Samit EU – Zapadni Balkan u Sofiji

U Nacionalnoj palati kulture u Sofiji održava se Samit lidera EU i Zapadnog Balkana, na kom se razmatraju dalje mere za približavanje regiona Evropskoj uniji. Srbiju predstavlja predsednik Aleksandar Vučić, koji je u uvodnom obraćanju poručio da Srbija nastavlja da sprovodi reforme u procesu evrointegracija. Lideri EU usvojili Deklaraciju kojom pružaju podršku regionu.

17.00 – Nema druge alternative ili "Plana B" – Zapadni Balkan je sastavni deo Evrope i pripada našoj zajednici, poručio je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

15.30 – Predsednik Srbije je novinarima u Sofiji rekao da će Srbija dati sve od sebe da se dođe do rešenja za Kosovo.

14.10 – Lideri Evropske unije i zemalja članica EU, u konsultaciji sa partnerima sa Zapadnog Balkana, usvojili su u Sofiji Deklaraciju u 17 tačaka.

11.45 – Francuski predsednik Emanuel Makron poručio je da neće podržati novo proširenje pre garancija da zemlje kandidati ispunjavaju uslove, ali i pre reforme unutar EU.

11.10 – Na marginama Samita, Aleksandar Vučić ima bilateralne susrete sa najvišim predstavnicima zemalja članice EU i predstavnicima evropskih institucija.

10.25 – Pre predsednika Francuske i Nemačke, na Samitu se prisutnima prvi obratio predsednik Srbije.

10.00 – Moguć dogovor sa Srbijom i Crnom Gorom o pristupanju EU u 2025, poručio predsednik EP Antonio Tajani.

9.30 – Učesnici Samita pristižu u Nacionalnu palatu kulture u Sofiji. Vučića dočekao premijer Bugarske Borisov. Očekuje se početak Samita.

Predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i ostale visoke zvanice, dočekao je premijer Bugarske Bojko Borisov.

Odmah po početku Samita, održan je okrugli sto evropskih lidera sa zvaničnicima Zapadnog Balkana.

Skup je otvorio Borisov, a nakon njega su govorili predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

Nakon uvodnih govora, prvi zvaničnik koji se obratio je srpski predsednik Vučić, koji je poručio da Srbija nastavlja da sprovodi reforme u procesu evrointegracija.

Poznavaoci prilika kažu da je izuzetna čast što se predsednik Srbije prvi obratio. Posle Vučića govorili su i Angela Merkel i Emanuel Makron, koji je u govoru više puta citirao Vučića.

Zanimljivo je da je kosovska delegacija na Samit došla odvojeno. Najpre je, naime, u Palatu, uz policijsku pratnju, došao kosovski predsednik Hašim Tači.

Nakon toga, bez policijske pratnje, u odvojenom vozilu, van kolone delegacije, "pojavili" su se kosovski premijer Ramuš Haradinaj i ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli.

Lideri Nemačke, Francuske i Velike Britanije, Angela Merkel, Emanuel Makron i Tereza Mej, u Nacionalnu palatu kulture došli su zajedno.

Dolazak lidera u Nacionalnu palatu kulture privukao je veliku pažnju mnogobrojnih predstavnika medija, a domaćin Samita Borisov je u Palatu ušao zajedno sa nemačkom kancelarkom.

Borisov je rekao da je to dobar znak da su svi lideri došli na Samit u Sofiji, ali je primetio da jedino nedostaje španski premijer Rahoj, koji, kako je rekao, ne priznaje kosovsku nezavisnost. 

Poruke podrške Zapadnom Balkanu 

Angela Merkel je istakla da je u interesu Evrope da Zapadni Balkan bude bezbedan i ekonomski se dobro razvija.

Premijer Bugarske sastao se pred početak skupa sa britanskom premijerkom Terezom Mej, koja je svom bugarskom kolegi potvrdila da će tema Balkana i dalje biti na agendi Velike Britanije.

Najavila je da će narednog meseca u Londonu biti održan skup lidera zemalja Berlinskog procesa na kojem će se razgovarati o različitim aspektima bezbednosti, rekla je Mejova.

Belgijski premijer Šarl Mišel smatra da se u narednom periodu moraju ohrabriti reforme, kako one "dubinske" koje treba da sprovede EU "kako bi bolje funkcionisala i bila efikasnija", tako i one koje bi na Zapadnom Balkanu dovele do "novog načina funkcionisanja" kada je reč o bezbednosti, stabilnosti, poštovanju vladavine prava, slobode medija, ali i veće stabilnosti među samim državama regiona. 

Premijeri Estonije, Švedske, Litvanije i Irske ocenili su, pred početak Samita, da je susret lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana veoma važan i očekuju da će biti pozitivan, te da se njihove zemlje snažno zalažu za proširenje EU.

Hrvatski premijer Andrej Plenković pohvalio je inicijativu bugarskog premijera Borisova da organizije Samit u Sofiji i najavio da će njegova zemlja 2020. godine biti domaćin sledećeg Samita EU – Zapadni Balkan.

Premijer Slovenije Miro Cerar napominje da EU treba da Zapadnom Balkanu ostavi vrata malo više otvorena ili bi, u suprotnom, ove zemlje mogle da krenu drugim putem.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc najavio je da će i tokom predsedavanja Austrije EU, od 1. jula, približavanje Zapadnog Balkana biti prioritet.

Samit se održava 15 godina nakon onog u Solunu, kada je prvi put zemljama jugoistočne Evrope jasno stavljeno do znanja da imaju evropsku perspektivu.

Predsednik Srbije rekao je uoči Samita da je sastanak u Sofiji veoma je važan, jer je to prvi put posle 15 godina da se organizuje na ovakav način, te da je u Sofiji prisutno mnogo ljudi i iz regiona i iz Evrope.

Vučić je i juče, prvog dana boravka u Sofiji, imao brojne bilateralne sastanke a očekuje da će tokom dana razgovarati i sa britanskom premijerkom Terezom Mej i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Priprema za održavanje Samita, na kojem učestvuje i Kosovo, obeležilo je i to što je Španija zauzela čvrst stav da je za zvanični Madrid, koji ne priznaje Kosovo, neprihvatljivo učešće ukoliko se Kosovo predstavi kao država.

Španski premijer Marijano Rahoj upozorio je da neće sesti za sto gde bude sedeo i predsednik Kosova.

Bugarska zato Samit organizuje po takozvanom "Gimnih formatu", koji podrazumeva prisustvo svih učesnika, bez naziva i obeležja zemalja ili regiona, a u nacrtu deklaracije koja bi trebalo da bude usvojena, a u koju je Tanjug imao uvid, trenutno se ne pominje niti jedna država Zapadnog Balkana.

Jedan od rezultata današnjeg samita moglo bi da bude potpisivanje izjave o ukidanju rominga.

"Ideja je se na Samitu u Sofiji potpiše izjava zemalja Zapadnog Balkana sa EU o ukidanju rominga, što bi predstavljalo spremnost Unije i regiona da se uđe u taj proces", rekao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво