Hombah: Srbija sa Vučićem pronašla put ka ekonomskom oporavku

Bivši specijalni koordinator Pakta stabilnosti Bodo Hombah ocenio je da se u Srbiji opet nešto dešava i da je naša zemlja, kako kaže, pod sažnim predsednikom pronašla put ka ekonomskom opravku.

U autorskom tekstu za nemački list Handelsblat, Bodo Hombah ističe da su ti "pozitivni signali dobrodošli".

"Nakon teških godina Srbija je pod snažnim predsednikom i pragmatično-tehnokratskom premijerkom pronašla put ka ekonomskom oporavku", ističe Hombah.

U prilog tome dodaje da je realo očekivati da naredne godine ekonomski rast bude 3,5 odsto.

"Pad BDP iz 2014. je prevaziđen, ove godine je ekonomski rast 3,3 odsto, a sledeće je realno očekivati 3,5 odsto. Domaća potrošnja se povećava, 400 nemačkih preduzeća sa 45.000 zaposlenih zadovoljno je u Srbiji. Spoljnotrgovinska razmena raste, ali ima još prostora", precizirao je Hombah.

Dodaje da je predsednik Srbije objavio rat sivoj ekonomiji.

"Potrebne su pouzdane perspektive. Tri su preduslova za to – suzbijanje korupcije, modernizacija infrastrukture, smanjenje etničkih tenzija. To je proklamovani program Aleksandra Vučića. On je takođe objavio rat sivoj ekonomiji", navodi Hombah.

Konstatuje da srpskom predsedniku na tom putu ljudi veruju.

Postoji, kaže, mlada, dobro obrazovana generacija koja će rado ostati u zemlji ako bude imala budućnost, a smanjuju se i etničke tenzije.

Hombah za predsednika Srbije kaže da u svojoj ličnosti pokazuje da je moguće transformisati se od "portparola jednog Miloševića do modernog političara".

Stabilan polet čini se mogućim, konstatuje Hombah.

"Vučić puno putuje. Otvara vrata. Sasvim je jasno da bi najrađe prošao kroz evropska. Ali ako se ona trajno zatvore, morao bi da igra na rusku i kinesku kartu", piše Hombah.

Dodaje da "kontakti postoje te da liče na balansiranje".

"Ali zašto ne i na izgradnju mostova? Zar se igra posle parole Donalda Trampa 'Amerika na prvom mestu" ionako neće opet promešati?", zapitao je Hombah.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво