Vučić: Nisam dobio plan za rešenje Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je u Sofiji da nije dobio nikakav plan za rešenje Kosova, ali je dobio naznake, načela, principe u kojima ima pristojnih stvari, ali i rešenja sa kojima nije saglasan. Poručuje da Srbija traži kompromisno rešenje, da neko uvaži ne samo interese Srba sa Kosova, već i interese Srbije.

"Da se uvaže interesi Srba na Kosovu, da budu bezbedni i sigurni, da imaju budućnost, ali i da se uvaže legitimni i legalni interesi Srbije. To je ono što mnogi neće da razumeju. U skladu sa tim govoriću na svim skupovima u Sofiji", najavio je Vučić.

Da sam bilo čime zadovoljan, da za bilo šta mislim da o tome može da se razmišlja da dobije bilo kakvu podršku u domaćoj javnosti, izašao bih pred građane s tim, podvukao je predsednik u izjavi novinarima na pitanje da li je dobio plan SAD.

Vučić je podvukao da niko ne preti Srbiji, a ni njemu i da je sa Vesom Mičelom uvek imao korektne razgovore i da se radi o političaru koji je uvek korektno saslušao naše stavove bez obzira na suštinsko neslaganje oko Kosova.

"Da li postoji neka vrsta pritiska, svakodnevnog na Srbiju, postoji već pet godina. Nije to velika filozofija. Te zemlje žele da vide Kosovo kao nezavisnu državu, a mi ne. Potpuno je normalno da čekaju da Srbija svoju odluku promeni, pošto oni svoju očigledno neće. To nas ne obavezuje", naglasio je Vučić.

Rekao je da nije laka pozicija Srbije i da je potrebno da razumemo s čim se sve suočavamo.

"Ne treba nam preterivanje, ali ni da kažemo kako nam je pozicija lagodna", rekao je Vučić.

Istakao je da mu Mičel nikada nije preneo zahtev da, ako ne prihvati američki plan, mora da ode s vlasti.

"Da li bi neki želeli da vide nekog drugog na vlasti u Beogradu, nije čudno ni novo. Kao da se neko obradovao rezultatima na beogradskim izborima. Mislili su da je to idealna prilika da će imati neki da finansiraju svoj lopovluk i kampanju, kako bi Vučića pritisnuli da lakše isporuči Kosovo. To nije nikakva tajna, svi u Srbiji znaju i osećaju. Ali to ne rade na brutalan način. Niko mi ne preti. Da li bih voleo da imaju nekoga ko će da zove sa sednice Vlade i obaveštava o dnevnom redu, pošto danas nemaju, nema nikakve sumnje. To je bila Meka i Medina za mnoge iz inostranstva. Oni su vladali Srbijom a da sednice Vlade nisu održavane", kritikovao je on.

Istakao je da je njega baš briga šta misle svi stranci.

"Sa Kurcom i o rešenju za viševekovne sporove Srba i Albanaca" 

Kao važno je ocenio to što je razgovarao sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom.

Pored odličnih bilateralnih pitanja, i povećanja trgovinske razmene, razgovarali su, kaže, i o pokušaju da dođemo do rešenja za višegodišnje, viševekovne sporove Srba i Albanaca.

"Najverovatnije ćemo teško doći do rešenja, ali to ne znači da se neću boriti do poslednjeg dana svog mandata", poručio je predsednik.

Rekao je da samo sitnica može da odmrzne zamrznuti konflikt i da naša deca nemaju budućnost, te upitao one koji su veliki rodoljubi, ne samo koliko su puta bili na KiM, već koliko su spremni da sede u rovovima na minus 15 stepeni, a ne u toploj sobi i čekaju da se očisti sneg.

"Jeste li me pitali da li su nakon najave problema koji smo imali na severu Kosova baš svi ostali u vojsci, ili tražili da odu. Da li bismo ratom dobili nešto, ne vidim šta bismo dobili", naglasio je Vučić.

Predsednik je najavio da će se u Sofiji sastati i sa britanskom premijerkom Terezom Mej, sa kojom, kako je rekao, ima o mnogo tema da razgovara, regionalnih i evropskih, ali i bilateralnih.

Takođe je izrazio uverenje da će se sastati i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

"Videću se sa svima koji su važni u Evropi. Cela Evropa je ovde, i sa svima ćemo razgovarati danas i sutra. Svi su na sastanku EPP, koji će trajati tri sata, a u raspravi učestvujemo i mi. To je dobra prilika da iskažemo svoje stavove i borimo se za zemlju. Kada se stalno borite, postoji šansa da se izborite za nešto što nije izgledalo tako izgledno u prvom trenutku", ukazao je Vučić.

"Imamo mir i stabilnost, sitnica dovoljna da to izgubimo" 

Predsednik Srbije rekao je da je sa predsednikom Evropske narodne partije (EPP) Džozefom Dolom razgovarao o svim problemima, o tome kako da se sačuvaju mir i stabilnost u regionu, jer je, kaže, dovoljna jedna sitnica da to izgubimo.

"Dol ima najbolji mogući pogled na sve što se zbiva u regionu. Imali smo sadržajne razgovore, kako da se sačuvaju mir i stabilnost u regionu. Ja to stalno ponavljam, a mnogima to zvuči glupo i dosadno, jer imamo mir i stabilnost, ali dovoljna je jedna sitnica da sve izgubimo", rekao je Vučić u izjavi novinarima u Sofiji.

Podvukao je da je Dol šef najmoćnije evropske partije, odnosno grupe partija koje vladaju u Evropi, kojoj pripadaju nemačka CDU, austrijska Narodna partija, mađarski Fides, španska Narodna partije Marijana Rahoja, mnoge u regionu.

Evropska narodna partija, istakao je, vlada u EU, njeni predstavnici su i Donald Tusk, Žan Klod Junker i Antonio Tajani, a SNS je njen pridruženi član.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара