Upravljački tim s pravnim ekspertima o statutu ZSO

Članovi Upravljačkog tima za formiranje Zajednice srpskih opština razgovarali su o nacrtu statuta ZSO sa dekanom Pravnog fakulteta Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Vladanom Mihajlovićem i timom pravnih eksperata koje su delegirale opštine sa severa KiM radi podrške radu tom timu.

Osim o strukturi i sadržaju nacrta statuta Zajednice srpskih opština razgovaralo se i o mnogim drugim pravnim aspektima u vezi s izradom tog dokumenta, navedeno je u saopštenju Upravljačkog tima.

Dekan Vladan Mihajlović je ocenio da bez promene kosovskog ustava ne može biti uspostavljen valjan pravni osnov za funkcionisanje Zajednice srpskih opština u skladu sa onim što je dogovoreno u Briselu.

Predstavnici Upravljačkog tima su objasnili da su nezavisno telo, kojem je mandat dala EU i čiji je delokrug i mandat definisan sporazumima postignutim u procesu briselskog dijaloga.

Precizirali su da ni Priština, niti bilo ko drugi, nema mandat da kontroliše ili usmerava rad Upravljačkog tima, već da isključivo na njegov zahtev, posredstvom lokalnih samouprava i Ministarstva administracije lokalne samouprave, može da pruži podršku u radu, što je i bio okvir za sastanak.

Upravljački tim će, kako je rečeno, nastaviti da održava redovne konsultativne sastanke sa ekspertima, kako iz oblasti prava, tako i iz drugih stuka koje su u vezi sa budućim nadležnostima Zajednice srpskih opština.

broj komentara 0 pošalji komentar