SDPS predlaže Deklaraciju o borbi protiv nasilja

Socijaldemokratska partija Srbije (SDPS) prosledila je parlamentu predlog Deklaracije o borbi protiv nasilja i govora mržnje, izjavio je poslanik te stranke Meho Omerović.

Omerović je novinarima u Skupštini Srbije rekao da su od 1991. godine do danas usvojene 26 različite deklaracije, ali nijedna koja se odnosi na nasilje, pretnje i govor mržnje.

"Pojačano prisustvo nasilja, govora mržnje i pretnji je postalo ozbiljan problem. Medijski natpisi govore da je stopa nasilja veoma zabrinjavajuća. Takođe, izveštaj državnih institucija, ali i NVO potvrđuju naše strahove. Nasilje se dešava svuda", rekao je Omerović.

Ukoliko sistematski i na vreme kao društvo i preko skupštine ne reagujemo, nasilje i govor mržnje mogu dovesti do ozbiljnih problema, dodao je Omerović i naveo da se ne sme olako preći preko takvih pojava jer su one opasne. 

"Zatvarenjem očiju pred esktremistima, dodatno ćemo ohrabriti njihove predstavnike, kako pojedince tako i grupe", istakao je Omerović.

On smatra da bi Narodna skupština usvajajući Deklaraciju poslala jasnu poruku i potvrdila da će reagovati i sprovoditi demokratske vrednosti, da će poštovati ljudska i manjiska prava, te da će borba protiv nasilja biti jedan od prioriteta.

Omerović očekuje podršku svih poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini.

broj komentara 0 pošalji komentar