Gojkovićeva u Istanbulu sa predsednicima parlamenata CES

Predsednica Skupštine Maja Gojković je na Konferenciji predsednika parlamenata Parlamentarne skupštine Crnomorske ekonomske saradnje (PS CES) u Istanbulu istakla da glavni cilj te organizacije ostaje jačanje ekonomske, trgovinske, socijalne, kulturne i političke saradnje regiona.

Na ceremoniji, povodom 25 godina postojanja organizacije, predsednici Skupštine Srbije dodeljen je orden časti Parlamentarne skupštine Centralno ekonomske saradnje.

U obraćanju predsednicima parlamenata, Gojkovićeva je ukazala da je PS CES zasnovana na jasnom prepoznavanju značaja regionalnog karaktera izgradnje stabilnosti i razvoja, kao i da je pokrenuta neposredno nakon velikih promena na evropskom kontinentu, uz uverenost da će snažnija ekonomska saradnja među crnomorskim državama ojačati mir i ukupni napredak u regionu.

"Ostvarenju ove inicijative smo pristupili polazeći od zajedničkih interesa i geografske blizine, kao i zajedničnog istorijskog i kulturnog nasleđa i tradicije", rekla je Gojkovićeva, a saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Naglasila je da je potrebno da zemlje članice ulože napore na planiranju zajedničkih projekata koji će biti usmereni ka punom korišćenju potencijala saradnje.

Napomenula je da se danas suočavamo sa brojnim izazovima, poput terorizma, ekstremizma, separatizma, posledica ekonomske krize, migracija i da upravo ti izazovi, možda uverljivije nego ikada, svedoče o neophodnosti solidarnog i zajedničkog pristupa.

Gojkovićeva je podsetila da je važan rezultat dosadašnjeg rada jačanje i proširenje saradnje, kao i razmenu iskustava sa drugim međunarodnim parlamentarnim organizacijama, čemu je doprinos dala i Skupština Srbije tokom predsedavanja u drugoj polovini 2016. godine.

Predsednica Narodne skupštine na marginama Konferencije razgovarala je o razvoju parlamentarne saradnje i unapređenju odnosa sa predsednikom Velike Narodne skupštine Turske Ismailom Karamanom, predsednicima parlamenata Gruzije Iraklijem Kobahidzeom, Moldavije Andrianom Kanduom i Azerbejdžana Oktajom Asadovim.

Gojkovićeva je imala susret sa predsednikom Senata Rumunije Kalinom Popesku-Tarićeanuom, koji je istakao da Rumunija podržava evropske integracije Srbije i da je spremna da pomogne na tom putu.

U delegaciji Skupštine Srbije je i šef stalne delegacije u Parlamentarnoj skupštini Crnomorske ekonomske saradnje Igor Bečić.

broj komentara 0 pošalji komentar