim putevima ka EU", napisao je Han uz tu fotografiju.

broj komentara 15 pošalji komentar
(četvrtak, 17. maj 2018, 11:29)
Nedja [neregistrovani]

Dobar dan

Od njegovog optimizma nema ništa ako DSrbija ne b ude zadovolna rešenjem kosovskog pitanja.

(četvrtak, 17. maj 2018, 11:29)
Tijana [neregistrovani]

Podrška

Poštujemo Hanovu podršku i optimizam ali nisu svi zapadni lideri iskreni i spremni da od albanaca traže da i oni daju ustupke u traženju rešenja

(četvrtak, 17. maj 2018, 10:43)
Raša [neregistrovani]

Dijalog

Doći do rešenja dijalogom podrazumeva kompromis, a Priština do sada nije pokazala da je spremna na bilo kakav kompromis.

(četvrtak, 17. maj 2018, 10:27)
gordana [neregistrovani]

dabome

Nadamo se bar nekom rešenju u našu korist

(četvrtak, 17. maj 2018, 10:26)
Buba [neregistrovani]

podrska

Zahvaljujemo se gospodinu Hanu na pozitivnoj podršci.

(četvrtak, 17. maj 2018, 10:09)
Gordana [neregistrovani]

optimizam

I ja bih osecala optimizam, ali, jedino ukoliko bi SAD prestale da podrzavaju Pristinu.

(četvrtak, 17. maj 2018, 10:09)
anonymous [neregistrovani]

Kompromis

Srbija nikada nije pravila problem, bili smo spremni na kompromis. I sada smo takođe, ali očekujemo da nas Priština ispoštuje.

(četvrtak, 17. maj 2018, 10:08)
Una [neregistrovani]

neki.lik71@gmail.com

Ne zavise od Beograda jer je Beograd odavno za kompromisno resenje,Pristina koci i bojkotuje dialog.

(četvrtak, 17. maj 2018, 09:53)
anonymous [neregistrovani]

Optimisti

Svi smo mi optimisti samo bi zeleli da se velike sile povuku i da puste Srbiju da resi to pitanje.

(četvrtak, 17. maj 2018, 09:52)
Marijana [neregistrovani]

Han

Dobro je da je komesar za prosirenje u EU naglasio da i Pristina mora da se drzi pravno obavezujuceg sporazuma kako bi se formirale ZSO i kako bi se nastavila dalja mogucnost pregovora Beograda i Pristine o pronalasku kompromisnog resenja.